ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά στην Εκδήλωση Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων:Όσο η μνήμη είναι ζωντανή, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες.

Η παράταξή μας έχει συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση της συλλογικής μνήμης. Ήταν η δική μας παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, που με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου πριν 25 χρόνια εισηγήθηκε και πέτυχε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και θεσμικά από την Βουλή των Ελλήνων.

Η παράταξή μας έχει συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση της συλλογικής μνήμης. Ήταν η δική μας παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, που με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου πριν 25 χρόνια εισηγήθηκε και πέτυχε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και θεσμικά από την Βουλή των Ελλήνων.

Η παράταξή μας έχει συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση της συλλογικής μνήμης. Ήταν η δική μας παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, που με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου πριν 25 χρόνια εισηγήθηκε και πέτυχε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και θεσμικά από την Βουλή των Ελλήνων.

Και συνεχίζουμε αυτό τον αγώνα διεκδικώντας την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

Κρατάμε άσβεστη την μνήμη της θυσίας των Ελλήνων Ποντιακής Καταγωγής.

Των θυμάτων της γενοκτονίας.

Την μνήμη αυτών που είτε έχασαν την ζωή τους από τις συστηματικές διώξεις, είτε υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα ιστορικά εδάφη των προγόνων τους, όπου έζησαν ειρηνικά και δημιουργικά!

Προχωράμε στη σημερινή εκδήλωση,

- Όχι βέβαια για να καλλιεργήσουμε το μίσος με τους γειτονικούς λαούς.

- Όχι υιοθετώντας μισαλλόδοξες απόψεις και πάθη.

- Αλλά για να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη.

- Για να πληροφορήσουμε τους σύγχρονους Τούρκους πολίτες, αλλά και όλο τον πολιτισμένο κόσμο για τα τραγικά αποτελέσματα της Γενοκτονίας.

Γενοκτονία σε βάρος Αρμενίων, Ασσύριων και Ελλήνων πολιτών της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, λόγω της διαφορετικής καταγωγής τους. Είχε στην κορύφωσή της, συνολικά 2 εκατομμύρια αθώα θύματα και 1 εκατομμύριο πρόσφυγες.

- Δεν ζητάμε εκδίκηση για όσα έγιναν εις βάρος των προγόνων μας.

- Αλλά θέλουμε να σπάσουμε το απόστημα της λήθης.

Για να υπηρετήσουμε την αλήθεια και την δικαιοσύνη.

Για να φωτίσουμε τις μαύρες σελίδες της ιστορίας και να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια.

- Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά με τους γείτονες μας. Αλλά απαιτούμε να αναγνωρίσουν την αλήθεια και να ζητήσουν μια συγγνώμη.

Για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε ποτέ πια να μην επαναληφθούν ανάλογες Πρακτικές.


Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

- Ζούμε σε μια περίοδο που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έχει αξία να διδάσκεσαι από την ιστορία.

Ότι δεν έχει σημασία η γλώσσα, δεν έχει σημασία η εθνότητα.

Όπως για παράδειγμα στο θέμα των Σκοπίων όπου η συμφωνία κρατά ζωντανή τη ρίζα του αλυτρωτισμού.

Για μας η ιστορία έχει αξία και μάλιστα μεγάλη.

Γιατί αν δεν υπερασπιστούμε την αλήθεια στα Εθνικά μας θέματα, η κάθε συμφωνία αντί να κλείνει πληγές, θα ανοίγει νέες, επικίνδυνες.

Ζούμε σε μια περίοδο όπου η Τουρκία συνεχίζει και κλιμακώνει τις προκλήσεις εναντίων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Με βάση τα διδάγματα της ιστορίας , μόνο με ένα τρόπο θα πρέπει να απαντήσουμε για να υπερασπιστούμε τα Εθνικά μας δικαιώματα.

Όχι με μυστική διπλωματία, ούτε με εκπτώσεις από Υπουργούς στα δικαιώματά μας στις θαλάσσιες ζώνες, όχι με διφορούμενες δηλώσεις βουλευτών για το Καστελόριζο.

Αλλά σταθεροί στην θέση ότι τα ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ, και δημιουργούμε το ενιαίο ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ την ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ για την διασφάλισή τους.

Τίποτε δεν μπορεί να γίνει αν δεν στηριχθούμε στις ρίζες μας, σε αυτά που μας ενώνουν.

Μόνο Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Με εθνική ομοψυχία.

Αυτό μας δίδαξε η ιστορία, μόνο έτσι θα αποφύγουμε νέες εθνικές τραγωδίες.


Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Τιμούμε όλοι την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Αυτό όμως δεν αρκεί.

Είναι ώρα να συμφωνήσουμε στην ανάγκη άμεσων κινήσεων για να γίνει το περιεχόμενο αυτής της ημέρας συνείδηση σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και όχι μόνο.


