ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίνδυνος μπλακ αουτ στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Η «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου» απειλεί αγοραπωλησίες και γονικές παροχές. Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου. Αποκλειστικά ηλεκτρονικά οι αγοραπωλησίες ακινήτων από τις 29 Ιουνίου 2021

Η «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου» απειλεί αγοραπωλησίες και γονικές παροχές. Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου. Αποκλειστικά ηλεκτρονικά οι αγοραπωλησίες ακινήτων από τις 29 Ιουνίου 2021

«Πάγο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες έχουν πάρει τα πάνω τους μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξίων, απειλεί να βάλει η «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου». Από την 1η Ιουλίου δεν θα επιτρέπεται να γίνεται καμία μεταβίβαση ακινήτου αν δεν έχει εκδοθεί προηγουμένως η «ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου». Η αγορά δηλώνει ανέτοιμη να εφαρμόσει το νέο μέτρο ενώ από την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιουνίου όλες οι αγοραπωλησίες ακίνητων θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ήδη επισημάνει το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και ζητάει παράταση μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2022 προκειμένου να μην «παγώσουν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων εν μέσω αυξημένης ζήτησης λόγω αντικειμενικών αξιών. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να φανεί εάν το υπουργείο Περιβάλλοντος δώσει τη σχετική παράταση.

Με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου δημιουργείται για πρώτη φορά πλήρης ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ακίνητο. Σύμφωνα με τον Στράτο Παραδιά, πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, «πρόκειται για μια νέα και αδοκίμαστη στην πράξη διαδικασία, η οποία απαιτεί μια απίστευτη σειρά 11 εγγράφων, σχεδιαγραμμάτων και πιστοποιητικών, με άγνωστο ύψος αμοιβής της σύνταξής της και με κορυφαίο προαπαιτούμενο, προφανώς από νομοθετική παραδρομή ακόμη και για απλά διαμερίσματα, το «δελτίο δομικής τρωτότητας ή την τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, που συνοδεύει αίτηση υπαγωγής στον ν. 4178/2013 ή τον ν.4495/2017) ή τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 9». Για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων ζητούν:

– Να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.12.2021, ώστε να μην παραλύσει η κτηματαγορά και καταστεί αδύνατον οι πολίτες να προβούν σε δικαιοπραξίες με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

– Να αφαιρεθεί η μελέτη στατικής επάρκειας από τις προϋποθέσεις για έκδοση ταυτότητας “Διηρημένης Ιδιοκτησίας”, δηλαδή μεμονωμένων διαμερισμάτων κλπ.

– Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ταυτότητας κτιρίου, μέσα στην προθεσμία ισχύος του νόμου, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.