ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η θεοποίηση του ανταγωνισμού και η έντονη ανάγκη για δημιουργία ή προσωπική φιλοδοξία έν μέσω της πολιτικής; Πως πρέπει να ψηφίσω; Γράφει η Μαρία Τσακνή

Τις τελευταίες εβδομάδες την παρουσία τους στην ΔΕΘ έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί παρουσιάζοντας το πρόγραμμα τους στο ευρύ κοινό, με υποσχέσεις και προτάσεις για το κοινό καλό. Διαφορετικές απόψεις, κάποιες υπερβολικές, κάποιες με πραγματικά νούμερα, άλλες εξωπραγματικές και κάποιες βιώσιμες. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι, τους άκουσες;

Τις τελευταίες εβδομάδες την παρουσία τους στην ΔΕΘ έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί παρουσιάζοντας το πρόγραμμα τους στο ευρύ κοινό, με υποσχέσεις και προτάσεις για το κοινό καλό. Διαφορετικές απόψεις, κάποιες υπερβολικές, κάποιες με πραγματικά νούμερα, άλλες εξωπραγματικές και κάποιες βιώσιμες. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι, τους άκουσες;

Πολιτικός αποκαλείται όποιος εμπλέκεται με τα κοινά ως βασική απσχόληση, όπως για παράδειγμα στη θέση του προέδρου της δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του βουλευτή και πάει λέγοντας. Η επιτακτική ανάγκη που γεννάται στον άνθρωπο να ασχοληθεί με τα κοινά μπορεί να πηγάζει από πολλές πηγές, αν και σε πολλές περιπτώσεις ο εμπλεκόμενος ίσως δεν μπορεί να αναλογιστεί την ίδια την πηγή.
Κατά έναν περίεργο τρόπο και -ίσως- άξιο θαυμασμού, κάποιος που θέλει  να “ξεγυμνωθεί” μπροστά στο λαό του, νιώθει ικανοποιητικά και συνειδητά μπαίνει στο στόχαστρο, γνωρίζοντας ότι όπως και να 'χει δύο πράγματα μπορούν μόνο να συμβούν,  να χάσει ή να κερδίσει. Το ερώτημα που δημιουργείται εδώ είναι το εξής, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένει η ικανοποίηση μετατρέπεται σε αμφιβολία ή του δίνει το έναυσμα να πολεμήσει πιο δυναμικά; 
Βέβαια, η κατάσταση αυτή δε γεννιέται αυτόματα. Υπάρχουν βαθύτερα αίτια που τη δημιουργούν και την συντηρούν και έχουν αδιαμφισβήτητα να κάνουν με την προσωπικότητα και το γίγνεσθαι του ανθρώπου και εν προκειμένω του πολιτικού προσώπου. Η απόφαση του έχει ως επακόλουθο τον  εσωτερικό πόλεμο με τον ίδιο του τον εαυτό, που μπορεί να μετατραπεί σε  παραγωγικό άγχος με θετικά αποτελέσματα, ή και όχι. Στην όποια περίπτωση, η αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης θεοποιεί την εικόνα του ανταγωνισμού και εντείνει την ανάγκη για δημιουργία. Δεν μπορεί  ο καθένας να βάλει τον εαυτό του στην θέση του υποψηφίου, γιατί πολύ απλά δεν αντέχει ή δεν θέλει να πάρει απαντήσεις που μπορεί να τον βγάλουν από την βολή του, χωρίς να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητα αρνητικό. 
Προϋπόθεση όλων αυτών είναι ένα σύνολο χαρακτηριστικών που επιβάλλεται να συγκεντρώνει ένα πολιτικό πρόσωπο τουλάχιστον σε ικανοποιητικό ποσοστό.
Είναι γεγονός, ότι ο λόγος είναι ένα από τα όπλα που μπορεί να καθηλώσει το πλήθος, άλλωστε όπως είπε ο Σόλων “όση αξία έχει στον πόλεμο το σίδερο, τόση ισχύ έχει στην πολιτική η καλή ομιλία”. Είναι βασικό εφόδιο λοιπόν, σε διαφορετικές μορφές και με ποικιλία. Στη συνέχεια, οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι δίχως αμφιβολία ο  κορμός της επιτυχίας. Επιπλέον, για την κοινή γνώμη η εικόνα του ηγέτη θα πρέπει να είναι αψεγάδιαστη και σχεδόν να αγγίζει την τελειότητα, συνάμα όμως να μη φαίνεται ψεύτικη και υποκριτική. Επιτακτική  ανάγκη βέβαια αποτελεί η γνώση των ζητημάτων που αφορούν την εκάστοτε  κοινωνία και η συνεχής μελέτης με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών.
Επιπροσθέτως, το προφίλ ενός πολιτικού είναι απαραίτητο να είναι δημοκρατικό, καθώς ζούμε σε μια χώρα με Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και επιθυμούμε ν' αναπνέουμε τον αέρα της ελευθερίας σε όλες τις μορφές της. Γενικότερα, λοιπόν, η μόρφωση οφείλει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας και να συνδράμει  με τέτοιο τρόπο  ώστε όλα τα παραπάνω να συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Εάν υποθέσουμε ότι ένας ηγέτης είναι εφοδιασμένος με τα βασικά αυτά στοιχεία και συνειδητοποιημένος για την πιθανότητα αποτυχίας, τότε θα λέγαμε ότι είναι έτοιμος να τολμήσει να ενταχθεί στην οικογένεια της πολιτικής.
Ο κοινός σκοπός όλων οφείλει να είναι το καλό της κοινωνίας και των ανθρώπων που ζουν μέσα σε αυτήν, η  αρχική σκέψη κάποιου που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική επιβάλλεται να ξεκινά  από αυτό. Οι φιλοδοξίες και οι προσωπικοί στόχοι πρέπει να  μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και οι ιδεολογίες να είναι διακριτικά ευγενικές και  ουσιώδεις. Είναι απαραίτητο στο σήμερα να ξεχωρίζουμε το κοινό καλό από το προσωπικό συμφέρον. Ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας μας απαιτεί πλέον τον διαχωρισμό του ικανού πολιτικού και είναι καθοριστικής σημασίας να ξεφύγουμε από τον τρόπο που ψήφιζαν οι παππούδες μας. Η επιλογή στην κάλπη είναι προσωπική υπόθεση,   συνάμα όμως σοβαρή και συνδράμει σε ένα αποτέλεσμα που μας επηρεάζει όλους.  Άρα, κάθε ψήφος ξεχωριστά δίνει χαρακτήρα στη διαδικασία της εκλογής ενός ηγέτη. Τα επιχειρήματα και οι αλλαγές, γιατί αυτό αναζητούμε, θα βοηθήσουν όλους μας να αποφασίσουμε με ποιον θα πορευτούμε, ποιος είναι αυτός που θα αποφασίζει για εμάς, θα μας αντιπροσωπεύει, θα είναι δίπλα μας όταν χρειαστεί, θα είναι η φωνή μας. 
Τις τελευταίες εβδομάδες την παρουσία τους στην ΔΕΘ έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί παρουσιάζοντας το πρόγραμμα τους στο ευρύ κοινό,  με υποσχέσεις και προτάσεις για το κοινό καλό.  Διαφορετικές απόψεις, κάποιες υπερβολικές, κάποιες με πραγματικά νούμερα, άλλες εξωπραγματικές και κάποιες βιώσιμες.
Το βασικό ερώτημα  που  τίθεται είναι, τους  άκουσες;

