ΤΟΠΙΚΑ

Επανεκκινούν εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης

Ερευνητικό πρόγραμμα ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν στον ζωγραφικό διάκοσμο του μνημείου.

Ερευνητικό πρόγραμμα ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν στον ζωγραφικό διάκοσμο του μνημείου.

Θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του  2021 οι σωστικές παρεμβάσεις εντός του μνημειακού συγκροτήματος στον Τύμβο Καστά, διαβεβαιώνει η υπουργός Πολιτισμού, Λένα Μενδώνη

Την επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στην εκπόνηση της στατικής και γεωτεχνικής μελέτης του μνημείου στον Τύμβο Καστά και την εισαγωγή τους στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το αργότερο εντός του Ιουνίου, ζήτησε από τις αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη. 

Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε για να ελεγχθεί η πρόοδος των εργασιών στην Αμφίπολη η κ. Μενδώνη, ζήτησε να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020 οι σωστικές παρεμβάσεις εντός του μνημείο, αλλά και οι χωματουργικές εργασίες για την ανάδειξη του νοτιοανατολικού τμήματος του μαρμάρινου περιβόλου και να έχει αποκατασταθεί το σχήμα του λόφου.

ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ

Παράλληλα, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων εκπόνησε και εκτελεί ερευνητικό πρόγραμμα με σκοπό τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την απεικόνιση των χρωστικών στην επιφάνεια των λίθινων αρχιτεκτονικών μελών του μνημείου στον Τύμβο Καστά, ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν στον ζωγραφικό διάκοσμο του ταφικού μνημείου. Το έργο χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης πρόδρομες εργασίες για την συντήρηση της θύρας και των φτερών από τις Σφίγγες. Για τα φτερά θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα της ψηφιοποίησης, με σκοπό να προσδιοριστεί η αρχική τους θέση.

ΣΚΟΠΟΣ

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το αμέσως επόμενο διάστημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ξεκινά ένα πρόγραμμα συστηματικών αρχαιολογικών καθαρισμών στον παρακείμενο του Τύμβου Καστά Λόφο 133. Σκοπός των καθαρισμών είναι να αποσαφηνιστούν εκείνα τα σημεία, τα οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών, που πραγματοποίησε Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020 η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Άποψη του τμήματος δικτύου διαδρομών στην Χριστιανική Ακρόπολη, το οποίο διέρχεται δίπλα από την Βασιλική Δ΄

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στην Χριστιανική Ακρόπολη της Αμφίπολης που εκτελεί η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με την συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή των διαδρομών εντός της Ακρόπολης, έχουν διαστρωθεί τα γεωυφάσματα και έχουν πληρωθεί οι γεωκυψέλες με αδρανή υλικά.