ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Ψυχρολουσία στην κυβέρνηση

Τόσο το τελικό αποτέλεσμα όσο και η μεγάλη αποχή αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε αναπροσαρμογές της στρατηγικής της κυβέρνησης.

Τόσο το τελικό αποτέλεσμα όσο και η μεγάλη αποχή αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε αναπροσαρμογές της στρατηγικής της κυβέρνησης.

Ψυχρολουσία ως προς το ύψος της αποχής, που επικοινωνιακά είχε οριστεί ως κεντρικός αντίπαλος της κυβέρνησης αλλά επί της ουσίας έντονος προβληματισμός ως προς τη διαφαινόμενη μη επίτευξη του εκλογικού στόχου, κυριάρχησε στο κυβερνητικό επιτελείο ήδη με την ανακοίνωση του exit poll το απόγευμα της Κυριακής.

Η μαζική αποχή, που έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα για τα δεδομένα των εκλογικών αναμετρήσεων στην νεότερη ελληνική Ιστορία, είναι αντικειμενικά η κυριότερη πολιτική παράμετρος των ευρωεκλογών, αλλά και το επιχείρημα της κυβέρνησης για την ήττα του.

Οι μηχανισμοί πολιτικής αντίδρασης του Μαξίμου

Υπό αυτό το πρίσμα και εν αναμονή της διαμόρφωσης του τελικού αποτελέσματος, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται ότι θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί πολιτικής αντίδρασης, με την ελπίδα ότι τα τελικά ποσοστά θα είναι πάνω από το 30%.

 

Ως βασικό δεδομένο αξιολογείται πάντως ο σοβαρός πολιτικός τραυματισμός της ΝΔ, δίχως όμως τόσο ορατή και αξιόπιστη απειλή από το δεύτερο η άλλο κόμμα και την ίδια στιγμή, την εκλογική πιστοποίηση του πολιτικού υβριδίου του Στέφανου Κασσελάκη.

Το τελικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την ηχηρή αποδοκιμασία μέσω της αποχής αναμένεται ότι θα είναι τα βασικά στοιχεία για τις αναπροσαρμογές της στρατηγικής της κυβέρνησης, με γνώμονα την αποτροπή μίας πολιτικής αναστάτωσης και την εμπέδωση της αίσθησης ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ορίζοντα τριετίας έως τις επόμενες εθνικές εκλογές.