ΤΟΠΙΚΑ

Νύχτα χωρίς φεγγάρι για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών δε θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους αρχαιολογικούς στις 12 Αυγούστου με όνομα «Πανσέληνος Αυγούστου 2022: Στο φως του φεγγαριού».

Για τα μουσεία των Σερρών δε θα ισχύει το μέτρο της παράτασης ωραρίου για τις νυχτερινές ώρες λόγω έλλειψης φυλάκων, ενώ την ίδια ώρα σε όλη την επικράτεια οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργούν και θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις.

Είναι αρκετά δυσάρεστο να πραγματοποιείται μία τέτοια ενέργεια για τους αρχαιολογικούς χώρους από το υπουργείο Πολιτισμού και να μην συμμετέχει σε αυτή, ένα σπουδαίο μουσείο όπως αυτό της Αμφίπολης.

Αξιοσημείωτο είναι βέβαια ότι πρόσφατα έγινε μια εκδήλωση στο Ζιντζιρλί Τζαμί, αφιερωμένο στον προσφυγικό πολιτισμό και ίσως να ήταν αυτός ένας από τους λόγους που δεν κατάφερε η πόλη μας να πάρει μέρος στην διοργάνωση.

Από την άλλη πλευρά, οι γειτονικές μας πόλεις, Κιλκίς, Καβάλα, Δράμα θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση και αξίζει κάποιος εκείνο το βράδυ να επισκεφτεί μία από αυτές τις πόλεις για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις.
 
«ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ»
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει, για μία ακόμη χρονιά, τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία.

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, 105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως της πανσελήνου.
 
Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Η φετινή διοργάνωση, θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, καθώς επίσης και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 
Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του ίχνους που άφησε στη συλλογική μνήμη. Ως θέμα της αφίσας των εκδηλώσεων, επιλέχθηκε μία φωτογραφία του Boissonnas με τίτλο «Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία». Πρόκειται για λήψη του 1919, και τα προσφυγόπουλα που
 
απαθανατίζονται, βρέθηκαν εκεί από άλλες καταστροφές που έφερε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωστόσο, η φωτογραφία αυτή αποτελεί, μία διαχρονική καταγραφή του ξεριζωμού, της αναπάντεχης απώλειας, της φυγής και της απορίας μπροστά σε μια επιβεβλημένη μοίρα.