Υπάρχει βάρος στις πλάτες του λαού,  η απόφαση είναι ίσως η πιο σημαντική των τελευταίων δεκαετιών. Χωρίς καμία πολιτική θέση και τοποθέτηση, θίγεται το πολύ σοβαρό θέμα της εκλογής πολιτικού μας αρχηγού! Η φωνή του λαού αμφιταλαντεύεται για μία ακόμα φορά, μην έχοντας βρει τον ηγέτη που θα φέρει την  πραγματική αλλαγή η οποία  συνεπάγεται  την ανοδική πορεία  της χώρας σε όλους τους τομείς. Η εκλογή του ηγέτη είναι ευθύνη όλων μας που σύμφωνα με τα προαναφερθέντα θα πρέπει να είναι η φωνή του λαού. Κάντε λοιπόν μια προσπάθεια να αναρωτηθείτε για να αποφασίσετε με γνώμονα το ελπιδοφόρο μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας. Ποιος μπορεί να βγει μπροστά;, ποιος αξίζει την εμπιστοσύνη του λαού; ποιος θα είναι αυτός που θα ξεχωρίσει και θα φέρει την πραγματική αλλαγή; ποιος έχει το σθένος να αντιμετωπίσει και να προσαρμοστεί σε όλες τις καταστάσεις που θα προκύψουν; ποιον περιβάλλουν όλα αυτά που χρειάζεται να έχει ένας ξεχωριστός ηγέτης; Η κατάσταση θα συνεχίζει να υφίσταται, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σύγκρισης! Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει, είναι η σωστή πληροφόρηση και η παρακολούθηση της πολιτικής τους πορείας μέχρι τις εκλογές. Δεν εστιάζουμε στις κοκορομαχίες και τις ίντριγκες παρά μόνο στη δική μας κρίση και το ένστικτο μας.
Κανένα συμφέρον, κανένα προσωπικό όφελος και κανένας εξαγορασμός δεν θα πρέπει να επισκιάσει την ψήφο του Έλληνα πολίτη στις εκλογές του 2023. Μείνετε ανεπηρέαστοι και με καθαρό μυαλό επιλέξτε αυτόν που θα έχει πολιτική διαφάνεια, αδαμάντινο χαρακτήρα και ηθική αξιοπρέπεια. Μόνο έτσι μπορούν να αναλάβουν το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας.
 
Καλό και καθαρό αγώνα σε όλους!


ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΝΗ