ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Φλέγεται η Μέση Ανατολή- Ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή

Από τον σκιώδη πόλεμο στην ανοιχτή σύγκρουση – Τι περιμένουμε στο εξής

Από τον σκιώδη πόλεμο στην ανοιχτή σύγκρουση – Τι περιμένουμε στο εξής

Ισραήλ και Ιράν βρίσκονται σε σύγκρουση εδώ και δεκαετίες. Αυτό που βλέπαμε έως τώρα, ωστόσο, ήταν ένας σκιώδης πόλεμος. Από το βράδυ του Σαββάτου τα πράγματα έχουν αλλάξει – σε βαθμό που τα πλέον εφιαλτικά σενάρια για τη Μέση Ανατολή μοιάζουν πια πιθανή πραγματικότητα.
 
Επί χρόνια Χεζμπολάχ, Χαμάς, Χούθι και άλλες ένοπλες, εξτρεμιστικές οργανώσεις (κατά κύριο λόγο σιιτικές) ανά τη Μέση Ανατολή εξαπέλυαν επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους κατά ισραηλινών στόχων, με τις ισραηλινές δυνάμεις να «απαντούν» αντίστοιχα με πλήγματα κατά στόχων συνδεόμενων με την Τεχεράνη σε Συρία, Λίβανο και αλλού.
Ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή
 
Ποτέ έως τώρα, ωστόσο, δεν είχαμε επίθεση από το Ιράν στο εσωτερικό του Ισραήλ. Αυτή ξεπέρασε ένα κρίσιμο όριο. Και τώρα όλοι περιμένουν να δουν πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία έχει παράλληλα σε εξέλιξη τις επιχειρήσεις της στη Γάζα και μία έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο.  «Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται από το αν το Ισραήλ θα ακούσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν θα κλιμακώσει τον κύκλο των αντιποίνων» σχολιάζει το BBC.
 
Το Ιράν μετά την επίθεση είπε εμμέσως πλην σαφώς «αποστολή εξετελέσθη».
 
Με 180 drones που έφεραν τόνους εκρηκτικών, 120 βαλλιστικούς πυραύλους και 30 πυραύλους Κρουζ έδωσε μία εικόνα της δύναμής του και του τι θα μπορούσε να κάνει.
Αλλά ήταν κάθε άλλο παρά «σοκ και δέος»
 
Ωστόσο το «τσουνάμι» αυτό αναχαιτίστηκε κατά 99% από το Ισραήλ και η ζημιά ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Μοναδικός τραυματίας ένα 7χρονο κορίτσι, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς θραύσματα πυραύλου έπεσαν πάνω στο σπίτι της. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε και ο Economist «ήταν το αντίθετο του σοκ και δέος».
 
Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η επίθεση ήταν εξ αρχής έτσι σχεδιασμένη ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί και να μη χρειαστεί να απαντήσει με σκληρά αντίποινα η ισραηλινή πλευρά.
Όλα άρχισαν από τη Δαμασκό και το Ιράν απάντησε «για εσωτερική κατανάλωση»
 
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα άρχισαν από το χτύπημα του Ισραήλ την 1η Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία.
 
Ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί το Ισραήλ πραγματοποίησε το χτύπημα στη Δαμασκό, αλλά αναλυτές τονίζουν στο BBC και στο CNN ότι το Ιράν αναγκάστηκε να απαντήσει για τη δική του εσωτερική κατανάλωση.
 
Ήταν περισσότερο μία «επίδειξη δύναμης» στο εσωτερικό και στην περιοχή, παρά πρόθεση να εμπλακεί σε πλήρους κλίμακας πόλεμο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τον αποφύγει.
 
Όσο και εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθαρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε πιθανά ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει τα δικά του σχέδια και τις δικές του εσωτερικές πιέσεις να αντιμετωπίσει.
 
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ είπε στο CNN ότι το Ισραήλ κέρδισε αυτόν τον γύρο και κάλεσε τον Νετανιάχου να σκεφτεί πριν προβεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια. Είναι μία θέση που ίσως να συμμερίζεται σημαντικό ποσοστό της ισραηλινής κοινής γνώμης, αλλά δεν εκφράζει απαραίτητα την ισραηλινή κυβέρνηση.
 
 
 
 
Καταδικάζει η ΕΕ το Ιράν
 
«Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε μέσω Χ ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. 
 
Πρόσθεσε ότι «Πρόκειται για άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».  Η
 
 Γαλλία «καταδικάζει», από την πλευρά της, την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η οποία τόνισε πως επιδεινώνει την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή.
 
Η Ιταλία παρακολουθεί «με προσοχή και ανησυχία» την κατάσταση, τόνισε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.
 
 
Λ. Χρ.