ΤΟΠΙΚΑ

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές στις Σέρρες

Σε λιγότερο από 200 ημέρες οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές για 296 ΟΤΑ στο Κτηματολόγιο σε όλη τη χώρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023 όποιο περιουσιακό στοιχείο είναι σωστά δηλωμένο στο Κτηματολόγιο είναι καταρχήν έγκυρο και πως κάθε εμπράγματο δικαίωμα, το οποίο δεν θα έχει καταχωριστεί στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου χάνεται εκτός κι αν εκδοθεί απόφαση του Κτηματολογικού Δικαστή που να αναγνωρίζει μια διαδικασία που διαρκεί χρόνια.
 
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης θα πρέπει εφεξής να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο, αλλά και να μνημονεύεται στην οικοδομική άδεια καθώς και να τηρείται στον φάκελο της αρμόδιας για την έκδοση της άδειας υπηρεσίας.
 
ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ
 
Σε ότι αφορά στους 296 ΟΤΑ όπου οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές, περιλαμβάνονται δήμοι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής (βλέπε γράφημα), στη Θεσσαλονίκη (Θέρμη, Καλαμαριά, Πανόραμα, Πυλαία κ.ά.) καθώς και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως είναι η Αρτα, η Καβάλα, η Καστοριά, η Κέρκυρα, η Κομοτηνή, η Πάτρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και οι Σέρρες. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οι περιοχές σε 36 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ (βλέπε σχετικό πίνακα) όπου περιήλθαν στο Δημόσιο 14.484 ακίνητα.
 
Μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022 οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές. Ετσι, αν στο Κτηματολόγιο αναγράφεται «άγνωστος ιδιοκτήτης», τότε το ακίνητο περιέρχεται στο Δημόσιο. Την ίδια ώρα, όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, όποιος αναγράφεται στο κτηματολογικό φύλλο ως ιδιόκτητης έχει όλα τα δικαιώματα του δικαιούχου ακόμη κι αν δεν είναι πραγματικά δικαιούχος και δημιουργείται αμάχητο τεκμήριο υπέρ του, την 31η Δεκεμβρίου τού έτους έπειτα από 8 έτη (10 για τους κατοίκους εξωτερικού) από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου.
 
Ο αληθινός δικαιούχος έχει μόνο δικαίωμα αποζημίωσης από τον αναγραφόμενο ως δικαιούχο και – υπό προϋποθέσεις – δικαίωμα επαναμεταβίβασης του ακινήτου. Ανακριβείς εγγραφές που αφορούν προσωπικά ή ληξιαρχικά στοιχεία του δικαιούχου (ημερομηνία γέννησης, ΑΦΜ, αριθμός ταυτότητας κ.ά.) μπορούν να διορθωθούν οποτεδήποτε, όπως και η διόρθωση των γεωμετρικών στοιχείων του ακινήτου.