Ζητάμε:

- Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να αναζητά απαντήσεις στις θεωρητικές ανησυχίες του εκάστοτε Υπουργού του, να αφιερώσει ανάλογο κεφάλαιο στα σχολικά βιβλία όλων των βαθμίδων με τεκμηριωμένη παρουσίαση της ιστορίας του Παρευξείνιου Ελληνισμού.

- Το Υπουργείο Εσωτερικών, να παροτρύνει τους φορείς των ΟΤΑ να προχωρήσουν σε διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε όλη την Ελλάδα, με την συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων και ιστορικών.

Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την ενέργεια του Γιώργου Καμίνη, που ως Δήμαρχος Αθηναίων, εισηγήθηκε να τοποθετηθεί μνημείο της Γενοκτονίας σε κεντρικό σημείο της Αθήνας. Εισήγηση που έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

- Το Υπουργείο Πολιτισμού, να αναλάβει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες για την προβολή των ιστορικών γεγονότων εκείνης της περιόδου και την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων του Πόντου.

Και βέβαια να φροντίσει ώστε τα κειμήλια της ιστορικής μνήμης της «Παναγίας Σουμελά» στον Πόντο, που φυλάσσονται από το αντίστοιχο Τουρκικό Υπουργείο σε αποθήκες, να τοποθετηθούν μέσα στο ίδιο το Ιερό Μνημείο που χρόνια τώρα λειτουργεί ως Μουσείο.

Για να έχουν την δυνατότητα να τα βλέπουν οι εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές που επισκέπτονται την Μονή κάθε χρόνο.

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Είναι ώρα όμως να συμφωνήσουμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ξεκινώντας από την Ενωμένη Ευρώπη.

Την Ευρώπη που αναπτύχθηκε με τις αξίες του ανθρωπισμού, του σεβασμού της διαφορετικότητας, της αντίστασης στη βία του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Η δική μας Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην ιστορική αλήθεια, δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει την καταπάτηση των ανθρώπινων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, την Γενοκτονία και τον θάνατο.

Αλλά και η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ που δίκαια προβάλλει σε όλο τον κόσμο το ολοκαύτωμα των Εβραίων, και με σοβαρότητα και ευθύνη προσέγγισε και αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, οφείλει να κάνει το αποφασιστικό βήμα και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να αναλάβει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Ξεκινώντας από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και σχεδιάζοντας μια ολοκληρωμένη εκστρατεία στην Ευρωβουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

 

Ανακοινώνω σήμερα με την ευκαιρία της επετείου των 100 ετών από την έναρξη της Γενοκτονίας:


Πρώτον:

Την σύσταση Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων των Ποντιακών Οργανώσεων.

Και

Δεύτερον:

Την προώθηση αιτήματος προς τον Πρόεδρο της Βουλής για την δημιουργία ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

 


Θα ασχοληθούν με την Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Με την απόλυτη στήριξή μας στην προσπάθειά τους.


Το οφείλουμε σε αυτούς που θυσίασαν την ζωή τους για τα ιδανικά τους.

Το οφείλουμε σε αυτούς που υπέστησαν τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους.

Το οφείλουμε σε όλο το Ποντιακό Ελληνισμό, που διαπρέπει σε όλο τον κόσμο και αποτελεί ισχυρό κύτταρο του Ελληνισμού.


Φίλες και Φίλοι,


Παίρνουμε δύναμη από την ιστορία μας από τις ρίζες μας για να προχωρήσουμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες απειλές και προκλήσεις.

Να προχωρήσουμε με ψηλά το κεφάλι για να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει, να υπερασπιστούμε τα Εθνικά μας δίκαια.

Ο λαός μας αξίζει, η Ελλάδα και οι Έλληνες μπορούν. Οι Πόντιοι το έχουν δείξει.

Δεν θα επιτρέψουμε στον λαϊκισμό και στην πόλωση να μας διχάσουν ξανά!

Δεν θα επιτρέψουμε να σηκώσουν κεφάλι οι εθνικιστές και οι φασίστες. Να μας οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες.

Να ξαναγίνουμε ισχυροί στην καρδιά της Ευρώπης. Οι εκλογές στις 26 Μαΐου είναι κρίσιμες και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Οι λαοί της Ευρώπης πιστεύω ότι θα στείλουν μήνυμα αλλαγής. Να μπει τέλος στην πολιτικής της Ευρωπαϊκής δεξιάς που με τη διαρκή λιτότητα δίνει άλλοθι στην ακροδεξιά και διαλύει την Ευρώπη.

Με την ψήφο σας στο Κίνημα Αλλαγής ,δώστε μας τη δύναμη, στείλτε μήνυμα αλλαγής.

Στείλτε Μήνυμα Αλλαγής για την Ελλάδα και την Ευρώπη.