ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εγκατάσταση 100 ανεμογεννητριών στην κοιλάδα του Τιμίου Προδρόμου -υποβαθμίζει σοβαρά την ποιότητα ζωής

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών για τις επιπτώσεις της επέλασης των ΑΠΕ στη Μικρόπολη της ΠΕ Δράμας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Λεωνίδας Στολτίδης, Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης και Βασίλης Μεταξάς.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών για τις επιπτώσεις της επέλασης των ΑΠΕ στη Μικρόπολη της ΠΕ Δράμας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Λεωνίδας Στολτίδης, Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης και Βασίλης Μεταξάς.

Στην Ερώτηση επισημαίνονται ματαξύ άλλωντα εξής:  Η εγκατάσταση 100 περίπου ανεμογεννητριών στην κοιλάδα του Τιμίου προδρόμου στα δυτικά όρια της Π.Ε. Δράμας με την Π.Ε. Σερρών θα επιδράσουν σε ένα βαθμό στην φυσική ροή των ανέμων και πιθανόν και των βροχοπτώσεων,θα συμβάλλουν στην εμφάνιση μεταβολών έστω και προσωρινών στο μικροκλίμα. Τελικά θα συμβάλλουν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

«Οι κάτοικοι στη Μικρόπολη της Π.Ε. Δράμας δίκαια διαμαρτύρονται και αγωνίζονται ενάντια στην επέλαση των ομίλων των ΑΠΕ στην περιοχή τους.

Η επιτροπή αγώνα των κατοίκων της Μικρόπολης Δράμας εκφράζει την αγωνία τους και την αποφασιστικότητά τους ν’ αγωνιστούν για τη ματαίωση των σχεδίων εγκατάστασης φωτοβολταικών και αιολικών συστημάτων στην Τ.Κ. Μικρόπολης στο Οροπέδιο της Καλλίπολης στο Μενοίκιο όρος.

Ήδη υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στην περιοχή από την αλλαγή χρήσης τεράστιας έκτασης από ημιορεινό χορτολίβαδο σε βιομηχανικό πεδίο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει επιφέρει μείωση των βοσκήσιμων εκτάσεων. Επίσης οδήγησε σε δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου και έπληξε άμεσα τους γεωργοκτηνοτρόφους των τοπικών κοινοτήτων.

Σήμερα νέες ιδιωτικές εταιρείες συστημάτων ΑΠΕ έχουν εισηγηθεί στη ΡΑΕ για λήψη σχετικών αδειοδοτήσεων και βαδίζουν σταδιακά στην υποβολή μελετών για απόκτηση αδειών εγκατάστασης μεγάλου Αιολικού Πεδίου στο δυτικό Μενοίκιο στα όρια της Τ.Κ. Μικρόπολης με την Π.Ε. Σερρών εντός της Προστατευόμενης NATURA 2000 περιοχής "Κοιλάδα του Τιμίου Προδρόμου".

Συγκεκριμένα:

- Ο ενεργός αγροτικός πληθυσμός οδηγείται με ακρίβεια σε ολοκληρωτικό αφανισμό, αφού προοδευτικά θα περιοριστεί η έκταση της καλλιεργούμενης γης και της εκτατικής εκμετάλλευσης της κτηνοτροφίας στον ορεινό όγκο του Μενοικίου όρους.

- Κινδυνεύει παράλληλα και η μελισσοκομική δραστηριότητα, αφού το οροπέδιο σήμερα αποτελεί ένα τεράστιο βοτανικό πάρκο και ταυτόχρονα τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά του ευνοούν την παρουσία άγριων λουλουδιών, βοτάνων και πλήθος φυτών με φαρμακευτικές ιδιότητες.

- Τα δάση με τα πλατύφυλλα δασικά είδη της καστανιάς, της οξιάς, του κέδρου κ.λ.π. θα περιορίσουν δραματικά την έκτασή τους, θα χάσουν την αισθητική τους αξία και παράλληλα θα υποβαθμιστούν δασοκομικά.

- Αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρχουν και στην πανίδα της περιοχής, αφού σήμερα το οροπέδιο αποτελεί καταφύγιο μεγάλου αριθμού άγριων αλόγων, που διαβιούν σε αγέλες (300 άλογα) εδώ και αιώνες και συνυπάρχουν με τα κτηνοτροφικά κοπάδια στην θέση αυτή. Είναι επίσης σημαντική η μόνιμη παρουσία των άγριων θηλαστικών, όπως της αρκούδας, των αγριόχοιρων, των λαγών κ.λ.π.

- Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για δασικές πυρκαγιές λόγω της επικείμενης αλλαγής του μικροκλίματος της περιοχής.

 - Οι αγωγοί μεταφοράς μέσης και υψηλής ηλ. Ενέργειας-Τάσης, θα δημιουργήσουν ζώνες μη ιονίζουσας ακτινοβολίας επικίνδυνης για την υγεία των κατοίκων και των έμβιων όντων.

-

- Η μείωση της συνολικής επιφάνειας των δασών θα επιτείνει τα πλημμυρικά φαινόμενα, με την παράσυρση παραγωγικού εδάφους και άλλων υλικών και τις διαβρώσεις.