ΤΟΠΙΚΑ

Ξεχωριστή η παρουσίαση του 3oυ Γυμνασίου Σερρών στο «8+ Μαθητικό Συνέδριο στο Παρίσι»

Παρουσίασαν στην αίθουσα του Lycée PaulBert εισήγηση με θέμα «Οι μεγάλοι Έλληνες στο Παρίσι»

Παρουσίασαν στην αίθουσα του Lycée PaulBert εισήγηση με θέμα «Οι μεγάλοι Έλληνες στο Παρίσι»

 Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στους Έλληνες διανοούμενους και  καλλιτέχνες που επέλεξαν το Παρίσι ως τόπο δράσης τους, εμπνεόμενοι από τον γαλλικό φιλελευθερισμό.

Το 3ο Γυμνάσιο Σερρών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε στο 8+ Μαθητικό Συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και η AssociationEuropéennedesEnseignantsμε θέμα: « Ευρώπη, quoVandis? Θεσμοί, κοινωνία, επιστήμες και ο ρόλος της Ελλάδας», που διεξήχθη στο Παρίσι από τις 25 Φεβρουαρίου ως και 1 Μαρτίου 2024. Το σχολείο μας ήταν ένα από τα ελάχιστα σχολεία που έλαβαν πρόσκληση από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νικόλαο Κούκη.

Η ομάδα των 8 μαθητριών της Γ’ Τάξης που εκπροσώπησαν το 3
ο Γυμνάσιο Σερρών υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών Αθανασίας Δομουχτσή ΠΕ06 και Μαργαρίτας Τσιάγκα ΠΕ02 παρουσίασαν στην αίθουσα του LycéePaulBertεισήγηση με θέμα «Οι μεγάλοι Έλληνες στο Παρίσι». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στους Έλληνες διανοούμενους και  καλλιτέχνες που επέλεξαν το Παρίσι ως τόπο δράσης τους, εμπνεόμενοι από τον γαλλικό φιλελευθερισμό. Αμέσως μετά την εισήγηση οι μαθήτριες παρουσίασαν το χορευτικό «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη σε επιμέλεια του καθηγητή Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας κ. Στέργιου Καλλιπόση κερδίζοντας τις εντυπώσεις στη συνεδριακή αίθουσα.

 

Κατά την τετραήμερη παραμονή στο Παρίσι μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν χώρους ιστορίας, γραμμάτων και τεχνών όπως το Μουσείο του Λούβρου (όπου θαύμασαν τα αξεπέραστα έργα τέχνης, Αφροδίτη της Μήλου, Νίκη της Σαμοθράκης, Τζοκόντα), τον Πύργο του Άιφελ, την Αψίδα του Θριάμβου, την Παναγία των Παρισίων και τα ατελιέ των μεγάλων ζωγράφων στην Μονμάρτρη. 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ

Επιπλέον ήρθαν σε επαφή με το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα και ενημερώθηκαν για τις σπουδές στη Γαλλία κατά την επίσκεψη στο πανεπιστημιακό ίδρυμα κοινωνικών λειτουργών InstituteRégionalduTravailSocial(IRTS), όπου ξεναγήθηκαν από τον Έλληνα Καθηγητή Κώστα Δελημήτσο και στο Τμήμα Ελληνική Γλώσσας του Αγίου Στεφάνου, σχολείο όπου φοιτούν Γάλλοι και Ελληνογάλλοι μαθητές κατά τις απογευματινές ώρες για να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Παράλληλα οι μαθητές χάρηκαν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Πόλης του Φωτός με κρουαζιέρα στον Σηκουάνα και βόλτες στη διάσημη λεωφόρο ChampsÉlysées.