ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Ξεκάθαρη συσχέτιση χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης-αυξημένων κρουσμάτων & θανάτων

Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους άνω των 80 ετών παραμένει ανεμβολίαστος

Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους άνω των 80 ετών παραμένει ανεμβολίαστος

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
 
Στους ανεμβολίαστους περιοχών με χαμηλά ποσοστά κάλυψης στοχεύει το πρόγραμμα “Ελευθερία” εντατικοποιώντας το πρόγραμμα εμβολιασμών σε απομακρυσμένα χωριά και εκεί όπου υπάρχει πληθυσμός που δεν έχει ακόμη πειστεί. Με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης επιχειρείται η άνοδος του τείχους ανοσίας καθώς ο ιός διασπείρεται κυρίως σε περιοχές χωρίς υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.
 
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κινητά συνεργεία από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής και μια Κινητή Μονάδα από το “Χαμόγελο του Παιδιού” θα επισκεφτούν συγκεκριμένα χωριά.
 
Την Τρίτη 12/10 θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης, την Τετάρτη 13/10 θα είναι στη Δράμα και στην Πέλλα και την Πέμπτη 14/10 σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.
 
“Εκεί έχουμε ανακοινώσει τους τοπικούς παράγοντες, τους δημάρχους. Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία. Έχουμε ζητήσει την βοήθειά τους και στην ενημέρωση του κοινού και στην κινητοποίηση των πολιτών και ευελπιστούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα”, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
 
Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που αναλύουν οι ειδικοί παρατηρείται ξεκάθαρη συσχέτιση περιοχών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και αυξημένων κρουσμάτων όπως και θανάτων. Οπως επεσήμανε στη χθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, υψηλή θετικότητα στα εργαστηριακά τεστ αλλά και στα αυτοδιαγνωστικά, δηλαδή στα self-tests παρατηρείται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, όπως είναι η Πιερία, η Δράμα, η Κοζάνη, η Καβάλα, η Ροδόπη, η Χαλκιδική, η Ξάνθη, οι Σέρρες, η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη.
 
Ο ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
 
“Κατά την επισκόπηση του επιδημιολογικού χάρτη, που κάνουν οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής μας κάθε εβδομάδα, σημειώθηκε μια αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που συνοδεύεται και από αύξηση των νοσηλειών σε περιοχές όπως είναι η Καστοριά, η Πιερία, η Καρδίτσα και οι Σέρρες. Όλες αυτές είναι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που κυμαίνεται μεταξύ 42% και 55%”, σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου. Στη βόρεια Ελλάδα είναι όπου παρατηρείται θετικό ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών με τις εισαγωγές σταθερά να ξεπερνούν τα εξιτήρια. Η πίεση που δέχεται η βόρεια Ελλάδα αποδεικνύεται από την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid που αγγίζει το 94%.