ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κακοκαιρία Daniel: Στα λασπόνερα χάθηκε η φετινή παραγωγή βαμβακιού και καλαμποκιού

Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών χάθηκαν μέσα σε τεράστιους όγκους νερών - Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, 3.470.692 στρέμματα είναι η καλλιεργήσιμη γη στον Κάμπο (1/4 της καλλιεργήσιμης θεσσαλικής γης έχει θαφτεί κάτω από το νερό) – Πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν ότι «η ζημιά είναι τριπλάσια σε σχέση με τον Ιανό» - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο παραγωγός και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), Λάρισας, Σπύρος Τσικρίκας - Στους 14 οι νεκροί, τρεις οι αγνοούμενοι

Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών χάθηκαν μέσα σε τεράστιους όγκους νερών - Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, 3.470.692 στρέμματα είναι η καλλιεργήσιμη γη στον Κάμπο (1/4 της καλλιεργήσιμης θεσσαλικής γης έχει θαφτεί κάτω από το νερό) – Πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν ότι «η ζημιά είναι τριπλάσια σε σχέση με τον Ιανό» - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο παραγωγός και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), Λάρισας, Σπύρος Τσικρίκας - Στους 14 οι νεκροί, τρεις οι αγνοούμενοι

Αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη καταστροφή των καλλιεργειών τους βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλίας μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών χάθηκαν μέσα σε τεράστιους όγκους νερών.

Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι έχασαν τα ζώα τους, ζωοτροφές καταστράφηκαν, κτηνοτροφικές μονάδες αφανίστηκαν, εκκοκκιστήρια της περιοχής καταστράφηκαν, γεωργικός εξοπλισμός χάθηκε.

Μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης κάνει μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο παραγωγός και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), Λάρισας, Σπύρος Τσικρίκας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει: «Η Θεσσαλία αντιπροσωπεύει το 27% με 30% της παραγωγής της χώρας. Όσον αφορά την φετινή παραγωγή το βαμβάκι είχε μόλις ξεκινήσει το μάζεμα αλλά οι ποσότητες που συγκομίστηκαν ήταν ελάχιστες. Εκτιμούμε ότι η ζημιά από τις πλημμύρες μπορεί και να φτάσει το 100%. Στο καλαμπόκι ίσως είναι λίγο καλύτερη κατάσταση και καταφέρει να σωθεί ένα μέρος της παραγωγής ανάλογα με τη περιοχή αφού ως καλλιέργεια είναι πιο ανθεκτική στο νερό. Μεγάλο επίσης είναι το πρόβλημα στα επιτραπέζια σταφύλια που είναι πολύ ευαίσθητα και οι απώλειες θα είναι τεράστιες. Όσον αφορά την βιομηχανική ντομάτα ευτυχώς έχει συγκομιστεί το μεγαλύτερο ποσοστό αλλά ότι απέμεινε στα χωράφια έχει καταστραφεί».

Ζητώντας τους να κάνει μια εκτίμηση σχετικά με όσα ακούγονται ότι ο θεσσαλικός Κάμπος δεν θα μπορεί να καλλιεργηθεί τα επόμενα 5 χρόνια κ. Τσικρίκας σημείωσε ότι στις περιοχές που η βροχή παρέσυρε το χώμα η καλλιέργεια θα είναι εύκολη σύντομα. Εκεί που θα υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα και ίσως χρειαστούν 3-5 χρόνια για να καλλιεργηθούν τα χωράφια είναι στις περιοχές που έχουν μεταφερθεί φερτά υλικά και λάσπες.

Ο καλλιεργητικός χάρτης της Θεσσαλίας

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, 3.470.692 στρέμματα είναι η καλλιεργήσιμη γη στην Θεσσαλία, εκ των οποίων 74,2% είναι αροτραίες καλλιέργειες το 0,9% είναι αμπέλια, το 11,7% είναι δενδρώδεις καλλιέργειες (μήλα, ακτινίδια, κάστανα κ.α.). Εάν σκεφθεί κανείς πως η πλημμυρισμένη περιοχή όπως καταγράφηκε και από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο είναι κοντά στα 800.000 στρέμματα σημαίνει πως περίπου το 1/4 της καλλιεργήσιμης θεσσαλικής γης έχει θαφτεί κάτω από το νερό.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 2.576.366 στρέμματα είναι αροτραίες καλλιέργειες. Το βαμβάκι αποτελεί την νούμερο ένα καλλιέργεια στον Θεσσαλικό κάμπο, με περίπου 1.600.000 στρέμματα να αφιερώνονται σε αυτό.

Μεγάλη η ζημιά και στην κτηνοτροφία

Δεν είναι, όμως, μόνο η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας που χάθηκε στο νερό και τη λάσπη. Σημαντική είναι η συμβολή του θεσσαλικού κάμπου και στην κτηνοτροφία της Ελλάδας, αφού βοοειδή στη Θεσσαλία αποτελούν το 19% του συνόλου της χώρας.

«Έχει αλλάξει η μορφολογία του εδάφους»

«Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι σε πολλές περιοχές του Κάμπου έχει αλλάξει η μορφολογία του εδάφους. Έχει καταστραφεί η αγροτική οδοποιία, έχουν πέσει γέφυρες. Με απλά λόγια δεν μπορούμε πλέον ούτε να πάμε στα χωράφια μας», είπε στο Newsbomb.gr, ο παραγωγός και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), Λάρισας, Σπύρος Τσικρίκας.

Προσπαθώντας να περιγράψει την σφοδρότητα του φαινομένου ο Λαρισαίος παραγωγός μας εξηγεί: «τα προηγούμενα χρόνια με μια μεγάλη καταιγίδα έπεφταν 20 χιλιοστά βροχής και ρωτούσαμε ο ένας παραγωγός τον άλλο τι ζημιές έχει. Αυτή την φορά σε 36 ώρες στη περιοχή μας έπεσαν περίπου 500 χιλιοστά. Καταλαβαίνεται για τι μεγέθη μιλάμε. Ο όγκος ήταν τέτοιος που τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει την καταστροφή».

Προειδοποίηση Παγώνη: «Υγειονομική βόμβα τα πνιγμένα ζώα στον κάμπο»

Τον κώδωνα του κινδύνου για το νερό στις πλημμυρισμένες από την κακοκαιρία Daniel περιοχες έκρουσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το νερό που έχει λιμνάσει δεν είναι πόσιμο και προκαλεί ασθένειες. Συγκεκριμένα, η κα. Παγώνη είπε «το νερό έχει μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πόσιμο, αλλά και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για απλά πράγματα, ούτε για να πλύνουμε τα δόντια μας, ούτε για να πλύνουμε τα τρόφιμα. Πρέπει οι πλημμυροπαθείς να εφοδιαστούν με νερό».

«Αυτό το νερό προκαλεί γαστρεντερίτιδα, οξεία ηπατίτιδα. Γι΄αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, που δεν μπορούν να το καταλάβουν», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε επίσης πως «κάτω από αυτά τα νερά μπορεί να υπάρχουν φυτοφάρμακα, απόβλητα γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων. Όλα αυτά είναι βόμβα, μακριά από αυτό το νερό, δεν το αγγίζουμε και για τα πιο απλά πράγματα».

Κλείνοντας η κα Παγώνη προχώρησε στην εκτίμηση πως από το στάσιμο νερό θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου «και χρειάζεται προσοχή»