ΤΟΠΙΚΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ

«Οι νομικές έννοιες του γάμου και της υιοθεσίας, ως διαχρονικές αξίες σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο»

«Οι νομικές έννοιες του γάμου και της υιοθεσίας, ως διαχρονικές αξίες σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο»

Η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, στο πλαίσιο της ανυστάκτου ποιμαντικής της μερίμνης στο έργο μάλιστα της ενημερώσεως και ευαισθητοποιήσεως του χριστεπωνύμου πληρώματός της σε θέματα της τρεχούσης επικαιρότητος, όπως αυτή διαμορφώνεται στην Πατρίδα μας εξαιτίας της εξαγγελθείσης νομοθετήσεως, από την Ελληνική Βουλή,του «γάμου» και της «τεκνοθεσίας» υπέρ των ζευγαριών του ιδίου φύλου, πραγματοποίησε, σύμφωνα και με την σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 23ης Ιανουαρίου 2024, με την συνδιοργάνωση της Πανελλήνιας Ενώσεως Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» (Γ.Ε.Χ.Α.) Σερρών και των Ενώσεων Τριτέκνων «Ελπίδα» και Πολυτέκνων Ν. Σερρών «Ο Άγ. Λουκάς o ιατρός», μία ιδιαιτέρως επίκαιρη, χρήσιμη και διαφωτιστική ενημερωτική εκδήλωση, με γενικό τίτλο: «Οικογένεια: Κάνε το σπίτι σου ουρανό!», ως μία προσέγγιση του μεγάλου και σοβαρού θέματος του γάμου και της οικογενείας.

 

 

 

Την  ενημερωτική εσπερίδα, η οποία έλαβε χώρα, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, στις 6:00 το απόγευμα, στο ξενοδεοχείο «Elpida Resort» στην πόλη των Σερρών, προλόγισε  ο Πρωτοσύγκελλος της Σερραϊκής Εκκλησίας, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Παλιούρας.

 

Στην εκδήλωση ομίλησαν η ελογιμ. καθηγήτρια Νευροψυχιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μαγδαληνή Τσολάκη, με θέμα: «Ο ρόλος της οικογένειας στην σύγχρονη εποχή» και ο έγκριτος νομικός παρ’ Αρείω Πάγω και θεολόγος κ. Ιωάννης Ευστρατιάδης, με θέμα: «Οι νομικές έννοιες του γάμου και της υιοθεσίας, ως διαχρονικές αξίες σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο».
 

Αρχικώς, η κ. Τσολάκη προσέγγισε το θέμα θεολογικά, ιατρικά, ηθικά και κοινωνικά, τονίζοντας ότι ο ιερός θεσμός της οικογενείας με τα τρία δομικά συστατικά του (πατέρας, μητέρα, παιδιά) είναι και θεοΐδρυτος και βαθιά θεμελιωμένος στην ιστορία και τη συνείδηση του ανθρωπίνου γένους.

 

Ακολούθως, ο κ. Ευστρατιάδης, κατά τη νομική προσέγγιση του ζητήματος αναφέρθηκε στην ιστορία του οικογενειακού δικαίου, υπογραμμίζοντας τη συνταγματική κατοχύρωση του θεσμού του γάμου και της οικογενείας.


Επεσήμανε δε ότι ο νομοθέτης δεν επιτρέπεται να νομοθετήσει τη σύσταση οικογενειών γονέων από άτομα του ιδίου φύλου διότι έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα το οποίο ορίζει την οικογένεια ως «θεμέλιο της συντήρησης του έθνους».
 

 
Αρχιερατική αγρυπνία

 

Αφύπνιση, λοιπόν, πνευματική εγρήγορση και αγώνας για να μείνουν όρθια, ισχυρά και αποτελεσματικά, όσα ιεροποιούν, ωραιοποιούν και αγιάζουν τον άνθρωπο.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι, την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, θα τελεσθεί ιερά Αρχιερατική αγρυπνία στον ιερό Ναό Κοιμ. Θεοτόκου Σερρών, με αφορμή την εορτή των αγίων Αποστόλων Ακύλα και Πρισκίλλης, του ιερού αυτού ζεύγους, που αποτελεί το πρότυπο της κατά Χριστόν ευλογημένης οικογενείας, που σύμφωνα με την εκκλησιαστική ορολογία και παράδοση και είναι και ονομάζεται «κατ’ οίκον Εκκλησία!».