ΤΟΠΙΚΑ

Ο γητευτής των αλόγων στα Άνω Πορόια Σερρών

Ο Νίκος Βαρκάς, εκτροφέας αλόγων, λάτρης αυτών και περιηγητής έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο κοπάδι αλόγων ελληνικής φυλής Πίνδου, το οποίο σήμερα ξεπερνάει τα 1.000 άλογα

Ο Νίκος Βαρκάς, εκτροφέας αλόγων, λάτρης αυτών και περιηγητής έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο κοπάδι αλόγων ελληνικής φυλής Πίνδου, το οποίο σήμερα ξεπερνάει τα 1.000 άλογα

Άνω Πορόια Σερρών

Στα Άνω Πορόια Σερρών, στους πρόποδες του όρους Μπέλες με θέα την λίμνη Κερκίνη, μεγάλωσε και κατοικεί ο κ. Νίκος Βαρκάς, εκτροφέας αλόγων, λάτρης αυτών και περιηγητής. Πριν από 26 χρόνια, ο κ. Βαρκάς αποφάσισε να πάρει έξι δανεικά άλογα και να τα διαθέσει για περιηγήσεις στη φύση. 

Εννιά χρόνια μετά (2006) ο κ. Βαρκάς είχε ήδη φτάσει να εκτρέφει εκατό άλογα. Με σκληρή δουλειά και πολύ προσωπική φροντίδα κατάφερε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο κοπάδι αλόγων ελληνικής φυλής Πίνδου, το οποίο σήμερα ξεπερνάει τα χίλια άλογα.

 

Το παιδικό απωθημένο

Εκτός από την μεγάλη αγάπη που κατέχει για το είδος ο κ. Βαρκάς, αυτό που τον παρακίνησε να ξεκινήσει ήταν το απωθημένο που είχε ως μικρό παιδί να έχει και αυτός ένα άλογο, όπως τόσοι συγχωριανοί του είχαν.

«Μεγάλωσα την δεκαετία του 70’, στο χωριό υπήρχαν αρκετά άλογα και γαϊδούρια, εμείς είχαμε την ατυχία να μην έχουμε στο σπίτι μας, παρακαλούσα τον πατέρα μου να πάρουμε ένα άλογο αλλά επειδή είχαμε τρακτέρ μου έλεγε, ο κόσμος πάει μπροστά εμείς έχουμε τρακτέρ, τα άλογα πλέον δεν τα χρησιμοποιούν για γεωργικές δουλειές το τρακτέρ είναι πολύ πιο χρήσιμο, εν πάση περιπτώσει εμένα το όνειρο μου ήταν να έχω ένα άλογο και μεγαλώνοντας μου ήρθε η ιδέα να κάνω το παιδικό μου όνειρο πραγματικότητα και το χόμπι να γίνει δουλειά», τονίζει ο κ. Βαρκάς.

 

Μεγάλα έξοδα

Οι δυσκολίες για την συντήρηση μίας τόσο μεγάλης φάρμας είναι αρκετές και συνήθως οικονομικές, καθώς οι ετήσιες δαπάνες για την συντήρηση ενός αλόγου ανέρχονται στα 600-700 ευρώ. Τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά προγράμματα που τρέχουν, καλύπτουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος αυτών. Η τροφή που χρειάζεται ημερησίως για την διατροφή των αλόγων ανέρχεται στους 16 τόνους, γι’ αυτό και ο κ. Βαρκάς καλλιεργεί 10.000 στρέμματα γης, ώστε να μπορεί να τους την εξασφαλίσει.

Με τόλμη και τρέλα

«Με νύχια και με δόντια καταφέρνουμε να τα φέρουμε βόλτα, με τις περιηγήσεις που είναι ένα άλλο κομμάτι εκείνο, μπορούμε να επιβιώσουμε, το ποσό που έδιναν μέχρι τώρα από το πρόγραμμα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό, τώρα περιμένουμε να γίνει αναδιάρθρωση σε όλες τις τιμές για όλα τα ζώα και έχουμε την ελπίδα ότι αυτά τα ζώα να έχουν ένα καλύτερο μέλλον, αλλά και εμείς ως επαγγελματίες», επισημαίνει ο κ. Βαρκάς.

«Θέλει τόλμη και τρέλα», λέει κλείνοντας ο κ. Βαρκάς για όσους έχουν μεγάλα παιδικά όνειρα και θέλουν να τα εκπληρώσουν.