ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ντοκιμαντέρ για τους Ευεργέτες των Σερρών

Μουσικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα την οικογένεια Δούμπα, με καταγωγή από τη Βλάστη Κοζάνης, γυρίζεται με συμπαραγωγό την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η παραπάνω οικογένεια έχει ισχυρούς δεσμούς στην πόλη μας.

Μουσικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα την οικογένεια Δούμπα, με καταγωγή από τη Βλάστη Κοζάνης, γυρίζεται με συμπαραγωγό την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η παραπάνω οικογένεια έχει ισχυρούς δεσμούς στην πόλη μας.

Πρώτα απ’ όλα για την ταινία μικρού μήκους, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή δαπάνη συμμετοχής της Περιφέρειας Κοζάνης και η πρωτοβουλία του εγχειρήματος ανήκει στην Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου η οποία θα αναλάβει το μουσικό μέρος της παραγωγής.

Επιπλέον,γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν σε εμβληματικά κτίρια της Βιέννης, όπως το Μέγαρο Μουσικής , το Δημαρχείο και το Αυστριακό Κοινοβούλιο, στη Βλάστη Κοζάνης και στην Αθήνα, ενώ η ταινία θα συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ συμβάλλοντας να ενισχυθεί η παρουσία της Βλάστης και κατ’ επέκταση όλης της ΠΕ Κοζάνης στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΟΥΜΠΑ

Μετά την καταστροφή του οικισμού από τους Τουρκαλβανούς η οικογένεια Δούμπα κατέφυγε στο Βλάστη και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στις Σέρρες. Ο Στέργιος ήρθε για πρώτη φορά στη Βιέννη το 1815 σε ηλικία εικοσιενός ετών από τις Σέρρες ως έμπορος βαμβακιού. Αρχικά εργάστηκε στην εμπορική επιχείρηση του μετέπειτα πεθερού του Μιχαήλ Κούρτη.

Το 1817 ίδρυσε στις Σέρρες μαζί με τα αδέρφια του Θεόδωρο και Νικόλαο τον εμπορικό οίκο "Αυτάδελφοι Μιχαήλ Δούμπα". Παντρεύτηκε τη Μαρία Μιχαήλ Κούρτη το γένος Τούφλη ή Παπαναούμ. Από αυτόν το γάμο γεννήθηκαν δύο αγόρια ο Μιχαήλ το 1828 κι ο Νικόλαος το 1830.Ο Νικόλαος Δούμπας γεννήθηκε στη Βιέννη στις 24 Ιουλίου του 1830 και πέθανε στις 23 Μαρτίου 1900. Ήταν μέλος της γενιάς των Δούμπα, που ανέδειξε μεγάλους εθνικούς ευεργέτες, αποκτώντας πανελλήνια φήμη. Ο παππούς του Μιχάλης Δούμπας ήταν χρυσοχόος απ' το Μπλάτσι και ο πατέρας του Στέργιος υπάλληλος αρχικά στη Βιέννη, όπου έγινε έμπορος βαμβακιού και υφασμάτων, δημιουργώντας έτσι τον «Οίκο Δούμπα», έναν απ' τους ακμαιότερους της Βιέννης.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Νικόλαος Δούμπας (1830-1900)» του Δρ. Ιωάννη Μ. Τζαφέττα και της Dr. E. Konecny, ο οίκος «Αυτάδελφοι Μ. Δούμπα» αποτέλεσε αντάξια συνέχιση του έργου της μεγάλης σειράς διακεκριμένων οίκων του Ευρωπαϊκού και όχι μόνο χώρου. Η οικογένεια Δούμπα έδωσε αξιόλογους συντελεστές γόνους, συντελεστές ενός οικονομικού εθνικού και γενικότερα πολιτιστικού μεγαλείου.

 Ίσως εδώ είναι απαραίτητο να τονίσει κανείς ότι η οικογένεια Δούμπα, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των λοιπών καταξιωμένων μελών της Ελληνικής Διασποράς φέρθηκαν ιδιαίτερα για την προαγωγή των γραμμάτων στην ιδιαίτερη πατρίδα. Ίδρυσαν ελληνικά σχολεία στις περιοχές κυρίως της καταγωγής τους και πρόσφεραν υποτροφία σε παιδιά Ελληνικών οικογενειών για σπουδές στο εξωτερικό. Ενθουσιώδης υπήρξε η αρωγή τους προς την αναδυόμενη Αθήνα, πριν και μετά το 1821,  που αποκαλύπτει πως αυτοί και οι Μακεδόνες αντιλαμβάνονται την εθνική τους υπόσταση. Έτσι, διακρίνει κάνεις τα αισθήματα που έτρεφε το Πανελλήνιο με προεξάρχοντες τους Μακεδόνες τους για τα κοινά λυσιτελή  έργα τα οποία ήταν απαραίτητα για την ανάδειξη, προβολή του τόπου τους και την καταδίωξη στο εξωτερικό. Δεν ήταν μόνο η περιφέρεια και οι ιδιαίτερες πατρίδες τους το κέντρο του ενδιαφέροντος του, αλλά και η νεοσύστατη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, η Αθήνα.

Στις Σέρρες δώρισανπολλά χρήματα κατά καιρού. Πιο αναλυτικά, χρηματοδότησαν την ίδρυση και λειτουργία του Δούμπιου νηπιαγωγείου, του κτηρίου Αλληλοδιδακτικής σχολής το 1835.Επιπλέον, για τη στέγαση του πρώτου Παρθεναγωγείου το 1853 και το Παρθεναγωγείο μεταφέρθηκε αργότερα στο οίκημα του νέου Δουμπείου Νηπιαγωγείου, ως που κτίστηκε η «Γρηγοριάδα». Τέλος, προσέφεραν 30.000 φράγκα στο Νοσοκομείο Σερρών (1900).
Τις ευεργεσίες αυτές προς τα διάφορα εκπαιδευτικά και νοσηλευτικά ιδρύματα των Σερρών συνέχισε ο γιος του Νικόλαου, Θεόδωρος Δούμπα, ο οποίος παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα στις Σέρρες και σπούδασε στη Βιέννη.
 
 [Σταματία Κιτσικούδη]