Μνήμες παρελάσεων άλλων εποχών, εν όψει της 25ης Μαρτίου-Όταν οι πλατείες γέμιζαν ζωή: Αναδρομή στις παρελάσεις των χωριών μας
Μια παλιά φωτογραφία στάθηκε αρκετή για να ανοίξει ένα παράθυρο στο παρελθόν. Ο Γιάννης Δανoς (Danos Giannis) μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο από άλλες εποχές και μαζί του ξύπνησαν μνήμες που μοιάζουν να έχουν μείνει ανέγγιχτες στον χρόνο.
Μια παλιά φωτογραφία στάθηκε αρκετή για να ανοίξει ένα παράθυρο στο παρελθόν. Ο Γιάννης Δανoς (Danos Giannis) μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο από άλλες εποχές και μαζί του ξύπνησαν μνήμες που μοιάζουν να έχουν μείνει ανέγγιχτες στον χρόνο.
Η εικόνα, τραβηγμένη στην πλατεία του χωριού, μπροστά από το μαγαζί του Μπουρίζη, στον Σφελινό Σερρών είναι ένα μικρο ντοκουμέντο. Ταυτόχρονα είναι μια ζωντανή υπενθύμιση των παρελάσεων που κάποτε έδιναν ρυθμό και νόημα στην καθημερινότητα των μικρών κοινοτήτων.
Η ΕΠΙΧΡΩΜΑΤΩΣΗ
Με την επιχρωμάτωση μέσω τεχνητής νοημοσύνης, το παλιό ασπρόμαυρο καρέ αποκτά νέα πνοή. Τα πρόσωπα μοιάζουν να ζωντανεύουν, τα ρούχα αποκτούν χρώμα, και η πλατεία γεμίζει ξανά με κόσμο — σαν να μην πέρασε μια μέρα. Μαθητές σε παράταξη, κάτοικοι συγκεντρωμένοι, βλέμματα στραμμένα στην ίδια κατεύθυνση: μια εικόνα συλλογικής μνήμης και περηφάνιας.
Οι παρελάσεις εκείνων των χρόνων για τους περισσότερους δεν ήταν απλώς εθιμοτυπικές εκδηλώσεις. Ήταν κυριως στιγμές συνάντησης, κοινωνικής συνοχής και συμμετοχής. Ήταν η ευκαιρία για τα χωριά να δείξουν τον παλμό τους, να τιμήσουν την ιστορία τους και να δώσουν στα παιδιά έναν ρόλο μέσα σε αυτήν.
Σήμερα, μια τέτοια φωτογραφία λειτουργεί σαν γέφυρα. Ενώνει το τότε με το τώρα, θυμίζοντας πως πίσω από κάθε εικόνα κρύβονται ιστορίες, πρόσωπα και στιγμές που αξίζει να διατηρούνται ζωντανές.

