Γαστρονομικές απολαύσεις με επίκεντρο τα βουβαλίσια προϊόντα
Η αλήθεια είναι ότι ο νομός Σερρών είναι ένας προορισμός που σε κερδίζει μόνο και μόνο για την εξαιρετική κουζίνα του χάρη στα εκλεκτά τοπικά, κυρίως βουβαλίσια, προϊόντα.
Η αλήθεια είναι ότι ο νομός Σερρών είναι ένας προορισμός που σε κερδίζει μόνο και μόνο για την εξαιρετική κουζίνα του χάρη στα εκλεκτά τοπικά, κυρίως βουβαλίσια, προϊόντα.
Οι νεροβούβαλοι της λίμνης Κερκίνη που τη δεκαετία του 1990 κινδύνευσαν με εξαφάνιση εξαιτίας της εισαγωγής αγελάδων υψηλής απόδοσης και της εκβιομηχάνισης της γεωργίας, σήμερα διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στο οικοσύστημα του υγροβιοτόπου όσο και την οικονομία όλης της περιοχής.
Το βουβαλίσιο γάλα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λίπος από το γάλα της αγελάδας και θεωρείται ευεργετικό ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από ψωρίαση, εκζέματα, αλλεργίες ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το βουβαλίσιο κρέας αντίθετα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και θεωρείται το πιο υγιεινό από τα κόκκινα κρέατα. Μπορείτε να το δοκιμάσετε σε πολλά εστιατόρια της περιοχής, αλλά το εστιατόριο του ξενοδοχείου Ερωδιός στον Λιθότοπο, εκτός από νοστιμότατα κεμπάπ με βουβαλίσιο κρέας προσφέρει και μια πανοραμική θέα της λίμνης. Για επιδόρπιο, μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο Θρακικό-Ομαλό Σερρών, στο κατάστημα των αδελφών Αδάμ και Λευτέρη Ξανθόπουλου για το εξαιρετικό καζάν ντιπί από βουβαλίσιο γάλα. Εδώ θα βρείτε επίσης το αρωματικό τυρί Kerkinella και άλλα βουβαλίσια τυριά και αλλαντικά.