ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονα παράπονα για το κλεισιμο των συστημικων τραπεζών

Θα μπορούσε η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας να αναλάβει αυτόν τον ουσιαστικό ρόλο αναπλήρωσης ;

Θα μπορούσε η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας να αναλάβει αυτόν τον ουσιαστικό ρόλο αναπλήρωσης ;

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση των συστημικών τραπεζών να κλείσουν τα υποκαταστήματα τους σε πολλές περιοχές του Ν.Σερρών.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα είδαμε να βάζουν λουκέτο  υποκαταστήματα σε Ροδόπολη , Ροδολίβος ,Ηράκλεια , Σιδηρόκαστρο και Νιγρίτα.
Δυστυχώς θα υπάρξει και συνέχεια.

Πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν πως πρόκειται για ήδη ειλημμένες αποφάσεις των διοικήσεων  των τραπεζών, ενταγμένες στο πλαίσιο- υποτίθεται-ενός νέου δομικού σχεδίου αναδιάρθρωσης τους.
·         Το γεγονός είναι - για αυτό και υπάρχουν δικαιολογημένες και μαζικές αντιδράσεις από τοπικούς φορείς αλλά πρόσφατα και από την ΚΕΔΕ , ότι η απόφαση   δημιουργεί αρνητικά δεδομένα για την τοπικές κοινωνίες και την οικονομική δυνατότητα ανάπτυξης και οικονομικής λειτουργίας  αυτών των περιοχών.
·         Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο είδος  οικονομικού αποκλεισμού και υποβάθμισης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων κάθε κλίμακας, μικρομεσαίων αλλά και ευρύτερου βεληνεκούς επιχειρήσεων  .
·         Το ερώτημα με αυτά τα δεδομένα είναι, εαν τελικά υπάρχει εναλλακτική προοπτική και οι αιρετοί και οι πολίτες αυτών των περιοχών μπορούν να διεκδικήσουν και να δομήσουν κάποια εφικτή και υλοποιήσιμη πρόταση ,ώστε να βρεθεί  βιώσιμη λύση υπέρ των  εν λόγω δήμων και των αποκλεισμένων τοπικών διαμερισμάτων.
Αξιολογώντας τα δεδομένα και έχοντας ως ξεκάθαρο κριτήριο την απροθυμία και την άτεγκτη στάση στο  να   εξεταστεί από την πλευρά των συστημικών τραπεζών οποιαδήποτε άλλος σχεδιασμός που θα προβλέπει αλλαγή της υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν λάβει ,ως μοναδική λύση φαντάζει η τραπεζική ενεργοποίηση στις περιοχές αυτές της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Θα μπορούσε η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας να αναλάβει αυτόν τον ουσιαστικό ρόλο αναπλήρωσης  ;
 
Η τράπεζα υπό την νέα διοίκηση της  έχει κάνει πολύ σημαντικά και θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά το  μέγεθος της αλλά και την αύξηση  του κύκλου τραπεζικών  εργασιών και βρίσκεται σταθερά σε πορεία ανάπτυξης και έχει όλα τα εχέγγυα να διαδραματίσει ένα σημαντικό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης στο Νομό αλλά και στην Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν είναι οικονομικά  βιώσιμη και υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία και τα εχέγγυα ώστε η Συνεταιριστική τράπεζα θα μπει σε αυτήν την διαδικασία και αν δεν υπάρχουν αυτά τα δεδομένα πως μπορούν να δημιουργηθούν ;
 
 Το βασικό στοιχείο και ίσως καθοριστικό είναι να υπάρξει η διάθεση των δημοτών να γίνουν συνεταιριστές και ως  ένδειξη της διάθεσης τους να ενισχύσουν και να στηρίξουν το εγχείρημα να γίνουν κάτοχοι τουλάχιστον μιας συνεταιριστικής μερίδας και να μεταφέρουν στην τράπεζα της τραπεζικές τους καταθέσεις και εργασίες.

 Καθοριστικός παράγοντας σίγουρα και οι δήμοι των περιοχών αυτών που πρέπει να γίνουν αρωγοί και συμμετέχοντες  με την σειρά τους και να μεταφέρουν άμεσα αποθεματικά και τραπεζικής λειτουργίες στην Συνεταιριστική τράπεζα  δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο στην διοίκηση της συνεταιριστικής Τράπεζας να αποφασίσει την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού .
Σίγουρα η δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων θα  μπορούσε να είναι η βάση μια ουσιαστικής βάσης συζήτησης όλων όσων επιθυμούν να βρεθεί μια λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί .
 
Προτείνουμε λοιπόν τη  δημιουργία μιας τράπεζας διαλόγου σε πρώτη φάση,ώστε η διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας ,οι δημοτικές αρχές ,οι τοπικές επιχειρήσεις και οι πολίτες των περιοχών αυτών με τη  συνέργεια και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να δομήσουν και να συμφωνήσουν στους όρους και το πλαίσιο υλοποίησης αυτού του σχεδίου.Ώστε να περάσουμε γρήγορα στην υλοποίηση του που θα ξαναδώσει- μέσα από μια νέα φιλοσοφία και την κουλτούρα Συνεταιριστικής τραπεζικής προσέγγισης -τη δυνατότητα να διευκολυνθεί η προσπάθεια ανάταξης και ανάπτυξης  των τοπικών οικονομιών .
 
Μια διαδικασία που είμαστε βέβαιοι θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικών και οικονομικών υπεραξιών και θα υπηρετήσει την ξεκάθαρη στοχεύση όλων μας για ευημερία και ανάπτυξη όλων ανεξαιρέτως των περιοχών του νόμου μας .