ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Guardian για Μητσοτάκη - Μαρινάκη / «Ποιος εκβιάζει ποιον;»

Τι συμβαίνει όταν ένας ολιγάρχης τα βάζει με έναν πρωθυπουργό; Κοιτάξτε στην Ελλάδα για να μάθετε» τονίζει ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ σε άρθρο άποψης στον βρετανικό Guardian, όπου καταπιάνεται με τις σχέσεις Μαρινάκη - Μητσοτάκη.

Τι συμβαίνει όταν ένας ολιγάρχης τα βάζει με έναν πρωθυπουργό; Κοιτάξτε στην Ελλάδα για να μάθετε» τονίζει ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ σε άρθρο άποψης στον βρετανικό Guardian, όπου καταπιάνεται με τις σχέσεις Μαρινάκη - Μητσοτάκη.

 
Ο δημοσιογράφος, που με παλαιότερο άρθρο του στους New York Times είχε προκαλέσει τρομερό εκνευρισμό στο Μαξίμου, επανέρχεται στον απόηχο των τελευταίων καταιγιστικών αποκαλύψεων με τις λίστες παρακολουθούμενων που παρουσίασε το Documento και τον ανοιχτό πλέον «πόλεμο» ανάμεσα στον ιδιοκτήτη της Alter Ego και του Ολυμπιακού και τον πρωθυπουργό, που μέχρι τώρα στήριζε απόλυτα μέσα απ' τα έντυπα του διακηρύσσοντας πρόωρα το τέλος των υποκλοπών, όταν ακόμα καλά - καλά δεν είχε αποκαλυφθεί το εύρος τους πέραν των Ν. Ανδρουλάκη και Θ. Κουκάκη.
 
Τη μέχρι πρόσφατα φιλοκυβερνητική στάση των μέσων ενημέρωσης του Β. Μαρινάκη αλλά και τη στροφή που έκανε το βράδυ μετά το αμφιλεγόμενο πέναλτι στο ματς του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό και αφού είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις που τον εμφάνιζαν ως θύμα των παρακολουθήσεων μέσω τρίτου προσώπου, για να ακολουθήσουν οι δηλώσεις «βόμβα» απ' τον Γιάννη Βρέτζο και τον ίδιο τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο δημοσιογράφος την επισημαίνει σχολιάζοντας πως «ήταν μια περίεργη επιλογή λέξεων για κάθε Έλληνα που παρακολουθούσε».
 
Και εξηγεί πως για χρόνια ο Μαρινάκης ήταν υπό έρευνα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που έχει κατασχεθεί ποτέ στην Ευρώπη. Σημειώνε πως ο Μαρινάκης αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, ενώ κάνει αναφορά στην εξαγορά μέσων ενημέρωσης και της αγγλικής ομάδας ποδοσφαίρου Nottingham Forest FC, καθώς και στη συγχώνευση του στόλου του με την αμερικανική Diamond.
 
«Τώρα ο Μαρινάκης στρέφει το σενάριο εναντίον του κράτους που τον ερευνά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ή οι φατρίες μέσα σε αυτήν αποτελούν την πραγματική εγκληματική οργάνωση. Όσο για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων: όπου το ελληνικό δικαστικό σύστημα είχε αποδειχθεί απρόθυμο ή ανίκανο να το διερευνήσει, και όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μπερδευτεί, θα ακολουθήσουν συνέπειες» σχολιάζει ο Αλεξάντερ Κλαπ.
 
«Τις επόμενες μέρες ο Μαρινάκης έστρεψε τη σημαντική του ισχύ ενάντια στον Μητσοτάκη, τον οποίο η αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης του βοήθησε στην ανάληψη των καθηκόντων του το 2019» σημειώνει ο δημοσιογράφος. 
 
Μεταξύ άλλων αναφέρει την απειλή Μαρινάκη για αποχώρηση του Ολυμπιακού από τη Super League, ενώ επισημαίνει και τη στροφή στα έντυπα του ΔΟΜ: «οι εφημερίδες του Μαρινάκη πέρασαν από το να απορρίψουν το σκάνδαλο των υποκλοπών ως «τέλος», στο να επιμένουν ότι μόλις είχε αρχίσει». 
 
Και συνεχίζει: «Όταν ο Μητσοτάκης απέκρουσε την επίθεση του Μαρινάκη, παραπέμποντας στις απειλές κάποιου που προσπαθούσε να αποσπάσει χάρες από το κράτος, ο Μαρινάκης απάντησε: «Μόνο αυτοί που εμπλέκονται στις υποκλοπές και στον υπόκοσμο θα έκαναν τέτοια πράγματα». Κατόπιν αυτών ο αρθρογράφος επισημαίνει πως «όλα εγείρουν το ερώτημα: ποιος εκβιάζει ποιον; Η κυβέρνηση που χρειάζεται ευνοϊκή κάλυψη από έναν μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης καθώς κατευθύνεται στις εκλογές του επόμενου έτους; Ή ένας ολιγάρχης που προσφέρεται να φέρει την ευθύνη σε ένα κράτος που τυχαίνει να τον έχει υπό έρευνα για διακίνηση ναρκωτικών;»