ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτοβολταϊκά μέχρι 10 κιλοβάτ, με απλή γνωστοποίηση στον ΔΕΔΔΗΕ

Νομοθετική ρύθμιση, που θα δίνει άδεια σε μεμονωμένα νοικοκυριά, αγρότες και μικρούς επιχειρηματίες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ενέργεια από ΑΠΕ μέχρι και 10 κιλοβάτ, με μία απλή γνωστοποίηση στον ΔΕΔΔΗΕ, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από το Βόλο.

Στο μεταξύ αρχίζει σήμερα Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β’ φάση, Αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος». Η ρύθμιση που ανήγγειλε ο Κώστας Σκρέκας από το Βόλο για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των συστημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας μέχρι και 10 κιλοβάτ σε σπίτια, χωράφια και επιχειρήσεις προορίζεται να περιληφθεί ως τροπολογία προσθήκη στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.
 
Πολεοδομικές ρυθμίσεις
 
Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβόνονται πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα  η έκδοση οικοδομικών αδειών όλων των κατηγοριών και ο υπολογισμός της επιτρεπόμενης δόμησης σε κάθε κτίριο θα γίνεται με ευθύνη και βεβαίωση του μηχανικού, χωρίς προληπτικούς ελέγχους και εγκρίσεις από τις ΥΔΟΜ, οι οποίες χάνουν τις ελεκτικές και εγκριτικές αρμοδιότητες τους και θα διενεργούν εκ των υστέρων δειγματοληπτικούς ελέγχους δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ στο ecopress.  Δείτε επίσης  στο ecopress τις νέες διατάξεις για υπαγωγή και απόδειξη του χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων και όλες τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, που κατατέθηκαν στη Βουλή
 
Ενεργειακές ρυθμίσεις
 
Σκοπός των ενεργειακών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή, είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και της παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπροσθέτως, επιδιώκονται η ανάπτυξη πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, καθώς και η ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Αντικείμενο, δε, του νομοσχεδίου είναι “η ενιαία και συνεκτική διαμόρφωση της λεγόμενης Β’ φάσης αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία άρχεται με την υποβολή αίτησης στον αρμόδιο Διαχειριστή για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης και ολοκληρώνεται με την έκδοση της άδειας Λειτουργίας, σε συνέχεια της αντίστοιχης Α’ φάσης του ν. 4685/2020 (Α’ 92). Επίσης, ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα για την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και τίθεται το πρώτον το πλαίσιο για την ανάπτυξη θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, με την παράλληλη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων που αφορούν στην αγορά ενέργειας, καθώς και στην προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
 
Πλαφόν στην ενεργειακή ακρίβεια
 
Ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  σε δηλώσεις του στο Βόλο,  αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο στη Βουλή, για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος και την επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του φθινοπώρου
 
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση προβλέπει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές, οι οποίες θα οριστούν με υπουργική απόφαση.
 
Η απόφαση θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό της ανωτάτης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη όπου υπάρχει τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
 
Η διάταξη προβλέπει ότι ο έκτακτος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου και για διάστημα ενός έτους. Η διαφορά ανάμεσα στις ανώτατες τιμές και εκείνες που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την χρηματοδότηση της μείωσης των τιμολογίων.
 
Συγκεκριμένα ο ΥΠΕΝ είπε ότι: «επιστρέφουμε το 60% του υπερβολικού κόστους της ενέργειας και βάζουμε ένα πραγματικό πλαφόν ώστε το κόστος της ενέργειας να έχει ένα όριο. Παράλληλα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που επιδοτεί απευθείας επιχειρήσεις. Δεν λύνεται βεβαίως το πρόβλημα, αλλά θα τα καταφέρουμε. Το επόμενο 12μηνο θα διαθέσουμε σχεδόν 6 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η Ελλάδα έχει δαπανήσει έως τώρα 3,6% του ΑΕΠ και είμαστε η μόνη χώρα που δαπανήσαμε ένα τέτοιο ποσό για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά».
 
Αυτοπαραγωγή ενέργειας
 
«Αυτά όμως», συμπλήρωσε o Κώστας Σκρέκας, «δεν είναι μόνιμη λύση. Η μόνιμη λύση είναι μία ενεργειακή στρατηγική με προβλεψιμότητα. Θα σας πω μόνο ότι σχεδιάζουμε να λύσουμε ένα πολύ σημαντικό θέμα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πολύ σύντομα θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση, όπου ο ΔΕΔΔΗΕ θα δίνει άδεια και σε μεμονωμένα νοικοκυριά, σε αγρότες και σε μικρούς επιχειρηματίες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ενέργεια μέχρι και 10 κιλοβάτ, με μία απλή γνωστοποίηση στον ΔΕΔΔΗΕ».
 
ΣΒΘΣΕ
 
Στον Βόλο βρέθηκε το Σάββατο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προσκεκλημένος από την Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, όπου εξελέγει και η νέα διοίκησή του.  Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης έγινε και η εκλογή του νέου Δ.Σ. του ΣΒΘΣΕ όπου νέος πρόεδρος εξελέγη ο Θανάσης Συριανός από την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ).
 
Πηγη: https://ecopress.gr