ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕΔΕ: Απαιτείται επαναπροσδιορισμός στη διαχείριση του προσφυγικού θέματος

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ έγινε περιγραφή της σημερινής κατάστασης στο προσφυγικό - μεταναστατευτικό από δυο στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον Γ.Γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Εμμανουήλ Λογοθέτη και τον ειδικό γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, Ευάγγελο Κωνσταντίνου, οι οποίοι ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής για τις ρυθμίσεις που εισάγει ο νέος νόμος και στην εφαρμογή των οποίων εμπλέκονται και οι δήμοι.
 
Όπως υπογραμμίστηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής της ΚΕΔΕ Αλέξανδρο Χρυσάφη, Δήμαρχο Σερρών «αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων πως η Αυτοδιοίκηση έχει σταθεί δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα σε αυτές που σήκωσαν το μεγάλο βάρος του προσφυγικού, παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε στελέχη, προσωπικό και πόρους».
 
ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
 
Παράλληλα ζητήθηκε από τα μέλη της ΚΕΔΕ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού θέματος, απαιτείται επαναπροσδιορισμός των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών ισοκατανομής στο εσωτερικό της χώρας και με αλληλεγγύη μεταξύ των δήμων.
 
Ειδικότερα ο Στάθης Καστερίδης ως μέλος της Επιτροπής Προσφυγικού- Μεταναστευτικού της ΚΕΔΕ επισήμανε πως «αυτή την ώρα έχει μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών, αλλά ο πόλεμος στον αραβικό κόσμο κι όχι μόνο συνεχίζεται. Αυτό σημαίνει πως η ανθρωπιστική κρίση παραμένει όπως τώρα στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη, στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα το οποίο κατά την άποψή μου θα διαρκέσει αρκετά χρόνια ακόμη.