ΤΟΠΙΚΑ

Γεύσεις που Αντιστέκονται στον Χρόνο

Παραδοσιακές τεχνικές συντήρησης τροφίμων στον Νομό Σερρών – από τη σοφία των παππούδων στη νοσταλγία του σήμερα

Παραδοσιακές τεχνικές συντήρησης τροφίμων στον Νομό Σερρών – από τη σοφία των παππούδων στη νοσταλγία του σήμερα

Στον Νομό Σερρών, όπως και σε κάθε γωνιά της παλιάς Ελλάδας, πολύ πριν την έλευση των ψυγείων, των κονσερβών και της κατάψυξης, η
επιβίωση του χειμώνα βασιζόταν στη γνώση. Μια γνώση απλή, λαϊκή, αλλά τελειοποιημένη μέσα από αιώνες εμπειρίας: η συντήρηση των
τροφίμων.
Στις αυλές, στα υπόγεια και στις σοφίτες των χωριών της Π.Ε. Σερρών, κάθε οικογένεια είχε τους δικούς της τρόπους να
διατηρεί το φαγητό για μήνες – και αυτή η παράδοση, όσο κι αν φθίνει, παραμένει ζωντανή στη συλλογική μνήμη του τόπου.

Τυρί σε δοχεία και λαδοτύρι στο κελάρι
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τυρί – και κυρίως η φέτα, που στις Σέρρες παράγεται εδώ και αιώνες. Πριν την εποχή των
εργοστασιακών ψυγείων, το τυρί διατηρούνταν σε πήλινα ή μεταλλικά δοχεία, βυθισμένο σε άλμη. Οι νοικοκυρές ήξεραν πόσο αλάτι
χρειάζεται για να «κρατήσει» το τυρί χωρίς να ξινίσει
. Σε πιο ορεινές περιοχές (π.χ. Άνω Πορόια, Βροντού), η συντήρηση γινόταν και
σε σπηλιές ή πέτρινες αποθήκες με φυσικά χαμηλή θερμοκρασία. Επίσης, το λεγόμενο λαδοτύρι, τυρί βυθισμένο σε ελαιόλαδο, αποτελούσε
εναλλακτική τεχνική μακράς διάρκειας.

Τα τουρσιά: ένας πολύχρωμος χειμώνας σε βαρέλι
Το φθινόπωρο στα χωριά της Βισαλτίας, της Ηράκλειας και του Στρυμονικού σηματοδοτούσε και την «εποχή των τουρσιών». Αγγούρια, λάχανα,
καρότα, παντζάρια, πράσινες ντομάτες και πιπεριές, μπαίναν με μαεστρία σε ξύλινα βαρέλια ή γυάλινα βάζα. Το αλάτι, το ξίδι, το σκόρδο
και τα μυρωδικά λειτουργούσαν όχι μόνο ως γεύση αλλά ως συντηρητικά. Πολλοί στα χωριά έφτιαχναν και ξινό λάχανο ή «αρμιά», ιδιαίτερα
αγαπητό πιάτο τον χειμώνα.

Λιάσιμο και κάπνισμα: τα παλιά “ψυγεία”
Κρέας, λουκάνικα και ψάρια συντηρούνταν συχνά με λιάσιμο ή κάπνισμα. Σε περιοχές με πλούσια κτηνοτροφία, όπως το Άγκιστρο ή ο
Προμαχώνας
, οι κάτοικοι έφτιαχναν χοιρινό παστό και λουκάνικα που κρεμιόνταν κοντά στο τζάκι για να καπνιστούν φυσικά. Τα τσιγαρίδια
(τηγανισμένα κομμάτια χοιρινού μέσα σε λίπος) διατηρούνταν σε πήλινα δοχεία για μήνες. Το ίδιο γινόταν και με τις σουπιές ή τα μικρά
ψάρια στον Στρυμονικό κόλπο — που αποξηραίνονταν στον ήλιο.

Ελιές: από το δέντρο στο δοχείο με υπομονή
Αν και η Σερραϊκή ελαιοκαλλιέργεια δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο στη νότια Ελλάδα, πολλές οικογένειες –ιδίως σε περιοχές κοντά στο
Στρυμονικό– διατηρούσαν ελιά για οικιακή χρήση. Οι ελιές μαυρίζονταν με φυσικό τρόπο (συνήθως με νερό και αλάτι ή στάχτη), αποθηκεύονταν
σε νερό, λάδι ή ξίδι, και πολλές φορές αρωματίζονταν με φλούδες λεμονιού, δεντρολίβανο ή σκόρδο.

Η σημερινή σχέση με το παρελθόν
Σήμερα, οι περισσότερες από αυτές τις τεχνικές έχουν περάσει στη σφαίρα της παράδοσης και της γαστρονομικής νοσταλγίας. Μερικοί κάτοικοι
–ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας ή νέοι που επιστρέφουν στις ρίζες– προσπαθούν να τις διατηρήσουν. Στις λαϊκές αγορές των Σερρών, μπορεί κανείς
να βρει ακόμα νοικοκυρές που φτιάχνουν σπιτικά τουρσιά, παστωμένα λουκάνικα ή φέτα «πατροπαράδοτη», όμως η παραγωγή είναι μικρής κλίμακας.

Τα ψυγεία και τα σούπερ μάρκετ έλυσαν τα προβλήματα επιβίωσης, αλλά αφαίρεσαν την τέχνη και την υπομονή. Κι όμως, κάθε φορά που ανοίγεται
ένα παλιό βάζο τουρσί ή κόβεται ένα κομμάτι χειροποίητης φέτας, μια ολόκληρη εποχή “ζωντανεύει” στο στόμα.

Η διατήρηση της μνήμης μέσω της γεύσης
Η Σερραϊκή ύπαιθρος δεν έχει μόνο ιστορία, έχει και γεύση. Οι παλιές τεχνικές συντήρησης τροφών δεν ήταν απλώς πρακτικές ανάγκες· ήταν
έκφραση σοφίας, επιβίωσης και κοινωνικότητας. Σε μια εποχή που όλα τυποποιούνται, η επιστροφή στις παραδοσιακές μεθόδους ίσως είναι λιγότερο
ρομαντική και περισσότερο αναγκαία. Γιατί, όπως έλεγαν και οι παλιοί στις Σέρρες:

*«Το καλό το φαγητό δεν κρατάει μόνο για να φας – κρατάει για να θυμάσαι».*

Α.Σπ.