ΤΟΠΙΚΑ

Καταγέλλεται ότι δεν υπήρξε κανένας συντονισμός προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων για τις οποίες είχε γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ το 2016

ΜΕΝΔΩΝΗ: Γιατί δεν προχώρησε η έρευνα-μελέτης 1000 σκελετών από ανασκαφές στην Αμφίπολη;

ΜΕΝΔΩΝΗ: Γιατί δεν προχώρησε η έρευνα-μελέτης 1000 σκελετών από ανασκαφές στην Αμφίπολη;

Σημαντικές καθυστερήσεις και παραλείψεις στις εργασίες που αφορούν στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αμφίπολης διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που συγκάλεσε τη Δευτέρα η Λίνα Μενδώνη.

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το ΥΠΠΟΑ, σε ό,τι αφορά στο μνημειακό σύνολο στον Τύμβο Καστά κατέστη σαφές ότι θέματα σχετικά με την προστασία του μνημείου τα οποία θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2015, εκτελούνται σήμερα.

Καταγέλλεται, δε, ότι δεν υπήρξε κανένας συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, για τις οποίες είχε γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ το 2016, και είναι απαραίτητες για την ομαλή εκτέλεση του έργου, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η κυρία Μενδώνη έδωσε εντολή να επισπευθούν οι εργασίες, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε η υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης, που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2015 μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για την έρευνα-μελέτη1000 σκελετών προερχομένων από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως οι ανακοινώσεις του ΥΠΠΟΑ, την περίοδο 2017-2019, οι οποίες ανέφεραν ότι το ταφικό συγκρότημα θα γίνει επισκέψιμο το 2021 ήταν, στην ουσία, χωρίς αντίκρισμα. «Το μνημείο θα μπορεί να είναι επισκέψιμο για ειδικές ομάδες και μόνον (ειδικούς επιστήμονες, μελετητές) το 2021, εφόσον ακολουθηθεί με συνέπεια το πρόγραμμα των εργασιών. Απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις, χρόνος, και επί πλέον κονδύλια, προκειμένου το μνημείο να γίνει επισκέψιμο από το ευρύ κοινό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό κείμενο.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Παράλληλα, κρίνεται πως χρήζουν άμεσης αντικατάστασης οι καλύψεις προστασίας του ταφικού μνημείου και του περιβόλου με νέες, οι οποίες θα προσφέρουν προστασία UV, ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση των κονιαμάτων, κίνδυνος ο οποίος είχε επισημανθεί από το 2017.