ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΡΕΥΝΑ: Τo πολιτικό «πρόσημο» του εμβολιασμού

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Από το μικροσκόπιο περνούν το τελευταίο διάστημα όλοι οι δήμοι της χώρας και τα ποσοστά εμβολιασμού που καταγράφουν, ώστε οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες να εντοπίσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κοινωνιών που εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό αποχής από τον εμβολιασμό.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή της επαρχίας Σιντικής,στην οποία ανήκει και ο Δήμος Ηράκλειας με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων στο νομό Σερρών.Η έρευνα εστιάζει κυρίως στη συντηρητική πολιτική στάση του πληθυσμού πέραν των ιδιαιτερων κοινωνικών-μορφωτικών συνθηκών που χαρακτηρίζουν τις περιοχές αυτές.

Από το μικροσκόπιο περνούν το τελευταίο διάστημα όλοι οι δήμοι της χώρας και τα ποσοστά εμβολιασμού που καταγράφουν, ώστε οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες να εντοπίσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κοινωνιών που εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό αποχής από τον εμβολιασμό. Παρά τις δυσκολίες που έχει το εγχείρημα, καθώς πολλοί εγγεγραμμένοι σε ένα δήμο έχουν εμβολιαστεί σε εμβολιαστικά κέντρα άλλων περιοχών, έχουν αρχίσει να εξάγονται βασικά συμπεράσματα με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον. 
 
 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που έχει προκύψει είναι πως σε δήμους μεγάλων περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται χαμηλότερα του 30% ή και του 20% ως προς το ποσοστό του πληθυσμού τους που έχει ήδη εμβολιαστεί ή έχει προγραμματισμένο ραντεβού, πολιτικές δυνάμεις με αντισυστημικό μανδύα, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και ακροδεξιά κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή, πήραν στις τελευταίες εθνικές εκλογές αθροιστικά μεγάλο ποσοστό, που ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 10%, ενώ πανελλαδικά αυτά τα δύο κόμματα δεν υπερέβησαν μαζί το 6,63%. Το χαρακτηριστικό αυτό δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής, καθώς αποτυπώνει μία τάση: όπου ευδοκιμούν τέτοιες πολιτικές ιδέες, ο εμβολιασμός προχωράει με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία, αφού συναντά «τείχος» σε ένα κομμάτι της κοινωνίας. Το γεγονός σκιαγράφησε προσφάτως με συνέντευξή του ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έχει αναλάβει εκ μέρους της κυβέρνησης να οργανώσει και να εντείνει την εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού. Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας είχε πει πως υπάρχουν «πολιτικά χαρακτηριστικά» που δείχνουν ότι κάποιος ο οποίος έχει ψηφίσει ένα κόμμα που εμφανίζεται στις δημόσιες τοποθετήσεις του αρνητικό στον εμβολιασμό, είναι πιο πιθανό να αναβάλει τον εμβολιασμό του.  
 
Τα παραδείγματα  
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα , υπάρχουν συγκεκριμένοι δήμοι που δείχνουν του λόγου το αληθές. Στους παρακάτω δήμους το ποσοστό του εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό, κάτω ή πολύ κάτω του 30%, ενώ στις εκλογές καταγράφηκαν τα εξής ποσοστά: Στον Ασπρόπυργο η Ελληνική Λύση έλαβε 7,22% και η Χρυσή Αυγή 5,95%. Στον Δήμο Φυλής η Ελληνική Λύση έλαβε 5,05% και η Χρυσή Αυγή 4,49%. Στον Δήμο Δέλτα της Β΄ Θεσσαλονίκης η Ελληνική Λύση έλαβε 5,95% και η Χρυσή Αυγή 5,19%. Στην Πιερία, στον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού, η Ελληνική Λύση έλαβε 5,7% και η Χρυσή Αυγή 3,57%. 
 
Στον Δήμο Δοξάτου της Δράμας η Ελληνική Λύση έλαβε 7,94% και η Χρυσή Αυγή 3,21%. Στον Δήμο Σιντικής των Σερρών η Ελληνική Λύση έλαβε 6,66% και η Χρυσή Αυγή 3,11%. Οι προαναφερθέντες δήμοι δεν είναι οι μόνοι, καθώς στην ανάλυση που γίνεται ανά δήμο εντοπίζεται σε πολλές περιπτώσεις η ίδια πολιτική εξίσωση. 
 
Οσοι δεν έχουν προσέλθει για εμβολιασμό χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που δεν ανήκουν στους αρνητές αλλά φοβούνται για κάποιο λόγο να εμβολιαστούν και σε εκείνους που είναι συνειδητοί αρνητές. Η κυβέρνηση είναι λογικό να στοχεύει στους πρώτους, καθώς οι δεύτεροι είναι δεδομένο ότι δεν θα εμβολιαστούν ποτέ. Το ερώτημα είναι σε ποια κατηγορία ανήκουν οι πολίτες στις περιοχές όπου ευδοκιμεί η άκρα Δεξιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, στην τελευταία ομιλία του ζήτησε από όλα τα κόμματα να στηρίξουν την εμβολιαστική καμπάνια, κάτι που αναμφίβολα είχε ως αποδέκτη και τον Κυριάκο Βελόπουλο. Λίγο μετά ο κ. Βελόπουλος θα έκανε μια θετική στροφή έστω κατά το ήμισυ, λέγοντας πως ουδέποτε είπε σε κάποιον να μην εμβολιαστεί, αλλά αυτό που λέει είναι να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. 
 
Την ίδια ώρα, κομβικό ρόλο στην άνοδο των εμβολιασμών σε συγκεκριμένα κοινά μπορεί να παίξει η Εκκλησία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς τους ιερείς να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια.