ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάτω από τις περισσότερες εκκλησίες της Αθήνας βρίσκονται τα ερείπια ενός αρχαίου ναού

Κάτω ή δίπλα από τις περισσότερες εκκλησίες, όχι μόνο της Αθήνας, βρίσκονται τα ερείπια ενός αρχαίου ναού, ενός ιερού ή ενός ηρώου. Πότε καταστράφηκαν οι αρχαίοι ναοί της Αθήνας για να γίνουν εκκλησίες, από ποιους και γιατί;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Γιάννη Θεοχάρη για τους αρχαίους ναούς της Αθήνας οι οποίοι μετατράπηκαν σε εκκλησίες.

Ο Γιάννης Θεοχάρης έχει ολοκληρώσει σπουδές –πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορική διατριβή– στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποκτώντας ειδίκευση στη Βυζαντινή Αρχαιολογία. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι αρχαιογνωστικά και περιλαμβάνουν πτυχές της βυζαντινής εποχής, όπως το ερώτημα της μετάβασης από την Αρχαιότητα στον Μεσαίωνα, την ιστορία της βυζαντινής γλυπτικής, τοπογραφικά ζητήματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών, εικονογραφικά και επιγραφικά ζητήματα. Υπήρξε ερευνητής-υπότροφος στην Ιταλία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Από το 2005 υπηρετεί στο υπουργείο Πολιτισμού.

Είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Σύντομα θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο του από τις εκδόσεις Καρδαμίτσα με τίτλο: «Η Αθήνα μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου. Αρχιτεκτονική γλυπτική 8ος-11ος αι.» Σήμερα εργάζεται ως αρχαιολόγος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.