ΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Καπουτζίδης: Ποιος τους είπε ότι είναι ok να χλευάζεις ένα παιδί;

Εκδήλωση στο Υπ. Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού

Εκδήλωση στο Υπ. Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε   εκδήλωση με θέμα «Κοινωνία χωρίς Ρατσισμό, Κοινωνία με Μέλλον», η οποία αφορούσε την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού - ταυτότητας και έκφρασης φύλου.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής, ο ηθοποιός και σεναριογράφος, Γιώργος Καπουτζίδης και ο εφέτης Δημήτρης Κουλαξίζης

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Πάνος Αλεξανδρής στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η πολιτεία επιθυμεί να πετύχει το «αυτονόητο, αλλά απολύτως δυσεύρετο: την αίσθηση της κοινωνίας της ισότητας». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ποιος είναι ο διαφορετικός; Γιατί είναι διαφορετικός εκείνος που κάποιοι μπορούν να θεωρήσουν διαφορετικό και δεν μπορούν να είναι διαφορετικοί εκείνοι που θεωρούν ότι ακολουθούν μία ειμαρμένη γνωστής προοπτικής;». «Εδώ ερχόμαστε για να στηρίξουμε την κοινωνία των ίσων ευκαιριών» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Αλεξανδρής εξήγησε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, αλλά και εθνικό σχέδιο στρατηγικής για τους ΛΟΑΤΚΙ+, το οποίο ακολουθείται και εφαρμόζεται κάθετα σε όλες τις δράσεις στον δημόσιο και τον κυβερνητικό τομέα.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Πατέλης, τόνισε ότι είχε την τιμή να συμμετάσχει στην επιτροπή που σύστησε ο πρωθυπουργός για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Όπως είπε ο κ. Πατέλης, «για πρώτη φορά η χώρα μας έχει εθνική στρατηγική», ενώ ήδη έχουν υλοποιηθεί και προγραμματιστεί δράσεις. Αναφερόμενος σε όσα έχουν ήδη γίνει, ο κ. Πατέλης τόνισε ότι «στα προγράμματα στήριξης του ΟΑΕΔ του Υπουργείου Εργασίας έχουν συμπεριληφθεί τα διεμφυλικά τρανς άτομα και με μεγάλη συγκίνηση διαβάσαμε μία ανάρτηση μιας τρανς γυναίκας, η οποία έγραψε πως κρέμασε τις γόβες της και τώρα έχει μία καθημερινή νόμιμη εργασία ως ιδιωτική υπάλληλος».

Ακόμη αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι τρανς γυναίκες θα μεταφερθούν σε γυναικείες φυλακές, στην άρση της οριζόντιας απαγόρευσης της αιμοδοσίας από ανθρώπους που έχουν συνάψει οποιαδήποτε ομοφυλοφιλική σχέση, που θα ισχύσει από 1/1/2022, αλλά και στο γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η έκθεση στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και πρόκειται για μια πολύ σημαντική αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ανοίγοντας την τοποθέτησή του, τόνισε ότι «το γεγονός ότι σε αυτό το πάνελ είμαστε τρία ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ο ένας είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο άλλος είναι υφυπουργός κι ο άλλος ένας κοσμαγάπητος ηθοποιός» είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν και αυτό από μόνο του, «δείχνει κάτι. Δείχνει πόσο έχει προχωρήσει και πόσο έχει ωριμάσει η ελληνική κοινωνία, δείχνει τα βήματα της προόδου, αλλά δείχνει επίσης πόσο εξελίσσεται η δημόσια ζωή».

 

Ο Γιώργος Καπουτζίδης, εξιστορήθηκε: «Γεννήθηκα στις Σέρρες το 1972 και ήμουν ένα παιδί που ήταν πάρα πολύ χαρούμενο, πολύ δραστήριο και από μικρή ηλικία έπαιζα ευτυχισμένος με τα αυτοκινητάκια μου, με τις κούκλες της αδερφής μου, ποδόσφαιρο... θεωρούσα ότι όλα αυτά είναι πάρα πολύ ok. Ώσπου σε κάποια φάση, σε πολύ μικρή ηλικία, 8-9, κατάλαβα ότι μάλλον κάτι δεν ήταν τόσο ευχάριστο για κάποιους. Δεν μου εξήγησαν ποτέ..

Παρατήρησα ότι οι άνθρωποι βλέπουν σε μένα κάτι που τους κάνει να με χλευάζουν, να με κοροϊδεύουν. Δεν μου εξήγησαν ποτέ τι ήταν αυτό. Κατέληξα μόνος μου ότι τους ενοχλούσε ότι ήμουν αυτός που ήμουν. Έτσι μπαίνεις σε μια διαδικασία να μην είσαι ο εαυτός σου. Μπαίνεις σε μια διαδικασία 24ωρης καταπίεσης, προσπαθείς να κρύβεις τον εαυτό σου, να είσαι κάτι άλλο. Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά σε αυτό. Εγώ βρήκα τη λύση στο να απομονωθώ. Πέρασα όλο το Γυμνάσιο και όλο το Λύκειο απομονωμένος σε ένα σπίτι προκειμένου να αποφύγω τον χλευασμό και την κοροϊδία, προκειμένου να μπορώ να είμαι ο εαυτός μου μέσα σε αυτό το μικρό δωμάτιο που ζούσα».

Ο κ. Καπουτζίδης τόνισε: «Ποιος τους είπε ότι είναι ok να χλευάζεις ένα παιδί; Ή να το κοροϊδεύεις και να το χτυπάς;». «Πρέπει να δούμε ποιος τους το είπε, διότι από εκεί προκύπτει ο ρατσισμός». «Αντιμετωπίζομαι σαν πολίτης δεύτερης κατηγορίας και από την κοινωνία και από την πολιτεία στο πέρασμα του χρόνου» είπε και συνέχισε: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας άνθρωπος που δέρνει τα παιδιά του και τη γυναίκα του και δεν έχει δουλέψει ποτέ, να θεωρείται καλύτερος σύντροφος από εμένα και καλύτερος πατέρας από εμένα. Καταλήγουμε ότι το πιο σημαντικό κριτήριο είναι το με τι διεγείρεται σεξουαλικά ο καθένας. Μου φαίνεται ανόητο κριτήριο». «Δεν θέλω πια να μου απαντήσετε γιατί είναι κακό η φωνή μου να είναι πιο λεπτή, ή γιατί είναι κακό να παίζω με κούκλες. Σας συγχωρώ, καλά τα πήγα κι έτσι» είπε και τόνισε καταλήγοντας: «Αυτό μόνο απαντήστε μου: Για ποιο λόγο είμαι ο άνθρωπος με τα λιγότερα δικαιώματα σε αυτή την αίθουσα; Στη γειτονιά μου; Στην πόλη μου;».

ΠΗΓΗ: ΠρώτοΘέμα.gr