ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονοκλωνικά αντισώματα: Αυτοί θα πάρουν τις 7.000 δόσεις του θαυματουργού «φαρμάκου του Τραμπ» που ήρθε στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα έρχονται τα μονοκλωνικά αντισώματα για θεραπεία ασθενών με COVID-19. Πρόκειται για το «φάρμακο» που έλαβε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν μολύνθηκε από τον κορωνοϊό.

Στην Ελλάδα έρχονται τα μονοκλωνικά αντισώματα για θεραπεία ασθενών με COVID-19. Πρόκειται για το «φάρμακο» που έλαβε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν μολύνθηκε από τον κορωνοϊό.

Στην Ελλάδα έρχονται τα μονοκλωνικά αντισώματα για θεραπεία ασθενών με COVID-19. Πρόκειται για το «φάρμακο» που έλαβε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν μολύνθηκε από τον κορωνοϊό.
 
Οι πρώτες δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων αναμένονται στην Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου. Ήδη, το υπουργείο Υγείας καταρτίζει τα πρωτόκολλα χορήγησής του νέου φαρμάκου. Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, οι πρώτες 2.000 δόσεις φαρμάκου θα ενταχθούν σε πρωτόκολλα χορήγησης σε Έλληνες ασθενείς, ενώ με βάση τη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι φαρμακευτικές εταιρείες με την Κομισιόν, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει επιπλέον 4.000 με 5.000 δόσεις.
 
Ο δρ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) εξηγεί στο iatropedia.gr, όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τις νέες θεραπείες.
 
ADVERTISING
«Τα μονοκλωνικά αντισώματα ουσιαστικά μιμούνται την παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό μας. Όταν μολυνόμαστε από τον ιό, παράγουμε αντισώματα, για να επιτεθούν και να καταπολεμήσουν τον ιό. Έτσι και με τον εμβολιασμό. Όταν εμβολιαζόμαστε, χορηγούμε ένα “κομμάτι” του ιού, μια πρωτεϊνη, που την αναγνωρίζει ο οργανισμός μας και παράγει αντισώματα εναντίον του κορωνοϊού, τα οποία είναι εκεί έτοιμα κι όταν εμφανιστεί ο κορωνοϊός, αυτά τα αντισώματα του επιτίθενται. Στην περίπτωση των έτοιμων μονοκλωνικών αντισωμάτων, δίνουμε εμείς έτοιμα μονοκλωνικά αντισώματα στον οργανισμό για να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό, αφού προηγουμένως το άτομο έχει μολυνθεί. Τα μονοκλωνικά αντισώματα πηγαίνουν και “δεσμεύουν” τον ιό και δεν του επιτρέπουν να μπει μέσα στα κύτταρα να τα μολύνει και να πολλαπλασιαστεί. Το ίδιο κάνουν όλα τα αντισώματα, είτε τα φυσικά, είτε τα τεχνητά που χορηγούμε εμείς εξωγενώς», είπε ο κ. Μανωλόπουλος στο iatropedia.gr.
 
Μάλιστα, αποκάλυψε και σε ποιους θα χορηγηθούν στην Ελλάδα: «Επειδή τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι μια ακριβή θεραπεία, δεν μπορούν να χορηγηθούν σε όσους μολύνονται. Άρα δεν μπορούν να χορηγηθούν σε όλους. Υπάρχουν κριτήρια, ποιοι μπορεί να τα λάβουν. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται, η μεγάλη ηλικία -πάνω από 65 ετών-, η παχυσαρκία, η νεφρική νόσος, ο διαβήτης, η ανοσοκαταστολή λόγω φαρμάκων ή λόγω κάποιας αυτοάνοσης νόσου, καρδιακά νοσήματα σοβαρά (υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια) και αναπνευστικά νοσήματα. Αν κάποιος λοιπόν μολυνθεί και ανήκει σε κάποια από αυτές τις ομάδες κινδύνου -επειδή έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν στο νοσοκομείο και να κινδυνεύσουν σοβαρά- αυτοί μπορούν να τα λάβουν και αυτοί οι ασθενείς έχουν κριτήριο να επιλεγούν για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων».
 
 
Για τον τρόπο χορήγησης ανέφερε: «Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα που έχουν τα μονοκλωνικά αντισώματα, τουλάχιστον αυτά που έχουν πάρει έγκριση μέχρι τώρα. Πρέπει ο ασθενής για να του γίνει η χορήγηση, να μπει σε νοσοκομειακό περιβάλλον και να γίνει η έγχυση του φαρμάκου ενδοφλέβια για μία ώρα περίπου. Τα αντισώματα της εταιρείας Lily είναι δύο αντισώματα που χορηγούνται, το κάθε ένα σε δόση 2,8 γραμμαρίων. Είναι μεγάλη η ποσότητα και γι’ αυτό η έγχυση πρέπει να γίνει σιγά – σιγά και διαρκεί μία ώρα η διαδικασία. Με μία έγχυση ολοκληρώνεται η διαδικασία και ο ασθενής δεν χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο. Κάνει την έγχυση και φεύγει. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει σε ένα κέντρο Υγείας, ή κάπου που μπορεί να γίνει η έγχυση ενδοφλεβίως με ασφαλή τρόπο. Νομίζω και στα Τμήματα Επειγόντων των νοσοκομείων μπορεί να γίνει η διαδικασία και στα Κέντρα Υγείας, αρκεί να υπάρχουν έμπειροι γιατροί και νοσηλευτές. Στρατηγικά μπορεί να αποφασιστούν σημεία, στα οποία θα έχει πρόσβαση μεγάλος αριθμός πολιτών».

Πηγη: iatropedia.gr