ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ : Επισκέψιμος μέχρι το τέλος του 2027
Αν μέχρι τότε οι εργασίες επιτρέπουν κατά διαστήματα την επισκεψιμότητα του μνημείου από μικρές ομάδες επισκεπτών αυτό θα πραγματοποιηθεί με την μέριμνα της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.
"Σημαντικά ορόσημα για την αποκατάσταση του μνημείου του τύμβου Καστά έχουν πλέον ολοκληρωθεί, και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πλαίσιο της πρώτης φάσης των εργασιών που εκτελούνται"
Αυτό υπόστηριξε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε δηλώσεις της μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στον τύμβο, συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες, στελέχη του ΥΠΠΟ και τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγ
Η κ. Μενδώνη εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση της για την πρόοδο των εργασιών που συντελεύονται στο εσωτερικό του τύμβου, υπογραμμίζοντας ότι εκτός απροόπτου ο στόχος είναι το μνημείο να καταστεί πλήρως επισκέψιμο και να ανοίξει στο κοινό μέχρι το τέλος του 2027.
ΑΦΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Η υπουργός επισήμανε πως είναι τέτοιος ο χαρακτήρας του μνημείου που πολλές από τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης που εκτελούνται είναι τελείως αφανείς, φέροντας ως παράδειγμα το πολύ σημαντικό έργο αποκατάστασης της θόλου, πάνω από τις σφίγγες στην είσοδο του μνημείου. «Η αποκατάσταση», σημείωσε με έμφαση, «έγινε με πρότυπες μεθόδους. Αρκεί μόνο να αναφέρω ότι εφαρμόστηκαν πλήρως τρεισήμισι χιλιάδες βλήτρα (μεταλλικοί σύνδεσμοι) για να αποκατασταθεί η θόλος και με δεν υπάρχει τίποτα ορατό».
Απαντώντας, και κατανοώντας όπως είπε, όλους εκείνους που ζητούν την επίσπευση των εργασιών για την γρήγορη παράδοσή του, θύμισε πως η πλήρη αποκατάσταση του μνημείου ανασχεδιάστηκε το 2019 και το 2020, ενώ τον Ιούνιο του 2021 υπήρχε και μια σημαντική καταστροφή λόγω της έντονης βροχόπτωσης που έπληξε την περιοχή.
ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
«Στο μνημείο αυτό», συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη, «είναι απαραίτητο να εκτελεστούν μια σειρά από αφανείς εργασίες που θα βοηθήσουν στην σωστή και πλήρη αποκατάστασή του . Οι εργασίες αυτές θα συνεχιστούν και στην επόμενη φάση. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από την εξέλιξη και την πρόοδο των εργασιών. Αντιλαμβάνομαι πως όλοι, ιδιαίτερα η τοπική κοινωνία, θέλει γρηγορότερους χρόνους στην εκτέλεση των εργασιών ώστε το μνημείο να παραδοθεί και να είναι επισκέψιμο. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως τα μνημεία είναι αυτά που μας υποδεικνύουν τους χρόνους παρέμβασής μας βάση των απαιτήσεων που έχουν».