ΤΟΠΙΚΑ

Ένα επισκέψιμο Οινοποιείο σε ένα χωριό με το πιο κατάλληλο όνομα

Γράψαμε πρόσφατα για το «Κτήμα τ’ Αποστόλη» με αφορμή τα ανοιχτά Οινοποιεία.

Γράψαμε πρόσφατα για το «Κτήμα τ’ Αποστόλη» με αφορμή τα ανοιχτά Οινοποιεία.

 
Πρόκειται για το επισκέψιμο Οινοποιείο – Αποσταγματοποιείο της οικογένειας Γούλα & Φλώρου, στο χωριό Άμπελοι Σερρών, σε μια περιοχή που διαθέτει 2.000 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας. Από το 2004 μέχρι και σήμερα συνδυάζει τη σύγχρονη τεχνολογία με την παραδοσιακή βιολογική καλλιέργεια, ενώ έχει λάβει και βραβείο καλής πρακτικής από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, καλλιεργώντας τόσο διεθνείς όσο και ελληνικές ποικιλίες, στους ιδιόκτητους αμπελώνες του.

Το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα Μακεδονία δημοσίευσε ειδικό αφιέρωμα στο Κτήμα.
Σε απόσταση κοντινή από τη Θεσσαλονίκη, η επιχείρηση δίνει βάρος στον Οινοτουρισμό, χαρακτηρίζεται από μικρή και ποιοτική παραγωγή και τελικό αποτέλεσμα που, ως εκ τούτου, ξεχωρίζει για τη σπανιότητά του και είναι ιδανική, όχι μόνο για γευσιγνωσίες και οινογνωσίες, αλλά και για εξορμήσεις στη φύση, που θα σας μείνουν αξέχαστες!
 
                                       
Η ιστορία της περιοχής Άμπελοι, ξεκινά με ένα δεμάτι κλήματα από μικρασιάτικα αμπέλια, που έφεραν οικογένειες Ελλήνων προσφύγων. Χάρη στις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες του χωριού στο οποίο εγκαταστάθηκαν, ανέπτυξαν γρήγορα την αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή και κατάφεραν να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο αμπελώνα στον Νομό Σερρών, μετονομάζοντας το χωριό τους σε Άμπελοι, το 1934.
 
 
Η ιστορία του Κτήματος

Η οικογένεια Γούλα, είναι μία από τις οικογένειες οινοπαραγωγών της περιοχής, που για 70 χρόνια καλλιεργούσαν τα αμπέλια τους με τον παραδοσιακό τρόπο, παράγοντας κρασί και τσίπουρο και προμηθεύοντας μεγάλες βιομηχανίες κρασιού της Ελλάδας.
 
 
Το «Κτήμα τ’ Αποστόλη» διαπρέπει στην αμπελοκαλλιέργεια από το 1974. Πλέον καλλιεργεί αποκλειστικά βιολογικά κρασιά με πιστοποίηση από τη Δ.Η.Ω. αλλά και κρασιά υψηλής διεθνούς πιστοποίησης, χωρίς ποτέ να θυσιάζει την ποιότητα του προϊόντος, χάριν της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους, πρακτική για την οποία έχει λάβει και βραβείο καλής πρακτικής, από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο.
 
Στόχος και κεντρική φιλοσοφία του, η ανάδειξη του «terroir», δηλαδή της γης, η επαναφορά των παραδοσιακών ποικιλιών και η προσέγγιση της βιωσιμότητας και φυσικά, η συνέχιση της βιολογικής καλλιέργειας και της παραγωγής ποιοτικών οίνων. Απώτερος και σταθερός στόχος, η συνέχιση της μακροχρόνιας αμπελοοινικής παράδοσης της περιοχής.
 
Επισκέψιμο Οινοποιείο

Το Οινοποιείο είναι επισκέψιμο από τα τέλη του 2022 και το Μάρτιο του 2022 εντάχθηκε στην Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος και συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις «Ανοιχτές Πόρτες», υποδεχόμενο πλήθος επισκεπτών.
Επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα, όσο κι από το εξωτερικό, τίμησαν το Οινοποιείο ιδιαίτερα το φθινόπωρο της φετινής χρονιάς, λόγω και του ιδανικού καιρού, με την επισκεψιμότητα να έχει ανέβει 40% σε σχέση με πέρυσι.
 
                                                    
Στο τιμόνι πλέον η κόρη του Αποστόλη, Κωνσταντίνα Γούλα, με σπουδές στη Γαλλία, μεταπτυχιακό επάνω στο marketing του κρασιού και τον Οινοτουρισμό και δίπλωμα Sommelier επιπέδου 3 που, έχοντας εργαστεί σε Κτήματα της Γαλλίας και στον αντίστοιχο τομέα του Κτήματος «Florian», στον Τρίλοφο, έχει πλέον αναλάβει τον τομέα της Επικοινωνίας.
Η ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη οινοτουρισμού του «Κτήμα τ’ Αποστόλη» Κωνσταντίνα Γούλα