ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ντοκουμέντο: Νέες φωτογραφίες από Κύπριους αιχμαλώτους το 1974 στα Άδανα

Ακριβώς 47 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, νέες φωτογραφίες από νεαρούς -τότε- Κύπριος αιχμαλώτους στα Άδανα της Τουρκίας, έρχονται στο φως.

Οι φωτογραφίες εντοπίστηκαν από τον ερευνητή κ. Οδυσσέας Χρίστου και αναρτήθηκαν στη σελίδα «1974 Μαρτυρίες & Τεκμήρια» στο Facebook, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, αφού πολλοί στην Κύπρο αναγνώρισαν στις φωτογραφίες συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.

Όπως αναφέρει ο κ.Χρίστου το συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό «βλέπει πρώτη φορά ο φως της δημοσιότητας και λήφθηκε στο πλαίσιο προπαγανδιστικής επιχείρησης των Τούρκων που δεν αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες κράτησης.

Από τη διεξοδική έρευνα του κ.Χρίστου -και σε τουρκικές πηγές- προκύπτει πως την ημέρα της προπαγανδιστικής φωτογράφισης, στις φυλακές των Αδάνων, κρατούνταν συνολικά 385 αιχμάλωτοι. Οι τουρκικές πηγές μιλούν και για 93 Ελλαδίτες στρατιώτες. Ωστόσο ο αριθμός αυτός αμφισβητείται σύμφωνα με τον Κύπριο ερευνητή. Υπάρχουν επίσης δύο λοχαγοί, ένας ανθυπολοχαγός, ένας δεκανέας, 62 οπλίτες, έντεκα αστυνομικοί και 292 Εθνοφρουροί και πολίτες οι οποίοι παρουσιάζονται από τους Τούρκους σαν μέλη της ΕΟΚΑ.

Τις τελευταίες, κάτω από τις συγκεκριμένες φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί ποικίλα σχόλια, από Κύπριους που έχουν αναγνωρίσει συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Συνολικά έχουν αναρτηθεί οκτώ φωτογραφίες, που έτυχαν ψηφιακής επεξεργασίας από τον κ. Χρίστου, προκειμένου ν’ αναγνωρίζονται τα πρόσωπα των αιχμάλωτων.

Ο κ. Χρίστου, διαχειριστής της σελίδας «1974 Μαρτυρίες & Τεκμήρια» κάνει έκκληση σε όποιον αναγνωρίσει κάποιο πρόσωπο να επικοινωνήσει μαζί του η να αφήσει σχετικό σχόλιο κάτω από τις φωτογραφίες.

πηγη: https://www.protothema.gr/greece/article/1144566/dokoumedo-nees-fotografies-apo-kuprious-aihmalotous-to-1984-sta-adana/?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR0ZE5mDNzjEbh6aSarr980GFCZhH9mfe2BLFaOKal_q0m8SKZtp53044uQ#Echobox=1626706343