ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν έως τις 29 Φεβρουαρίου

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για χιλιάδες φορολογούμενους

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για χιλιάδες φορολογούμενους

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για χιλιάδες φορολογούμενους, καθώς την Πέμπτη (29/2) «εκπνέει» η προθεσμία για πέντε φορολογικές υποχρεώσεις.
 
Ακολουθούν οι εξής υποχρεώσεις:
 
-Τελευταία δόση φόρου εισοδήματος δήλωσης 2023, φυσικών και νομικών προσώπων
 
Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.
 
-Τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ 2023
 
Με τις νέες ρυθμίσεις ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, αντί για 10, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.
 
-Τέλη κυκλοφορίας 2024
 
Η σχετική προθεσμία είχε ήδη λάβει παράταση 2 μηνών και πλέον όσοι καθυστερήσουν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, θα κληθούν να καταβάλουν ως πρόστιμο το διπλάσιο ποσό.
 
Με το τέλος της παράτασης για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας σταματά και η παράταση που ισχύει για όσους θέλουν να θέσουν σε ακινησία το Ι.Χ. τους και να απαλλαγούν από τα τέλη του ίδιου έτους.
 
-Αίτηση για υποβολή χωριστής δήλωσης για έγγαμα ζευγάρια που το επιθυμούν

 
Η γνωστοποίηση της υποβολής χωριστών δηλώσεων γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr.
 
Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2024, τότε οι σύζυγοι θα υποβάλουν κοινή δήλωση για το φορολογικό έτος 2023.
 
-Μείωση ΕΝΦΙΑ έως 10%
 
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως παρατάθηκε μέχρι την 1η Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων για την μείωση στον ΕΝΦΙΑ έως 10%, λόγω ασφάλισης της κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών.