ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματικές εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η μάχη της επόμενης Κυριακής ξεκίνησε

Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου θα δώσουν τη μάχη με τον πρώτο να είναι φαβορί

Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου θα δώσουν τη μάχη με τον πρώτο να είναι φαβορί

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου θα δώσουν τη μάχη την επόμενη Κυριακή, στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ με τον πρώτο πάντως να θεωρείται φαβορί μετά τη μεγάλη νίκη που πέτυχε.

Με καταμετρημένο το 91,77% των ψήφων, ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε το 36,96% και ο Γιώργος Παπανδρέου το 27,82% ενώ στη διαδικασία συμμετείχαν και ψήφισαν 267.967 πολίτες.

Απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη θα βρεθεί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κατάφερε σε μία μάχη στήθος με στήθος να προηγηθεί τελικά του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος συγκέντρωσε το 26,03%.

Θετικό στοιχείο που αναδεικνύει και τη δυναμική της παράταξης είναι η υψηλή συμμετοχή, καθώς σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2017, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 25%, από 212.000 στις 267.000 περίπου.
 

Κόντρα στις προβλέψεις που μιλούσαν για ντέρμπι ανάμεσα στον ίδιο και τους δύο άλλους κύριους διεκδικητές ο κ. Ανδρουλάκης πέτυχε μία μεγάλη και καθαρή νίκη. Στη μάχη για τη δεύτερη θέση επικράτησε τελικά ο κ. Παπανδρέου. Είναι ενδεικτικό ότι το θρίλερ με τον κ. Λοβέρδο να διεκδικεί μέχρι τέλους την είσοδό του στον επαναληπτική γύρο, ανάγκασε τον πρώην πρωθυπουργό να κάνει δηλώσεις μετά τις 12 τη νύχτα με τον βουλευτή να ακολουθεί.

Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου αν και θεωρούν πως η διαφορά από τον Ανδρουλάκη είναι μαχητή, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει απογοήτευση και προβληματισμός καθώς οι εκτιμήσεις τους ήταν ότι θα κέρδιζε άνετα την πρώτη θέση και μάλιστα με ποσοστό πάνω από 40%.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του προσπάθησε, με τη δυναμική που κατέγραψε στην Αττική να καλύψει το χάντικαπ που είχε από τον κ. Παπανδρέου λόγω της επαρχίας, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο κ. Λοβέρδος «πλήρωσε» στην πραγματικότητα τα πολύ χαμηλά ποσοστά που σημείωσε σε συγκεκριμένες περιφέρειες, όπως η Κρήτη (μόλις 10%) ή και η Δυτική Ελλάδα (είχε 21%).
Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο εάν και τι θέση θα πάρει στην αναμέτρηση του β’ γύρου. Εάν δηλαδή θα ταχθεί υπέρ κάποιου εκ των δύο μονομάχων. Στις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής δεν άνοιξε τα χαρτιά του και απλά ευχαρίστησε τον κόσμο για τη στήριξη που του προσέφερε.
Οι τρεις ισχυροί υποψήφιοι συγκέντρωσαν περίπου το 90% των ψήφων, με τους άλλους τρεις (Χρηστίδης, Καστανίδης, Γερουλάνος) να μοιράζονται το υπόλοιπο 10%. Ουσιαστικά δηλαδή έλαβαν τις ψήφους όσων είχαν υπογράψει για να είναι υποψήφιοι στην αρχή της όλης διαδικασίας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους 270.000 προοδευτικούς πολίτες που ήρθαν και μας τίμησαν σε αυτή την πολύ μαζική διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου, που δώσαμε έναν αγώνα με πολιτικό πολιτισμό, με αξιοπρέπεια και ενότητα. Την ενότητα που είναι και η βασική παρακαταθήκη της αείμνηστης Προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά. Από την αρχή αυτής της προσπάθειας, είπα ότι η δύναμη μου είναι η βάση της Παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή. Θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την τιμή που μου έκαναν και δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εντολή τους για ανανέωση, για ενότητα και πολιτική αυτονομία. Η Δημοκρατική Παράταξη απόψε επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει».

Ο Γιώργος Παπανδρέου από την πλευρά του επισήμανε: «Ο Γιώργος Παπανδρέου με μια λιτή δήλωσή του από το Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε το δίλημμα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ. «Αυτήν την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών. Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης. Αποφασίζουν για το μέλλον. Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας. Αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα. Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή και σας καλώ στη μάχη της επόμενης Κυριακής».

«Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα και ενότητα», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, δίχως να πάρει θέση για τον επόμενο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, την ερχόμενη Κυριακή.«Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες που συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας και να ζητήσω συγγνώμη για τις ώρες που ταλαιπωρήθηκαν στις κάλπες», τόνισε, αναφέροντας το εξής στη συνέχεια: «Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα και ενότητα, η Δημοκρατική Παράταξη έχει μέλλον, το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον».

Τα αποτελέσματα

Το σύνολο των ψηφισάντων ήταν 267.967. Με καταμετρημένο το 91,77% (245.921) αυτού του συνόλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 90.250 και 36,96%.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ακολούθησε με 67.938 και 27,82%.

Και ο Ανδρέας Λοβέρδος στην τρίτη θέση με 63.553 και 26,03%.

Ο Παύλος Χρηστίδης κατέκτησε την τέταρτη θέση με 3,25% και 7930 ψήφους, ο Χάρης Καστανίδης 2,96% και 7233 ψήφους και ο Παύλος Γερουλάνος 2,98% και 7274 ψήφους.

ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.gr