Λίμνη Αχινού: Ο χαμένος υδάτινος κόσμος που έγινε ο κάμπος των Σερρών
Για δεκαετίες, η λίμνη του Αχινού αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς σχηματισμούς της Μακεδονίας. Ένας απέραντος υδάτινος κόσμος που εκτεινόταν στη νοτιοανατολική πεδιάδα των Σερρών, διαμορφώνοντας το τοπίο, την οικονομία και την καθημερινότητα ολόκληρης της περιοχής.
Για δεκαετίες, η λίμνη του Αχινού αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς σχηματισμούς της Μακεδονίας. Ένας απέραντος υδάτινος κόσμος που εκτεινόταν στη νοτιοανατολική πεδιάδα των Σερρών, διαμορφώνοντας το τοπίο, την οικονομία και την καθημερινότητα ολόκληρης της περιοχής.
Σήμερα, ελάχιστοι μπορούν να φανταστούν ότι εκεί όπου απλώνονται καλλιέργειες, αρδευτικά κανάλια και αγροτικοί δρόμοι, υπήρχε κάποτε μια τεράστια λίμνη με έλη, καλαμιώνες και μικρές νησίδες. Η λίμνη του Αχινού , γνωστή και ως λίμνη Ταχινού – κάλυπτε μεγάλη έκταση από την περιοχή της Κερκίνης έως την Αμφίπολη και τις εκβολές του Στρυμόνα, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Βόρειας Ελλάδας.
Ιστορικές πηγές συνδέουν τη λίμνη με την αρχαία Κερκινίτιδα λίμνη, η οποία αναφέρεται ήδη από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η γεωγραφική της θέση έδινε στρατηγική σημασία στην περιοχή, καθώς λειτουργούσε ως φυσικός διάδρομος επικοινωνίας και μεταφορών προς την Αμφίπολη και το Αιγαίο.
Η λίμνη δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια από τις αποθέσεις και τα νερά του Στρυμόνα, σχηματίζοντας έναν αβαθή αλλά ιδιαίτερα εκτεταμένο υγροβιότοπο. Η περιοχή φιλοξενούσε πλούσια πανίδα, ψάρια και αποδημητικά πουλιά, ενώ οι κάτοικοι των γύρω οικισμών ζούσαν για χρόνια από την αλιεία και τις δραστηριότητες γύρω από το νερό.
Ωστόσο, μαζί με τη φυσική ομορφιά, η λίμνη συνδέθηκε και με σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας. Τα εκτεταμένα έλη και τα στάσιμα νερά ευνοούσαν την εξάπλωση της ελονοσίας, η οποία μάστιζε επί δεκαετίες τους πληθυσμούς της περιοχής.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στον Νομό Σερρών, η ανάγκη για καλλιεργήσιμη γη έγινε επιτακτική. Έτσι, τη δεκαετία του 1930 αποφασίστηκε η αποξήρανση της λίμνης, σε ένα από τα μεγαλύτερα εγγειοβελτιωτικά έργα που έγιναν ποτέ στη Βόρεια Ελλάδα.
Το έργο ξεκίνησε το 1931 και ολοκληρώθηκε το 1936 από την αμερικανική εταιρεία Ulen, με τεράστιες τεχνικές παρεμβάσεις στον Στρυμόνα και στο υδρολογικό σύστημα της περιοχής. Με βυθοκόρους, αποστραγγιστικά κανάλια και νέα κοίτη του ποταμού, τα νερά της λίμνης απομακρύνθηκαν σταδιακά και στη θέση της δημιουργήθηκε ο σημερινός εύφορος κάμπος των Σερρών.
Η αποξήρανση άλλαξε οριστικά τον χαρακτήρα της περιοχής. Από τη μία πλευρά εξασφαλίστηκαν χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης και περιορίστηκε δραστικά η ελονοσία. Από την άλλη, χάθηκε ένας μοναδικός φυσικός και ιστορικός υγροβιότοπος που είχε συνδεθεί με τη ζωή των Σερραίων επί αιώνες.
Σήμερα, τα ίχνη της λίμνης του Αχινού παραμένουν ζωντανά μόνο μέσα από παλιούς χάρτες, αφηγήσεις, ιστορικές μαρτυρίες και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Οι γεωμορφολογικές αλλοιώσεις του εδάφους κοντά στη Μαυροθάλασσα και τον παλιό ρου του Στρυμόνα θυμίζουν ακόμη ότι εκεί υπήρχε κάποτε μια «εσωτερική θάλασσα» της Μακεδονίας.
Η ιστορία της λίμνης Αχινού δεν αποτελεί απλώς μια ξεχασμένη σελίδα του παρελθόντος. Είναι κομμάτι της ιστορικής ταυτότητας των Σερρών και μια υπενθύμιση της βαθιάς σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και τις μεγάλες αλλαγές που διαμορφώνουν έναν τόπο μέσα στον χρόνο.
Καθημερινός Παρατηρητής