ΤΟΠΙΚΑ

Λ Μενδώνη- Μελέτη και για την αποκατάσταση του άγνωστου τεμένους Κοτζά Μουσταφά Πασά Τζαμί στις Σέρρες

Και τα οθωμανικά μνημεία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στις Σέρρες η Yπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη

Και τα οθωμανικά μνημεία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στις Σέρρες η Yπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη

Της Ειρήνης Καρατζά 


Συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και αρκετούς υπηρεσιακούς παράγοντες των διευθύνσεων του υπουργείου.
 

Άλλο ένα αξιόλογο μνημείο της πόλης των Σερρών, άγνωστο ίσως σε αρκετούς, είναι το τέμενος Μουσταφά Μπέη. Το τέμενος αυτό γνωστό και ως Κοτζά Μουσταφά Πασά Τζαμί, είναι κτίσμα πεντακοσίων ετών που αντανακλά την Οθωμανική αρχιτεκτονική της τότε εποχής. 

 

 

Το Κοτζά Μουσταφά τζαμί χτίστηκε περίπου το 1519 μ.χ. από τον Βεζίρη του Σουλτάνου Κοτζά Μουσταφά. Ήταν μεγάλο καλλιτεχνικό τέμενος με ιμαρέτια, ιεροδιδακτήρια σχολή και οι τρούλοι του ήταν καλυμμένοι όλοι με μόλυβδο. 

 
                                                                       

 

  

Η ιστορία του Μουσταφά Μπέη

 

Ήταν μεγάλο καλλιτεχνικό τέμενος με ιμαρέτια, ιεροδιδακτήρια σχολή και οι τρούλοι του ήταν καλυμμένοι με μόλυβδο.

Αρχικά κατασκευάστηκε το κεντρικό κτίριο και στη συνέχεια προστέθηκαν οι δυο πλαϊνοί χώροι, με τους μικρότερους τρούλους.

 

Στην κύρια πύλη, αν και με πολλά λάθη, υπήρχε χρονόγραμμα με χρυσά γράμματα που έλεγε: «Ο Μουσταφά βέης, ου ωρισμένη ώρα (του θανάτου) πιστός εις τους ιστορημένους λόγους της ιστορίας, έκτισεν δι αγάπην του Θεού φέρων των φωνήν της σωτηρίας και της ευτυχίας έτει…».

 

Ο χώρος χρησιμοποιούνταν πριν από 20 χρόνια ως ξυλουργείο (ο ιδιοκτήτης του οποίου έριξε μπετά για να σταθεροποιήσει τη κεντρική είσοδο, ενώ έσκαψε και όρυγμα το οποίο επένδυσε με μπετό για να εγκαταστήσει πριονοκορδέλα).

 

Το Ελληνικό Δημόσιο απαλλοτρίωσε την έκταση δίνοντας 60.000.000 δραχμές στον ιδιοκτήτη του. Απο το 2014 την επιμέλειά του έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών.

 

                                                                   

Η σημερινή εικόνα  

 

Σήμερα στο Κοτζά Μουσταφά απομένουν μόνο οι θόλοι, καθώς αγοράστηκε ως ανταλλάξιμη περιουσία από τον Ηλία Λαυρεντίδη και χρησιμοποιήθηκε ως ξυλουργείο γιατί το μνημείο άργησε να κηρυχθεί διατηρητέο. Αυτό έγινε αργότερα με Βασιλικό Διάταγμα αλλά ήταν πλέον αργά. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής είναι η τρισδιάστατη αποτύπωση του τζαμιού με σαρωτή Laser. Ακόμη, παρουσιάζονται οι μέθοδοι τρισδιάστατης αποτύπωσης, περιγράφοντας τη μεθοδολογία και την επεξεργασία των μετρήσεων. 

 

Αναλύοντας τα στάδια των τεχνικών που χρησιμοποιούνται από τις μετρήσεις στο πεδίο μέχρι την επεξεργασία των δεδομένων και την παραγωγή των τελικών προϊόντων, γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης των πλεονεκτημάτων των μεθόδων αυτών. Αποτέλεσμα της παρούσας εργασίας αποτελούν τα σχέδια όψεων, κατόψεων και τομών σε κλίμακα 1:50.

 

Η επίσκεψη στο Τζαμί Μουσταφά Πασά μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη και στα Οθωμανικά Λουτρά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το τέμενος.