ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέχρι τέλη Ιανουαρίου (τουλάχιστον) τα περιοριστικά μέτρα

Επιμέλεια: Κατερίνα Κουτσελάκη

Επιμέλεια: Κατερίνα Κουτσελάκη

Προκατέλαβε τις όποιες εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών που συνεδριάζει σήμερα, ο υπουργός Υγείας, και μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας της ΕΡΤ προανήγγειλε παράταση των περιοριστικών μέτρων για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

«Από τη μια βλέπουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, η οποία έρχεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα (από το αναμενόμενο) για την κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά επειδή στο ΕΣΥ υπάρχει πίεση και από τη Δέλτα, συνεπώς είναι λογικό προκειμένου να παρακολουθήσουμε την πορεία της πανδημίας, να υπάρξει παράταση των μέτρων. Υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα πριν την όποια αποκλιμάκωση (των περιορισμών) και άρα αν αποφασιστεί παράταση θα είναι για μια εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Στις δύο το μεσημέρι πάντως, σε επίπεδο διαδικασίας, συνέρχεται για την τακτική της σύσκεψη η διευρυμένη Επιτροπή των Ειδικών. Καλείται να σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας, προκειμένου να εισηγηθεί το τι θα γίνει σε σχέση με την παράταση ή όχι των υφιστάμενων μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.

Βασικό σημείο προβληματισμού των επιστημόνων είναι ότι η παρούσα φάση έχει τα χαρακτηριστικά της αποκλιμάκωσης, λόγω της καθοδικής πορείας των κρουσμάτων, κάτι που ωστόσο δεν αποτυπώνεται ακόμη, στους διασωληνωμένους και τους θανάτους. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες σε ποσοστό 70%, από ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα, την περίοδο των εορτών. Η παραλλαγή Όμικρον που κυριαρχεί, δίνει πιο ήπια νόσηση, όμως η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία δε θα αρχίσει να φαίνεται προτού περάσουν δύο βδομάδες από τώρα, και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν, με αυτόν τον ρυθμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Το τελευταίο 24ωρο, ανακοινώθηκαν 23.340 νέα κρούσματα, 673 ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι, ενώ ο αριθμός των θανάτων εκτινάχθηκε στους 106, οι περισσότεροι στην κεντρική Μακεδονία. Συνολικά το τελευταίο πενθήμερο χάθηκαν 452 άνθρωποι, οι οκτώ στους 10 άνω των 65 ετών.

«Παρά το γεγονός ότι η Όμικρον κυριαρχεί, δεν έχει εκτοπίσει την Δέλτα. Ένα σημαντικό ποσοστό από τα κρούσματα που μετριώνται καθημερινά, είναι από αυτή την μετάλλαξη. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εντατική, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πάσχουν από την μετάλλαξη Δέλτα και αυτό μας προβληματίζει», δήλωσε νωρίτερα στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Αναφερόμενος στη μεγάλη θνησιμότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο Αθανάσιος  Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι «η Δέλτα έχει άλλη δυναμική. Είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον και αυτό το γεγονός μας δίνει και τις πολλές απώλειες στα νοσοκομεία».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πώς «σχεδόν όλες οι απώλειες προέρχονται από ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 50 ετών. Αυτό θα είχε αποφευχθεί αν οι συνάνθρωποί μας είχαν ακούσει τις διαρκές εκκλήσεις μας για τον εμβολιασμό».

Και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η δεξαμενή των ανεμβολίαστων, δυστυχώς, μειώνεται καθημερινά με 70 – 80 συμπολίτες μας, οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό».

Με δεδομένο ότι σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών ο ίδιος δεν θέλησε να προκαταβάλει την όποια απόφαση, τονίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

«Το τμήμα της κοινωνίας που καλούμαστε να προφυλάξουμε, αρνείται να προστατεύσει τους ίδιους, αλλά και την κοινωνία. Ας σκεφτούμε πώς ήμασταν πέρυσι τέτοια εποχή και πώς είμαστε φέτος, προφανώς και έχουμε ανακτήσει το μεγαλύτερο αριθμό της ελευθερίας μας», εκτίμησε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι επηρεαζει τους επιστήμονες στην λήψη των αποφάσεων τους για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ δήλωσε: «Τα μέτρα λαμβάνονται με βάση όλους τους αριθμού της πανδημίας: Ελέγχοντας τη διασπορά και για να μην πιεστεί το σύστημα της Υγείας. Οι γιατροί του ΕΣΥ είναι εξαντλημένοι εδώ και δύο χρόνια. Οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα έχουν επιστρατευτεί - για τρίτη φορά - και με τρόπο άτσαλο. Έχουμε μια δυσχέρεια στην αντιμετώπιση των άλλων παθήσεων», τόνισε με νόημα, αφήνοντας αιχμές για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος στην κοινότητα. «Αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάσει περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων», σημείωσε χθες, μιλώντας στον Σκάι.

ΠΗΓΗ: ΕΦΣΥΝ.gr