ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Διαγωνισμός 300 εκατ. για ψηφιοποίηση 600 εκατ. σελίδων ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Μέσα στον επόμενο μήνα προκηρύσσεται από την Ελληνικό Κτηματολόγιο ο διαγωνισμός των 300 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση περίπου 600.000.000 σελίδων που τηρούνταν στο Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας και ενσωματώνονται σταδιακά στον κρατικό οργανισμό.Μόνο στα τέσσερα υποθηκοφυλακεία του λεγόμενου «Κεντρικού Τομέα Αθηνών» πρέπει να ψηφιοποιηθούν 47.000.000 σελίδες, για το νομό Θεσσαλονίκης περί τα 40.000.000 σελίδες, 18.300.000 σελίδες για το νομό Σερρών, κ.ο.κ.
 
Πρόκειται για το πρώτο από τα εννέα έργα ψηφιοποίησης εγγράφων, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες αφού έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
 
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πως θα υπάρχουν ανάδοχοι και στα εννέα έργα μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και πως μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023 θα έχει ψηφιοποιηθεί το 30% των χάρτινων φακέλων.
 
Τέσσερα με έξι σχήματα θα διεκδικήσουν τις τέσσερις συμβάσεις
Ο διαγωνισμός προκαλεί το ενδιαφέρον ολόκληρης της αγοράς τεχνολογίας και ήδη έχουν διαμορφωθεί τέσσερα με έξι σχήματα που θα διεκδικήσουν τις τέσσερις συμβάσεις – πλαίσιο που προέβλεπε το αρχικό τεύχος προκήρυξης.
 
Κάποιοι θεωρούν πως υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν οι συμβάσεις – πλαίσιο σε περισσότερες από τέσσερις καθώς το έργο είναι τιτάνιο.
 
Σίγουροι υποψήφιοι εμφανίζονται πάντως οι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ, Vodafone Ελλάδος, Wind Hellas), πλήθος εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής (Unisystems, Space Hellas, κ.α.) καθώς και μικρότερες επιχειρήσεις με εξειδίκευση στη σάρωση εγγράφων.
 
 
Αντικείμενο του έργου είναι η ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών, καθώς και η υλοποίηση ηλεκτρονικών Εφαρµογών και Συστήµατος ∆ιαχείρισης εγγράφων & Ψηφιακών Αρχείων, στο οποίο διαµέσου διαδικτυακής πύλης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι νόµιµα ενδιαφερόµενοι (πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κ.ά.).
 
Η ψηφιοποίηση περιλαµβάνει «τόσο τη σάρωση των Τίτλων – Οµάδων Εγγράφων (Βιβλίων) όσο και την καταχώρηση των στοιχείων τους σε εξειδικευµένο σύστηµα διαχείρισης εγγράφων & ψηφιακών αρχείων, ώστε να δημιουργηθεί ένα επίσηµο ψηφιακό αντίγραφο του συστήµατος το οποίο θα μπορεί να χρησιµοποιείται εφεξής για να διενεργείται έρευνα στα στοιχεία του υποθηκοφυλακείου.
 
Για να προχωρήσει το έργο απαιτούνται ειδικοί σαρωτές και συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των Βιβλίων που τηρούσαν επί δεκαετίες τα υποθηκοφυλακεία.
 
Επισημαίνουν πως «κυρίως παλαιότερα Βιβλία χρειάζονται ειδική µεταχείριση (π.χ. δεν πρέπει να πιεστούν κατά τη διαδικασία της σάρωσης), ώστε να αποφευχθεί η φθορά τους».
 
Ταυτόχρονα οι ανάδοχοι καλούνται να εξασφαλίσουν και υψηλές ταχύτητες σάρωσης ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση του έργου εντός των τριών ετών που αναφέρονται στην αρχική προκήρυξη.
 
Πηγη: http://www.dealnews.gr/roi/item/327919-%CE%9A%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-300-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-600-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD