ΠΟΛΙΤΙΚΗ

KINAΛ: Κάντο όπως το..Πασοκ

Το ΠΑΣΟΚ, λέει ένας κυβερνητικός παράγοντας από εκείνους που έχουν πράσινη προϋπηρεσία, είναι know-how. Το απόφθεγμα θα μπορούσε να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στους πρώην συντρόφους του, οι οποίοι βρίσκονται στην αρχή μιας ακόμη εκλογής του αρχηγού τους από τη βάση.
 
 
 
Γιατί ο χώρος που καθιέρωσε αυτού του είδους τις ανοιχτές διαδικασίες στο ελληνικό πλαίσιο μετρά πια τόσες εσωκομματικές κάλπες που ο αριθμός τους τού επιτρέπει να υποστηρίξει ότι έχει αποκτήσει τεχνογνωσία για μια όσο πιο πετυχημένη γίνεται διεξαγωγή τους. 
 
 Κοιτώντας λοιπόν – έστω και διαγώνια – την πορεία του, το ΚΙΝΑΛ μπορεί να αντλήσει χρήσιμα διδάγματα για το πώς πρέπει να φτάσει στην 5η Δεκεμβρίου. Ο Νίκος Αλιβιζάτος, ας πούμε, έχει γράψει ότι θα ήθελε να είχε αποτολμηθεί η εξ αποστάσεως ψηφοφορία, μια κι έτσι θα δινόταν η δυνατότητα στους κατοίκους του εξωτερικού αλλά και τη νέα γενιά να ψηφίσουν. Αρα, τα ποσοστά συμμετοχής θα ανέβαιναν.
 
 
 
· Επειτα από ενάμιση χρόνο πανδημίας, κι ενώ τα κόμματα αντιλαμβάνονται πια το Zoom ως χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους τους, οι συνθήκες ίσως δίνουν στους κιναλίτες την ευκαιρία για μια επιπλέον καινοτομία. Μια καινοτομία που δεν θα τους προσφέρει μόνο σε επίπεδο συμβολισμών προοδευτικότητας, γιατί έχει τα φόντα να απαντήσει και στην υπαρξιακή τους απορία. Η συγκυρία, άλλωστε, είναι τέτοια που ο απόλυτος αριθμός εκείνων που θα προσέλθουν να ψηφίσουν θα αποκαλύψει και κατά πόσο έχει λόγο ύπαρξης το κόμμα.
 
· Εξίσου κρίσιμο, λένε οι μελετητές του εσωκομματικού παρελθόντος, είναι η Κεντροαριστερά να μην εμφανιστεί στην προεκλογική περίοδο ούτε διασπασμένη, ούτε εμμονική ως προς τις διαδικαστικές λεπτομέρειες. Στις εσωτερικές εκλογές που συμμετείχαν οι λιγότεροι ψηφοφόροι το κόμμα είχε ήδη διασπαστεί από έναν πρώην αρχηγό και πρωθυπουργό του, τον Παπανδρέου, ο οποίος είχε ιδρύσει το ΚΙΔΗΣΟ την ίδια χρονιά.
 
· Η δε προσήλωση στην παλιά κακή πασοκική ψυχή – εκείνη, δηλαδή, που κοντράρεται με τους συνοδοιπόρους της για επουσιώδη ζητήματα οργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας – ενδέχεται να απωθήσει τους πολίτες. Ελάχιστοι θέλουν να πάρουν μέρος σε μια μάχη μηχανισμών, πολλοί όμως θέλουν να συμμετέχουν σε ένα πολιτικό γεγονός.
 
Οσοι έχουν εντρυφήσει στην πτώση και την επάνοδο των ευρωπαϊκών αδελφών κομμάτων υπογραμμίζουν και την ανάγκη τα πρόσωπα των υποψηφίων να έχουν αξία ως φορείς ιδεών. Είναι μια καθόλου αμελητέα επισήμανση για όποιον θεωρεί ότι οι έξυπνοι πολιτικοί σχηματισμοί δεν μαθαίνουν μόνο από τα δικά τους σφάλματα, διδάσκονται κι απ’ αυτά των άλλων.

Πηγη: https://www.google.com/amp/s/www.tanea.gr/2021/10/11/politics/otan-to-pasok-didaskei-to-kinal/amp/