ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Οι θαυμαστοί δρόμοι σύνδεσης του γερμανικού πνεύματος με την Ελλάδα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
19η Διδακτική περίοδος 2021-2022
Μάθημα 14ο, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 7μ.μ.
στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά
 
ΘΕΜΑ: «Οι θαυμαστοί δρόμοι σύνδεσης του γερμανικού πνεύματος με την Ελλάδα »
 
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:     Aντώνης Κερασνούδης, 
Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας
Πανεπιστημίου Ruhr - Bochum Γερμανίας
 
"Sturm und Drang", καταιγίδα και ορμή, ή αλλιώς ο θεμελιώδης δεσμός μέσα από τον οποίο το γερμανικό πνεύμα αναζήτησε προϊόντος του χρόνου τη ρήξη με τα δεσμά της καταγωγικής και ανέφικτης μοναξιάς του ανθρώπου. Άλλοτε λογικά και αισθητά, άλλοτε υπεραισθητά, σίγουρα όμως πολύ διαφορετικά από οτι είχε συνηθίσει έως τότε η ανθρώπινη σκέψη. 
Ο άνθρωπος του γερμανικού πνεύματος σχετίζεται διαρκώς και έντονα με την Ελλάδα, ανήκει στις αποστάσεις μας, στέκει αυτούσιος ακόμη και σήμερα εδώ, σε δύο μέτρα απόσταση, στρέφει συχνά την "ανάσα" της σκέψης του επάνω μας. Η αιμορραγία της σκέψης του είναι ζωογόνος, υπάρχει, ορίζεται ακόμη και σήμερα σε σχέση με τον κόσμο και σε αναφορά προς την Ελλάδα. Ρομαντικό ή ρεαλιστικό, νοησιο- ή αισθησιοκρατικό, το γερμανικό πνεύμα αξίζει να το αφουγκραστούμε".
 
Ο Αντώνης Κερασνούδης ξεκίνησε να αποκρυπτογραφεί τα μυστικά της Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ruhr του Bochum της Γερμανίας, όπου και διατηρεί έως σήμερα τη θέση του Επίκουρου Καθηγητού. Ζει στις Σέρρες, ιχνηλατεί τη φιλοσοφία όχι στα ράφια των βιβλιοπωλείων, αλλά μέσα από την ιατρική παρατήρηση των ανθρωπίνων ψυχών. Διδάσκεται καθημερινά από τις ιστορίες ζωής, αλλά και τη γλώσσα των σωμάτων που νοσούν.

Η ποίηση αρχίζει και τελειώνει για τον ίδιο με τις λέξεις της, δεν επιτρέπει ούτε ένα βήμα παραπέρα. Προτιμά να την αφουγκραζεται καθώς διαλέγεται με τον εαυτό της, ανάμεσα στη μυστική συνεννόηση των λέξεων της, παρά να τη βιώνει δια των τελεολογικών χειλιών ενός τρίτου προσώπου. Το δικό του ρομαντικό αίσθημα για τον κόσμο μοιάζει με το αίσθημα του αρρώστου για την υγεία.
Στον ελευθερο του χρόνο ασχολείται με τη μετάφραση στα ελληνικά μείζονων Γερμανών ποιητών κυρίως του 18ου και 19ου αιώνος, ενώ ειναι συγγραφέας βιβλίων με υπαρξιακό προβληματισμό και ποιητικό προσανατολισμό.
 
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCjAbXaHpdKcdvW0LCMCA2-g
οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.
Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ.  Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook: https://www.facebook.com/mathimata.klassikis.paideias/posts/1126902327758626
Ανδρονίδης  Θεολόγος 
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA
       Κλασσική παιδεία  https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw
και τηλεοπτικά

          Χορηγοί:  Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)
          η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ,
 η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α., η ΑΕ ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ και  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ, πρώην Βουλευτής, Οικονομικός Επιθεωρητής
Ζήσης Μητλιάγκας
Φιλόλογος

Συντονιστής των φορέων υλοποίησης