ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινά ανοιχτό το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης»

Καθημερινά ανοιχτό θα είναι το Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» μετά τα εγκαίνια του που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Μαΐου στις 12:00 θα γίνουν από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Το εν λόγω Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης», ήταν ένα όραμα και του ίδιου του καλλιτέχνη, κάτι που δυστυχώς ο ίδιος δεν πρόλαβε να χαρεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα εγκαίνια του Σαββάτου παρούσες θα είναι η κόρη του κ. Κωνσταντίνου Ξενάκη, καθώς και μία στενή του φίλη, οι οποίες θα επισκεφτούν την πόλη ειδικά για την εκδήλωση.
 
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στην συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 11 Μαΐου, στον χώρο του μουσείου με αφορμή των εγκαινίων που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Μαΐου. Στη συνέντευξη τον λόγο είχαν ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος, η κ. Αργυρώ Δημούδη, καθηγήτρια Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών(Ε.Μ.Ε.Ι.Σ) κ. Δημήτριος Δημούδης.

Στην παραπάνω συνέντευξη τύπου ο κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για το ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος και συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Σημαντικοί σταθμοί σ’ αυτή την πολυετή πορεία για τη δημιουργία του μουσείου ήταν η παραχώρηση του κτιρίου στο πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά και η ένταξη του έργου για τη χρηματοδότηση ύψους 513.000 ευρώ, μέσω του έργου Cultural Dipole του Interreg Ελλάδα- Βουλγαρία 2014-2020, με  ενέργειες της Δημοτική Αρχής του Πέτρου Αγγελίδη και θα ήθελα να συγχαρώ την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τον προηγούμενο Δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη για την ουσιαστική συμβολή και το ξεκίνημα αυτού του έργου».
 
Επιπλέον, δηλώσεις έκανε και ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος, ο οποίος δώρισε 13 έργα του καλλιτέχνη στον Δήμο και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ολοκληρώθηκε μία προσπάθεια 20 περίπου χρόνων, ίσως και παραπάνω. Μία μεγάλη προσπάθεια στην οποία συνέβαλαν πάρα πολλοί και δε θα είχε αυτό το αίσιο τέλος εάν δεν ήταν τόσο έντονη η τοπική κοινωνία των Σερρών. Η πόλη απέκτησε μετά από αγώνες κάτι σπάνιο και αυθεντικό, υποδομές που έχουν διάρκεια και τις αξίζει να μείνουν για πάντα, αυτή είναι η διαφορά τους από άλλες σημειακές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια, η καθηγήτρια Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, κ. Αργυρώ Δημούδη δήλωσε ότι: ««Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη πως αυτό το όραμα που είχαμε για τη δημιουργία του μουσείου έγινε πραγματικότητα. Εγώ έχω ασχοληθεί τα τελευταία 10 χρόνια με το όραμα να δημιουργήσουμε ένα κτίριο υπόδειγμα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης ενέργειας.»
 
Τέλος, τον λόγο είχε ο Πρόεδρος του ΕΜΕΙΣ κ. Δημήτρης Δημούδης, ο οποίος ξεκίνησε  λέγοντας ότι: «Αισθάνομαι χαρά και συγκίνηση που επιτέλους το όνειρο μας, το όνειρο των Σερραίων έγινε πραγματικότητα». Και συνέχισε συγχαίροντας τον Δήμαρχο Σερρών και τους συνεργάτες  του αλλά δεν ξέχασε να ευχαριστήσει και τον πρών Δήμαρχο Σερρών κ. Αγγελίδη, ο οποίος από το 2011 έκανε προσπάθειες να εντάξει την ανέγερση του μουσείου σε διάφορα προγράμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στα πρώτα βήματα αυτού του εγχειρήματος συνέβαλε και ο Σερραίος Παντελής Τάτσης ο οποίος γνώριζε τον κ. Ξενάκη, επιδιώκοντας έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία της πινακοθήκης στη γενέτειρα του.