ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ : Η συμφωνία δύο σημείων για τις εκλογές και η προοπτική για τέταρτο υποψήφιο

Ο πρώτος, τηλεφωνικός, γύρος επαφών ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο, στον Νίκο Ανδρουλάκη και στον Χάρη Καστανίδη, μετά την αιφνίδια απόσυρση της Φώφης Γεννηματά για λόγους υγείας από την κούρσα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία δύο σημείων:
 
Δεν θα υπάρξει αναβολή και η εκλογή νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής θα γίνει κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, κάτι με το οποίο συμφωνεί και η πλευρά της κ. Γεννηματά.
Η εκλογή νέου προέδρου θα γίνει από τη βάση του κόμματος και η κ. Γεννηματά θα παραμείνει πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, όπως ήδη δήλωσε και η ίδια, μέχρι την εκλογή νέας ηγεσίας.
Προθεσμία
 
Για τη δυνατότητα κατάθεσης νέας υποψηφιότητας για όποιον το επιθυμεί, τα πράγματα ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα. Οι τρεις συνυποψήφιοι φέρονται να θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος για παράταση της προθεσμίας που ήδη ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (15/10). Οι τρεις συνυποψήφιοι, οι οποίοι οφείλουν να καταθέσουν τις υπογραφές που θα στηρίζουν την υποψηφιότητά τους ως την Παρασκευή, φέρονται να θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος για να δοθεί παράταση, αλλά η πλευρά των «γεννηματικών» εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη δυνατότητα να υπάρξει νέα υποψηφιότητα. Αν πάντως δοθεί παράταση, θα είναι για όλους.
 
Το θέμα της αναβολής δημιουργήθηκε μέσα στο μπλοκ των «γεννηματικών» και έκλεισε επίσης μέσα στο μπλοκ των «γεννηματικών», πριν από την προχθεσινή δήλωση της κ. Γεννηματά με την οποία γνωστοποιούσε το πρόβλημα της υγείας της και ανακοίνωνε η ίδια την απόφασή της να μην είναι και πάλι υποψήφια. Κάποια στελέχη της κ. Γεννηματά όντως πρότειναν την αναβολή της διαδικασίας, αλλά η ίδια φέρεται να διαφώνησε. Αλλωστε, κατά της αναβολής ήταν και οι άλλοι διεκδικητές της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, που εκτιμούν πως με μία αναβολή θα χανόταν το momentum της αναμέτρησης και θα πληττόταν η μαζικότητα της διαδικασίας.
 
Φημολογία
 
Τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει συνάντηση των τριών υποψηφίων, ενώ αποτελεί ερώτημα αν όντως θα υπάρξει τέταρτη υποψηφιότητα και ποια θα είναι αυτή. Μέχρι τώρα υπάρχουν διάφορες φήμες που εμπλέκουν διάφορα πρόσωπα, από τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλο Χρηστίδη και τον γραμματέα του κόμματος Μανόλη Χριστοδουλάκη, μέχρι τον Παύλο Γερουλάνο και τον Γιώργο Παπανδρέου. Πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί πως το γεγονός ότι υπάρχουν φήμες από διάφορους για κάποια πρόσωπα δεν σημαίνει ότι υπάρχει και ενδιαφέρον από τους ίδιους για να εμπλακούν στη διαδικασία.
 
Σε αυτή τη φάση γίνεται προσπάθεια, τόσο από τους τρεις συνυποψηφίους όσο και από άλλα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, να ζητούν τα ζητήματα του χρονοδιαγράμματος, των διαδικασιών και της νέας υποψηφιότητας σε κλίμα ενότητας και συνεννόησης.
 
Πρέπει να τονιστεί ότι η ύπαρξη τέταρτης υποψηφιότητας που θα θέλει να εκπροσωπήσει το χώρο που είχε επιλέξει ή θα επέλεγε να στηρίξει την κ. Γεννηματά δεν είναι κάτι που απορρίπτεται κατηγορηματικά από τους τρεις συνυποψηφίους. Διότι μπορεί από τη μία πλευρά, για λόγους τακτικής, να μη θέλουν να διευκολύνουν μία τέταρτη υποψηφιότητα που θα δυσκολέψει τα πράγματα για τους ίδιους, από την άλλη όμως φοβούνται ότι χωρίς μία υποψηφιότητα που θα «αντικαταστήσει» την υποψηφιότητα Γεννηματά υπάρχει κίνδυνος το ενδιαφέρον για την εκλογή νέας ηγεσίας να είναι μικρότερο και η προσέλευση των μελών και των φίλων του Κινήματος Αλλαγής να είναι μικρή. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ενώ ήδη έχει συμφωνηθεί η -για κάποιες ημέρες- αναστολή της προεκλογικής δραστηριότητας, ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στη Φώφη Γεννηματά για τη νέα περιπέτεια της υγείας της.

Πηγη: https://www.google.com/amp/s/eleftherostypos.gr/politiki/836521-kinal-fofi-gennimata-i-symfonia-dyo-simeion-gia-tis-ekloges-kai-ta-senaria-gia-tetarto-ypopsifio/