ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινωνικοί Λειτουργοί: Οι άνθρωποι των επικίνδυνων αποστολών και της ενσυναίσθησης

Το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως μία περίοδος δυσάρεστων εκπλήξεων για τον πλανήτη, με διαδοχικές ανθρωπιστικές, κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές κρίσεις να λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμια κλίμακα, επηρεάζοντας δυσμενώς μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, πλήττοντας σοβαρά τις ευάλωτες ομάδες του κοινωνικού ιστού.

Το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως μία περίοδος δυσάρεστων εκπλήξεων για τον πλανήτη, με διαδοχικές ανθρωπιστικές, κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές κρίσεις να λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμια κλίμακα, επηρεάζοντας δυσμενώς μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, πλήττοντας σοβαρά τις ευάλωτες ομάδες του κοινωνικού ιστού.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, ως επιστήμονες, είναι αυτοί που ανελλιπώς δίνουν το «παρών» στο πεδίο της «μάχης», υπερασπιζόμενοι τους αδύναμους, τους έχοντες ανάγκη από στήριξη και συμπόνοια για την αντιμετώπιση των καθημερινών τους δυσκολιών. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί ενεργούν ως «πολυεργαλεία», καλούμενοι να διαχειριστούν πολυπροβληματικές και ευαίσθητες περιπτώσεις, επωμιζόμενοι τεράστιες ευθύνες, «ακροβατώντας» αρκετές φορές σε τεντωμένο σχοινί, σκεπτόμενοι αποκλειστικά και μόνο το καλό των εξυπηρετούμενών τους.


Μια λοιπόν που βρισκόμαστε στην περίοδο της ηλεκτρονικής υποβολής των μηχανογραφικών από τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν προσφάτως στις πανελλαδικές εξετάσεις ας εξηγήσουμε τι είναι η Κοινωνική Εργασία.

«Η Κοινωνική Εργασία είναι εφαρμοσμένο επάγγελμα αλλά και ακαδημαϊκό πεδίο που προωθεί την κοινωνική αλλαγή και ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την

ενδυνάμωση και απελευθέρωση των ανθρώπων. Οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συλλογικής ευθύνης και του σεβασμού της διαφορετικότητας είναι κεντρικές στην κοινωνική εργασία, η οποία θεμελιώνεται από τις θεωρίες της κοινωνικής εργασίας, των κοινωνικών επιστημών, των ανθρωπιστικών επιστημών και τη γηγενή γνώση και συνδέει ανθρώπους και δομές για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής αλλά και να ενισχύσει την ευημερία τους.

Ο παραπάνω ορισμός μπορεί να διευρυνθεί σε εθνικό ή/και σε περιφερειακό επίπεδο». ΔιεθνήςΟμοσπονδίαΚοινωνικώνΛειτουργώνΔιεθνήςΈνωσηΣχολώνΚοινωνικήςΕργασίας

Το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Στην Ελλάδα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα προσφέρουν προγράμματα σπουδών τετραετούς φοίτησης. Συγκεκριμένα στη χώρα μας οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες έχουν τη δυνατότητα να εντρυφήσουν στο πολυσύνθετο αντικείμενο της επιστήμης της Κοινωνικής Εργασίας, σπουδάζοντας είτε στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είτε στα αντίστοιχα Τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ή στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι νέοι και οι νέες Κοινωνικοί/ές Λειτουργοί έχουν την υποχρέωση να εγγραφούν στα μητρώα του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, ο οποίος αποτελεί ανεξάρτητο και αυτοδιοίκητο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εκπροσωπώντας επιστημονικά και επαγγελματικά όλους τους Κοινωνικούς Λειτουργούς, ενώ προκειμένου να εργαστούν απαιτείται η έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Σαφώς και δεν είναι όλα ρόδινα στον κλάδο των Κοινωνικών Λειτουργών, οι οποίοι εργάζονται υπό δύσκολες και αγχογόνες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας σοβαρούς κινδύνους λόγω της φύσης της δουλειάς τους, μπαίνοντας μάλιστα αδίκως τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά όπως και να έχει το να είσαι Κοινωνικός Λειτουργός/ή Λειτουργός, σημαίνει να αγωνίζεσαι διαρκώς ενάντια στην κοινωνική αδικία, δείχνοντας ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο και αλληλεγγύη σε όσους παλεύουν για να διασχίσουν τις Συμπληγάδες Πέτρες.

 

* Κοινωνικός Λειτουργός – Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΣΚΛΕ ΝΠΔ