ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΖ : Μια καλοστημένη απάτη -Γράφει ο Πασχάλης Τόσιος

Τα ερωτήματα κραυγαλέα , ήταν μια ενοχή σιωπή του δεξιου προσωπικού ή υπήρχε και κάτι άλλο που τους κρατούσε και δεν αντιδρούσαν ;;; Αναρωτιέμαι ήταν και είναι ικανοποιημένοι από την επιλογή του υπουργού τους και τις δικές τους ευλογίες σε όσα έχουν συμβεί ;

Τα ερωτήματα κραυγαλέα , ήταν μια ενοχή σιωπή του δεξιου προσωπικού ή υπήρχε και κάτι άλλο που τους κρατούσε και δεν αντιδρούσαν ;;; Αναρωτιέμαι ήταν και είναι ικανοποιημένοι από την επιλογή του υπουργού τους και τις δικές τους ευλογίες σε όσα έχουν συμβεί ;

Αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια με την δήθεν επίλυση της τευτλοπαραγωγής και με τον ερχομό μετά βαϊων και κλάδων του δήθεν επενδυτή ,μόνο ως μια καλοστημένη απάτη μπορεί να χαρακτηριστεί και εξηγώ αμέσως τι εννοώ .
Πριν τρία χρόνια ο υπουργός ανάπτυξης μαζί με το δεξιό πολιτικό προσωπικό του Νομού μας παρουσίαζαν τον κ . Καραθανάση ως τον επενδυτή που θα έδινε λύσεις στο θέμα της τευτλοπαραγωγής και της παραγωγής ζάχαρης . Τι δεν ακούσαμε από όλους αυτούς, με την βοήθεια από πρόθυμα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια και συστημικούς αγροτοπατέρες , τα " καλά "νέα έφτασαν παντού. Εκεί που αναζητούσαν τα απαραίτητα "θύματα- κομπάρσους " στον αγροτικό κάμπο και δυστυχώς βρέθηκαν αρκετοί . Τόσα όσα είχαν ανάγκη ώστε να " σκηνοθετηθεί καλά το έργο " Ξαναλειτουργούμε τα εργοστάσια της ΕΒΖ και παράγουμε ζάχαρη" .
Έτσι άρχισε η δήθεν υλοποιήσει του σχεδίου..τα αποτελέσματα της τραγικά ,για ποιους όμως ;;

Οι πρώτοι που πήραν την πικρή γεύση του σχεδίου ήταν όσοι πραγματικοί αγρότες έσπειραν τεύτλα και ειδαν την παραγωγή τους να καταλήγει κυριολεκτικά στα σκουπίδια και όσοι δεν κατέληξε εκεί αγοράστηκε σε εξευτελιστικη τιμή από τον επενδυτή .
Το φουγάρο του εργοστασίου με διάφορες αστείες τις περισσότερες φορές δικαιολογίες από τον επενδυτή,δεν άναψε πότε , ελληνική ζάχαρη δεν παράχθηκε ποτέ ,συνέχισε όμως να πωλείται στα ράφια των ελληνικών Σούπερ μάρκετ!!!
Άμεσα ,από το πρώτο χρόνο υλοποίησης της σύμβασης είχαμε παραβίαση όλων των βασικών υποχρεώσεων από την μεριά του επενδυτή και αντί να λυθεί άμεσα η σύμβαση αυτή κανείς δεν ενοχλούσε τον επενδυτή ( γιατί άραγε;). Καμία αντίδραση από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας του νόμου ,καμια αντίδραση από την Άδωνη Γεωργιάδη που ήταν και επιλογή του .

