ΤΟΠΙΚΑ

Κερκίνη: Τα μυστικά της πανέμορφης λίμνης των Σερρών

Τα σπάνια πουλιά, οι βαρκάδες, τα ορεινά μονοπάτια, τα γραφικά χωριά και όλοι οι λόγοι που κάνουν τη Λίμνη Κερκίνη έναν συναρπαστικό προορισμό για όλες τις εποχές. Ανακαλύψτε το υδάτινο στολίδι των Σερρών

Τα σπάνια πουλιά, οι βαρκάδες, τα ορεινά μονοπάτια, τα γραφικά χωριά και όλοι οι λόγοι που κάνουν τη Λίμνη Κερκίνη έναν συναρπαστικό προορισμό για όλες τις εποχές. Ανακαλύψτε το υδάτινο στολίδι των Σερρών

α χρώματα της φύσης καθρεφτίζονται υπέροχα στα γαλήνια νερά της. Η παρόχθια βλάστηση, τα σπάνια πουλιά, τα κοπάδια βουβαλιών που πλατσουρίζουν στις όχθες, αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλες και των Κρουσίων, χαρίζουν στον τόπο μια μοναδική γοητεία. Οι βόλτες στα κοντινά χωριά αποκαλύπτουν καλά κρυμμένους θησαυρούς. Σε απόσταση 40 χλμ. από την πόλη των Σερρών και περίπου 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η Λίμνη Κερκίνη είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας.Η συγκεκριμένη λίμνη γεννήθηκε από ένα φράγμα που δημιουργήθηκε το 1932 και σήμερα αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών. Έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ είναι ένας από τους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να κάνετε και να δείτε στη Λίμνη Κερκίνη.

Γνωρίστε από κοντά τον υδάτινο κόσμο της Κερκίνης κάνοντας μια βόλτα με τις παραδοσιακές «πλάβες» (βάρκες) ή με κανό. Μια βαρκάδα είναι μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσετε τη μαγεία της λίμνης μαθαίνοντας ταυτόχρονα για την πανίδα, τη χλωρίδα αλλά και την ιστορία της περιοχής.
Η παρατήρηση πουλιών (birdwatching) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη φιλοξενούνται πάνω από 300 είδη σπάνιων και προστατευμένων πτηνών, προσελκύοντας επιστήμονες και ερασιτέχνες παρατηρητές από όλο τον κόσμο. Ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Επίσης, υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης κ.ά

.
 

Τα γραφικά Άνω Πορόια

Σε κοντινή απόσταση από τη λίμνη σάς περιμένουν τα Άνω Πορόια, ένα από τα πιο ζωντανά χωριά της περιοχής, με μοναδική θέα στον κάμπο των Σερρών και τη λίμνη Κερκίνη. Το γραφικό χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 395 μ. στις παρυφές του Μπέλλες. Περπατήστε στα καλντερίμια των μαχαλάδων του και ανηφορίστε προς τα ξωκλήσια των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου με τις μοναδικές αγιογραφίες. Στο χωριό θα βρείτε ωραίους ξενώνες και καλό φαγητό.

 

Δραστηριότητες στα ορεινά

Γνωρίστε την οροσειρά της Κερκίνης (όρος Μπέλλες), το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, μέσα από δραστηριότητες όπως mountain bike, ιππασία και εκδρομές με τζιπ 4Χ4. Ακολουθήστε τα οργανωμένα μονοπάτια που ξεκινούν από τα χωριά Άνω Πορόια, Νεοχώρι, Μανδράκι, Ακριτοχώρι και Νέο Πετρίτσι. Ανηφορίστε στον ορεινό όγκο της Κερκίνης και απολαύστε τη μαγεία του βουνού.


 

Οι γεύσεις της λίμνης

Τα πιάτα από βουβαλίσιο κρέας έχουν την τιμητική τους στην περιοχή. Δοκιμάστε βουβαλίσιο καβουρμά, λουκάνικα και σουτζουκάκια. Αν πάλι είστε λάτρεις των ψαρικών, δοκιμάστε «ποταμίσια» πέστροφα, γριβάδι (κυπρίνος) και γουλιανό. Συνοδεύστε το γεύμα σας με τοπικό τσίπουρο και κρασί και ολοκληρώστε με καζάν ντιπί από βουβαλίσιο γάλα ή παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού.

Στο Οχυρό Ρούπελ

Σε απόσταση 40 χλμ. από τη λίμνη Κερκίνη βρίσκεται το Οχυρό Ρούπελ, το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Σήμερα λειτουργεί ως επισκέψιμο ιστορικό μνημείο. Μπορείτε να επισκεφθείτε τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του και το οργανωμένο μουσείο που φιλοξενεί όπλα, παράσημα, στολές και φωτογραφικό υλικό εποχής.


 

Χαλάρωση στα ιαματικά λουτρά Αγκίστρου

Στο μικροσκοπικό χωριό Άγκιστρο μπορείτε να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο σε ένα βυζαντινό χαμάμ με μυστηριακή ατμόσφαιρα. Το παλιό πέτρινο κτίσμα του βυζαντινού χαμάμ με τη θολωτή οροφή χρονολογείται από το 950 μ.Χ. και η θερμοκρασία του νερού αγγίζει τους 40 βαθμούς.