ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φυλακές Νιγρίτας: «Συναγερμός κινδύνου» από τις ελλείψεις

. Καταγγέλλουν πλημμελή φύλαξη το βράδυ . Περικοπές σε θέρμανση και σίτιση . Ένας σωφρονιστικός, ανά 70 κρατούμενους της Αριάδνης Παπαφωτίου

. Καταγγέλλουν πλημμελή φύλαξη το βράδυ . Περικοπές σε θέρμανση και σίτιση . Ένας σωφρονιστικός, ανά 70 κρατούμενους της Αριάδνης Παπαφωτίου

. Καταγγέλλουν πλημμελή φύλαξη το βράδυ
. Περικοπές σε θέρμανση και σίτιση
. Ένας σωφρονιστικός, ανά 70 κρατούμενους
της Αριάδνης Παπαφωτίου

Το μόνο μη ελλειμματικό στις Φυλακές Νιγρίτας, φαίνεται να είναι οι κρατούμενοι. Διότι από φύλακες, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, πετρέλαιο θέρμανσης και τώρα τελευταία και δαπάνες σίτισης, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.
 
Πλημμελής η νυχτερινή φύλαξη
Με τις δύο από τις πέντε πτέρυγές της να έχουν ήδη φουλάρει και το προσωπικό της να εμπίπτει στα μέτρα «περιορισμού του δημοσίου» (δηλαδή 10 φεύγουν 1 προσλαμβάνεται), οι αναλογίες φυλάκων-κρατουμένων αναδεικνύονται μαθηματικά «τραγικές και επικίνδυνες», όπως τονίζει το προσωπικό.
«Είμαστε 39 εξωτερικοί φρουροί για την 24ωρη φύλαξη του καταστήματος, που φιλοξενεί 250 κρατούμενους. Δεν φυλάμε ούτε τις μισές σκοπιές απ` όσες προβλέπονται για την σωστή λειτουργία των φυλακών. Ειδικά το βράδυ, καταγγέλλω πλημμελή φύλαξη. Τίθεται σοβαρό ζήτημα ασφάλειας για μας, για τους κρατούμενους , αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. Ζητήσαμε από το Υπουργείο 10 ακόμη συναδέλφους. Μας υποσχέθηκαν 5 και τελικά ήρθε .ένας. Γελοία πράγματα» δήλωσε ο Αθανάσιος Τούσιος, Γεν. Γραμματέας των της Ένωσης Εξωτερικών Φρουρών των Φυλακών Νιγρίτας.
 
Οι εξωτερικοί φρουροί του καταστήματος, αλλά και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, είναι σε απεργία από τις αρχές της εβδομάδας. Δεν επιτρέπουν τα επισκεπτήρια και δεν συνοδεύουν κρατούμενους στα Δικαστήρια ή αλλού, παρα μόνο στις περιπτώσεις απειλής παραγραφής αδικήματος και σοβαρού προβλήματος υγείας.
 
«Κάνουμε και τους γιατρούς»
«Τα πράγματα είναι τραγικά. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι κάνουμε τους νοσηλευτές, τους γιατρούς, τους ταχυδρόμους εξυπηρετώντας ανάγκες άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων. Γιατρός έρχεται για δύο ώρες, μία φορά την εβδομάδα και έχουμε έναν και μοναδικό νοσηλευτή, για όλες τις βάρδιες και ημέρες του χρόνου, για 250 κρατούμενους! Λειτουργούμε μόνο με το φιλότιμο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες από την πλευρά μας. Είμαστε ελάχιστοι στις βραδινές βάρδιες. Σοκαριστικές είναι οι αναλογίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Αναγνωστόπουλος, εκπρόσωπος των σωφρονιστικών των φυλακών της Νιγρίτας στην πανελλήνια Ομοσπονδία τους.
 
«Είμαστε 36 σωφρονιστικοί, για 250 κρατούμενους. Κανονικά, σε πλήρη σύνθεση  θάπρεπε να είμαστε 150 υπάλληλοι μέσα, και 100 έξω στη φρούρηση» λέει και ο Δημήτρης Μάνος, Γ.Γ. των σωφρονιστικών της Νιγρίτας.
 
Με καλοριφέρ απ` το σπίτι τους
Μειωμένα τα κονδύλια και για τη θέρμανση του κτιριακού συγκροτήματος, που φτάνει σε έκταση τα 39χιλ τ.μ.
«Οι εργαζόμενοι ζεσταινόμαστε με ηλεκτρικά σώματα λαδιού, τα οποία προμηθευτήκαμε είτε με έξοδα του Σωματείου, είτε με δικά μας χρήματα. Τα καλοριφέρ της φυλακής ανάβουν μιάμιση ώρα το πρωί και μιάμιση το βράδυ, αποκλειστικά και μόνο στις πτέρυγες των κρατούμενων. Το προσωπικό προσπαθεί να ζεσταθεί αλλιώς» αποκαλύπτει ο Αθανάσιος Τούσιος, που συμπληρώνει χαρακτηριστικά πως «στη Διαύγεια ανακοινώθηκε πως πολιτεία ενέκρινε κονδύλι 2χιλ ? για τη θέρμανση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου Κρήτης και για τις Φυλακές της Νιγρίτας των 39χιλ τμ, μόλις 6.200?. Σημειωτέον ότι για το ίδιο χρονικό διάστημα, για τις φυλακές Γρεβενών, εγκρίθηκαν 27χιλ ? »!
Σημαντικές περικοπές έγιναν και στα κονδύλια σίτισης των κρατουμένων όπως αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι. Από 3,8 περίπου ευρώ ανά κρατούμενο την ημέρα, τώρα προβλέπονται για τη σίτισή του μόλις 1,4? (!), ενώ ήδη το κατάστημα χρωστάει περί τις 8χιλ ? στους προμηθευτές του.
 
Ένας σωφρονιστικός, ανά 70 κρατούμενους
Στις φυλακές της Νιγρίτας, όπου μεταφέρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι φερόμενοι ως επικεφαλής του κυκλωμάτων εκβιαστών και τοκογλυφίας της Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί κρατούμενους με βαριές ποινές.
 
Λειτουργεί εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, με τους πρώτους φυλακισμένους να τοποθετούνται στη μία από τις πέντε συνολικά πτέρυγες της και το προσωπικό που τη στελεχώνει να φτάνει εδώ από άλλα καταστήματα της χώρας.
Οι υποσχέσεις ότι θα προσληφθούν εργαζόμενοι με το κριτήριο της εντοπιότητας ώστε να ικανοποιηθεί η δέσμευση της πολιτείας απέναντι στο Δήμο Νιγρίτας που με αυτόν τον όρο παραχώρησε τη έκταση ανέγερσης, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.
Αντίθετα, διπλασιάστηκαν σχεδόν οι κρατούμενοι χωρίς καν να αυξηθεί το αρχικό προσωπικό, με αποτέλεσμα τις σημερινές κινητοποιήσεις και τις συνεχείς διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων και κατοίκων.
 
Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως ομόφωνα αποφάσισαν να μην τερματίσουν την απεργία τους έως ότου υπάρξει ορατή προσπάθεια επίλυσης του σοβαρού προβλήματος, αλλά και πληρωμή των δεδουλευμένων τους νυχτερινών, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.