Τα ερωτήματα κραυγαλέα , ήταν μια ενοχή σιωπή του δεξιου προσωπικού ή υπήρχε και κάτι άλλο που τους κρατούσε και δεν αντιδρούσαν ;;;
Αναρωτιέμαι ήταν και είναι ικανοποιημένοι από την επιλογή του υπουργού τους και τις δικές τους ευλογίες σε όσα έχουν συμβεί ;
Αυτό όμως που σίγουρα χρήζει έρευνας μόνο από την Δίωξη οργανωμένου εγκλήματος ,γιατί μόνο ως τέτοιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, το σχέδιο διάλυσης και πλιάτσικου που " υλλοποιείται " το τελευταίο διάστημα υπό την ενοχή σιωπή πολλών .
Το πλιάτσικο και οι καταστροφές στο εργοστάσιο στο Πλατύ απερίγραπτες . Τεράστιο το μέγεθος της καταστροφής και πλιάτσικου που κάνει σχεδόν αδύνατη την επαναλειτουργία των εργοστασίων .
Στο Πλατύ μετά από καταγγελίες πριν από μερικές εβδομάδες παρέμβει η δίωξη και ενώ τα ευρήματα είναι καταστροφικά και αποκαλυπτικά κανείς δεν έχει λάβει το παραμικρό μέτρο ,με αποτέλεσμα εχθές να δούμε και στο εργοστάσιο των Σερρών τεράστιους γερανούς να προσπαθούν να αφαιρέσουν τεράστιο και μεγάλης αξίας σιλό.
Είναι δυνατόν,όταν η σύμβαση έχει καταγγελθεί και έχει λήξει και από τις δύο τράπεζες(Πειραιώς- Συνεταιστική Κεντρικής Μακεδονίας)που εμπλέκονται στην ενοικίαση των εργοστασίων και μετά τα πρώτα τραγικά ευρήματα στο εργοστάσιο του Πλατέως ,να μπορεί αυτός ο τύπος να συνεχίζει ακάθεκτος το καταστροφικό του έργο ,υπάρχει δικαιοσύνη ;;;

 
Και δυστυχώς αυτά δεν είναι τα μόνα κακά νέα.
Πριν από μόλις μία εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η τιμή της ζάχαρης έχει ανέλθει σε υψηλό 11 ετών (!) με τα συμβόλαια ακατέργαστης ζάχαρης να εκτοξεύονται στα 24 σεντ ανά λίβρα, ενώ η ζήτηση ανεβαίνει και η παραγωγή πέφτει παγκοσμίως λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών για τις καλλιέργειες.
Οσο αδαής και να είναι κάποιος, μπορεί εύκολα να φανταστεί πού πρόκειται να φτάσει η τιμή της ζάχαρης στη χώρα μας, η οποία είναι πλέον αναγκασμένη να εισάγει όλη τη ζάχαρη που καταναλώνει και υπολογίζεται πρόχειρα σε 250.000 τόνους. Χαράς ευαγγέλια για τους μετρημένους στα δάχτυλα ενός χεριού εισαγωγείς (ανάμεσά τους και ο «επενδυτής» της Ν.Δ.).
-Να πάρει άμεσα θέση το πολιτικό προσωπικό του Νομού
Είμαι λοιπόν πολύ περίεργος να δω την αντίδραση του πολιτικού προσωπικού των Σερρών και κυρίως του Δεξιού ,μετα απ'οτι συνέβη εχθές και ενδεχομένως να έχει χωρίς να το γνωρίζουμε ξανασυμβεί σε μικρότερη κλίμακα στο παρελθόν.
Λίγες μέρες πριν τις εθνικές και όταν υποτίθεται όλοι κόπτονται για τον πολύπαθο πρωτογενή τομέα και την αγροτική ανάπτυξη στην περιφέρεια,δεν μπορεί να κλείνει κάνεις μάτια του στο διαρκές έγκλημα κατά της τευτλοπαραγωγής και των εργοστασίων της ΕΒΖ . Οφείλουν όλοι να πάρουν θέση ,έστω κι αν με ευθύνη πολλών εξ ' αυτών έχουμε φθάσει σε αυτή την τραγική θέση.


Πασχάλης θ. Τόσιος