ΤΟΠΙΚΑ

Λικέρ και λάδι από Μοναστήρι στις Σέρρες

Ανάμεσα σε καστανιές, οξιές και βελανιδιές, στο όρος Πάγγαιο και σε ύψος 930 μ., βρίσκεται ένα ακόμη μοναστήρι, η Μονή Αναλήψεως Σερρών.

Ανάμεσα σε καστανιές, οξιές και βελανιδιές, στο όρος Πάγγαιο και σε ύψος 930 μ., βρίσκεται ένα ακόμη μοναστήρι, η Μονή Αναλήψεως Σερρών.

Γυναικείο μοναστήρι, που ιδρύθηκε γύρω στο 1878 ως ανδρικό, κάποια στιγμή λογικά εγκαταλείφθηκε και επανασυστάθηκε το 1979 από γυναικεία αδελφότητα μοναχών. Η φυσική ομορφιά του τόπου όπου βρίσκεται το μοναστήρι και η υπέροχη θέα του κόβουν την ανάσα. Το ίδιο ενδιαφέρον έχει ο κεντρικός ναός του, ένα μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής, μια σταυροειδής ροτόντα φτιαγμένη από λαξευτή πέτρα, με στέγη από πλάκες γρανίτη Ακροβουνίου.

Σε αυτό το μοναστήρι οι μοναχές ασχολούνται με την αγιογραφία, το κέντημα και το ψηφιδωτό αλλά, παράλληλα, φτιάχνουν ενδιαφέροντα προϊόντα, αποκλειστικά από όσα παράγονται στον κήπο τους. Δοκιμάστε τις εξαιρετικές, αγνές χυλοπίτες που θα βρείτε σε διάφορες εκδοχές, όπως με γιαούρτι, με τομάτα, βασιλικό και πιπεριά Φλωρίνης, με κολοκύθα, σπανάκι και κρεμμύδι ή με λιαστή τομάτα, ούζο και ελιά.

Εκτός από τα ζυμαρικά, η μονή έχει πολύ ωραίες, έτοιμες σάλτσες όπως η σάλτσα τομάτας που φτιάχνεται με αγνό ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο, βασιλικό και μυρωδικά, η σάλτσα από πιπιεριά Φλωρίνης και η σάλτσα τομάτα και μανιτάρι που είναι ιδανική για ζυμαρικά και πίτσες. 

Στη μονή φτιάχνονται ακόμη πολλά λικέρ είτε από φρούτα που μεγαλώνουν στο μποστάνι ή από φρούτα που συλλέγονται από το βουνό. Δοκιμάστε το λικέρ καρύδι, το ρόδι και το πορτοκάλι και θα με θυμηθείτε. Τα γλυκά κουταλιού αγριόσυκο, περγαμόντο και ακτινίδιο έχουν επίσης λόγο να μπουν στη λίστα με τα ψώνια σας.