ΤΟΠΙΚΑ

Η ομάδα "οψομεθα είς Φιλίππους" στην αρχαία Άργιλο

Η Άργιλος ήταν αρχαία παραλιακή πόλη της Μακεδονίας. Βρίσκεται επί της σημερινής Εθνικής Οδού Ασπροβάλτας – Καβάλας, μεταξύ των σύγχρονων οικισμών της Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης και των Νέων Κερδυλίων.

Ευχαριστίες στον αρχαιολόγο κ. Γκοτσίνα Άγγελο για την ξενάγηση στην αρχαία πόλη Άργιλο.
 
Οικίες στην αρχαία Άργιλο
 
Το αρχαίο Μακεδονικό βασίλειο.
Η Άργιλος αποτελούσε μια πολιτεία που ιδρύθηκε το 655 π.X. για να ελέγχει τις πλούσιες σε πρώτες ύλες εκβολές του ποταμού Στρυμώνα και αποτελούσε αποικία των Ανδρίων. Ο έλεγχος της εισόδου της κοιλάδας του Στρυμόνα ήταν σημαντικός διότι η περιοχή ήταν πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, ξυλεία και μεταλλεύματα. Για την περιοχή αυτή έδειξαν αργότερα ενδιαφέρον οι Θάσιοι, με την ίδρυση της Ηιόνας στα παράλια του Στρυμονικού κόλπου. 
 
Το όνομά της το οφείλει στο είδος του πηλού που αφθονεί στην περιοχή. Οι αποικίες της Άνδρου στο Βόρειο Αιγαίο ήταν τέσσερις: η Άργιλος, η Σάνη της Ακτής, τα Στάγειρα και η Άκανθος.
 
Για περίπου εβδομήντα χρόνια, οι Ανδριώτες έζησαν μαζί με τον ντόπιο θρακικό πληθυσμό - συμβίωση που επιβεβαιώνουν τα πασσαλόπηκτα σπίτια και τα κατάλοιπα της λεγόμενης θρακομακεδονικής κεραμικής, που ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη.
 
Η πόλη ακμάζει κατά τον 6ο και 5ο π.Χ. αιώνα και αυτό επιβεβαιώνουν τόσο τα αρχιτεκτονικά ευρήματα όσο και η συμμετοχή της πόλης στο ταμείο της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Η ακμή της συνεχίζεται έως την ίδρυση της Αμφίπολης το 437 π.Χ.
 
Η πόλη αρχίζει να χάνει σε σπουδαιότητα και δύναμη, όταν καταστρέφεται από το πέρασμα της στρατιάς του Φιλίππου το 357 π.Χ. Ο έλεγχος της περιοχής, μετά την καταστροφή της Αργίλου, περνάει σε έναν από τους Μακεδόνες εταίρους του Φιλίππου του Β’ και η πόλη δεν κατοικήθηκε πλέον παρά μόνο στην ακρόπολή της.
 
Ευρήματα από την αρχαία Άργιλο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών.