ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπί για το Αχμέτ Τζαμί τον 17ο αιώναστις Σέρρες: «Παλαιόν καλλιτεχνικόν τέμενος, κτήριον μέγα!

Η επίσκεψη της Υπουργού στις Σέρρεςξεκίνησε με την αυτοψία στα Τζαμιά Μεχμέτ Μπέη (Αγιά Σοφιά) και Μουσταφά Μπέη.

Η επίσκεψη της Υπουργού στις Σέρρεςξεκίνησε με την αυτοψία στα Τζαμιά Μεχμέτ Μπέη (Αγιά Σοφιά) και Μουσταφά Μπέη.

Είναι δύο σημαντικά μνημεία της πόλης, τα οποία χρήζουν προστασίας και ανάδειξης, ώστε να αποδοθούν στους κατοίκους των Σερρών, ως πολιτιστικά τοπόσημα.
                                                
 
Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη: «Τα δύο οθωμανικά μνημεία, τα Τεμένη Μεχμέτ Μπέη και Μουσταφά Μπέη είναι μία εκκρεμότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, στον αστικό ιστό της πόλης των Σερρών. Ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσουμε, κατ΄αρχήν μελετητικά και στη συνέχεια αποκαθιστώντας τα δύο σημαντικά μνημεία. Πρόκειται για εξέχοντα μνημεία τα οποία προστατεύτηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά και μέχρι πρόσφατα. Αυτό που επείγει σήμερα είναι να προχωρήσει η ωρίμανση των μελετών για την αποκατάστασή τους και η απόδοση πολιτιστικών χρήσεων.
 
Το Τέμενος Μεχμέτ Μπέη είναι ένα μεγαλοπρεπές οικοδόμημα, το αρχαιότερο και από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων, με αξιόλογα μορφολογικά, κατασκευαστικά και διακοσμητικά στοιχεία.
 
 
Εξίσου, ενδιαφέρον είναι και το Τζαμί Μουσταφά Μπέη. Την ομορφιά και τις λειτουργίες του τεμένους Μουσταφά Μπέη περιγράφει ο Οθωμανός περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπί, κατά την επίσκεψή του, στις Σέρρες: «Παλαιόν καλλιτεχνικόν τέμενος, κτήριον μέγα…. Με ιμαρέτια, ιεροδιδακτήριον σχολήν, κεκαλυμμένων από άνωθεν έως κάτω με μόλυβδον». Δώσαμε, στις αρμόδιες υπηρεσίες μας, τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να δρομολογήσουν άμεσα τις σχετικές διαδικασίες. Σημειώνω, ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών υλοποιούμε σήμερα σημαντικά έργα, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 7.500.000 ευρώ».
 
                                                     

Από το εσωτερικό του Τεμένους Μεχμέτ Μπέη
 
Το Τζαμί Μεχμέτ Πασά βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές της πόλης των Σερρών και κτίστηκε στα 1492-93, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή της εισόδου, από τον Μεχμέτ Μπέη. Από το αρχικό συγκρότημα, που περιελάμβανε πτωχοκομείο (ιμαρέτ), ιεροδιδασκαλείο και σχολείο, σώζονται το τέμενος και η κρήνη στο βορειοδυτικό τμήμα του περιβόλου.
 
                                                                   
Ο Εβλιγιά

Αφού περιηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έγραψε λεπτομερώς για κτίρια, αγορές, ήθη, έθιμα και πολιτισμό, από το 1640 μέχρι το 1676 ξεκίνησε τις περιηγήσεις του εκτός της Πόλης. Οι γραπτές του εντυπώσεις συγκεντρώθηκαν σε ένα δεκάτομο έργο, το «Seyahatnâme» (Σεγιαχατναμέ - «Βιβλίο των ταξιδιών») ή σύμφωνα με το χειρόγραφο της Βιέννης Tarikh-i Seyyah («Χρονικό του περιηγητή»). Εκεί περιλαμβάνονται εντυπώσεις από ταξίδια του στον ελλαδικό χώρο, τη Βαλκανική, την Αυστρία, τη Βόρειο Αφρική, την Ανατολία, την Περσία και το Κάιρο. Χρησιμοποιεί την καθομιλουμένη γλώσσα της εποχή.