ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H βιταμίνη που μειώνει την κόπωση και την ημικρανία και ρυθμίζει το σάκχαρο

Στον ανθρώπινο οργανισμό, αυτή η βιταμίνη είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο, μετά το ασβέστιο, τον φωσφόρο και το νάτριο. Βρίσκεται κυρίως στα οστά, τους μυς, τα νεύρα και το αίμα.

Στον ανθρώπινο οργανισμό, αυτή η βιταμίνη είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο, μετά το ασβέστιο, τον φωσφόρο και το νάτριο. Βρίσκεται κυρίως στα οστά, τους μυς, τα νεύρα και το αίμα.


Ως βιταμίνη συμπλήρωμα διατροφής είναι απαραίτητο για περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις στον οργανισμό και συμμετέχει σε μια σειρά από σημαντικές βιοχημικές διεργασίες.
 
Τα οφέλη του μαγνησίου για την υγεία περιλαμβάνουν
Το μαγνήσιο είναι ένα χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 12 και χημικό σύμβολο Mg. Είναι το δεύτερο μέταλλο αλκαλικών γαιών, το όγδοο κατά σειρά αφθονίας στο φλοιό της Γης και το ένατο γενικά στο σύμπαν. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται σε όλο το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των οστών, των νεύρων και των κυττάρων. Παίζει ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως:
 
Ενεργειακό μεταβολισμό: Απαραίτητο για τη σύνθεση και την απελευθέρωση της ATP, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος.
Υγεία των οστών: Το μαγνήσιο βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών.
Υγεία της καρδιάς: Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.
Υγεία των νεύρων: Είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της ημικρανίας
Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα άτομα με ημικρανία είναι πιο πιθανό από άλλα να έχουν ανεπάρκεια μαγνησίου. Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί ακόμη και να προλάβουν και να θεραπεύσουν την ημικρανία.
 
Σε μια παλαιότερη μελέτη, η συμπλήρωση με 1 γραμμάριο μαγνησίου παρείχε ανακούφιση από οξείες κρίσεις ημικρανίας πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από ένα κοινό φάρμακο. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων ημικρανίας.
 
Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι περίπου το 48% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα, το οποίο μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερο μαγνήσιο έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
 
Συμβάλλει σε καλύτερο ύπνο

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη χαλάρωση των μυών και του νευρικού συστήματος. Τα συμπληρώματα μαγνησίου χρησιμοποιούνται συχνά ως φυσική θεραπεία για προβλήματα ύπνου όπως η αϋπνία. Αυτό επειδή το μαγνήσιο ρυθμίζει αρκετούς νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στον ύπνο, όπως το γάμμα αμινοβουτυρικό οξύ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