ΤΟΠΙΚΑ

Ο ακανές και οι Σέρρες πάνε μαζί

Εμφανισιακά, μοιάζει πολύ με λουκούμι, αλλά έχει μία μοναδική και πολύ έντονη γεύση επειδή περιέχει πρόβειο και κατσικίσιο βούτυρο και τουλάχιστον παλαιότερα θεωρούνταν είδος χαλβά

Εμφανισιακά, μοιάζει πολύ με λουκούμι, αλλά έχει μία μοναδική και πολύ έντονη γεύση επειδή περιέχει πρόβειο και κατσικίσιο βούτυρο και τουλάχιστον παλαιότερα θεωρούνταν είδος χαλβά

Και κάπως έτσι συνδυάζεται η γλύκα με τις Σέρρες. Το γλυκό, σήμα κατατεθέν της πόλης και περιζήτητη λιχουδιά.
 
 
 
Σήμερα, στην πόλη των Σερρών υπάρχουν τρεις τέσσερεις επιχειρήσεις που παρασκευάζουν τον παραδοσιακό ακανέ.
 
 
Είναι: ο ακανές Ρούμπου, ο ακανές Βασάκη, και ο ακανές Νικολαίδη.
 
                                              
 
 
Από ποια εποχή άρχισε να φτιάχνεται ο ακανές
 

Η σχέση τους κρατάει από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν οι Μπέηδες έκαναν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο Λαϊλιά Σερρών, με το καλό, χωρίς άλατα νερό. Όταν λοιπόν οι Μπέηδες ήθελαν γλυκό, οι Σερραίοι υπηρέτες τους έφτιαχναν hakanes halva ή βασιλικό χαλβά, δηλαδή τον κατοπινό μας ακανέ. Είναι παρόμοιο με το γνωστό μας λουκούμι, μόνο που αρωματίζεται με φρέσκο κατσικίσιο βούτυρο και όχι με αποστάγματα φρούτων. Πρόκειται για μια μπουκιά-βόμβα νοστιμιάς, με αγνά υλικά και γενναιοδωρία στο αμύγδαλο.
 
                                                       
Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

 
 Η συνταγή για τον ακανέ κρατά από την Τουρκοκρατία, στον Λαϊλιά Σερρών, τον οποίο επισκέπτονταν οι Μπέηδες κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ετοιμαζόταν σε μεγάλα καζάνια με νερό από την πηγή του Λαϊλιά, στο οποίο πρόσθεταν ρετσέλια και πετιμέζι. Με τα χρόνια, τα τελευταία συστατικά αντικαταστάθηκαν από τη ζάχαρη και τον νισεστέ.
 
                                             
Η ονομασία του ακανέ

  
Λέγεται πως η ονομασία του γλυκού προέρχεται από τη λέξη ανακατεύω, καθώς το μείγμα χρειαζόταν πολύωρο ανακάτεμα. Παράλληλα, σχετίζεται με την κατάφαση, «ναι», που απαντούσαν οι δούλοι που ήταν επιφορτισμένοι με το ανακάτεμα.
 
                                                 
Υλικά για να φτιάξετε κι εσείς τον δικό σας ακανέ:
 
 
1 ποτήρι νερού κατσικίσιο βούτυρο
 
1 ποτήρι νερού νισεστέ
 
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
 
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
 
2 1/2 ποτήρια νερό
 
1 κουταλιά λεμόνι
 
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
 
 
Εκτέλεση
 


Σπάμε τα αμύγδαλα σε γουδί. Παίρνουμε 2 κουταλιές βούτυρο και καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό σκεύος
 
Προσθέτουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τη ζάχαρη (όχι την άχνη) το βούτυρο και δυο ποτήρια νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Στο νερό που απέμενε, λιώνουμε το νισεστέ
 
Αφού πάρει βράση η κατσαρόλα και λιώσει καλά η ζάχαρη, προσθέτουμε το νισεστέ, τα αμύγδαλα και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα να πήξει καλά.
 
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά, προκειμένου να μπορούμε να το διαχειριστούμε.
 
Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα σε μέγεθος μπάλας του γκολφ, πλάθουμε μπαλάκι ανάμεσα στα χέρια μας και κυλάμε σε ρηχή πιατέλα όπου έχουμε προσθέσει ζάχαρη άχνη.