ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι κανόνες ποδοσφαίρου και οι αλλαγές που θα μπούνε στο παγκόσμιο Κύπελλο

Το ποδόσφαιρο είναι ένα δυναμικό άθλημα το οποίο υπάρχει πάνω από έναν αιώνα. Πολλοί είναι οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι επηρεάζουν τους κανόνες και την εξέλιξή τους σε βάθος χρόνου

Το ποδόσφαιρο είναι ένα δυναμικό άθλημα το οποίο υπάρχει πάνω από έναν αιώνα. Πολλοί είναι οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι επηρεάζουν τους κανόνες και την εξέλιξή τους σε βάθος χρόνου

Το ποδόσφαιρο είναι ένα δυναμικό άθλημα το οποίο υπάρχει πάνω από έναν αιώνα. Πολλοί είναι οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι επηρεάζουν τους κανόνες και την εξέλιξή τους σε βάθος χρόνου. Μπορούμε να αναφέρουμε την εμπορευματοποίηση του αθλήματος, την ανάπτυξη της τεχνολογίας που δίνει νέα βοηθήματα, την ανάγκη το παιχνίδι να γίνει πιο δίκαιο, πιο γρήγορο και πιο εντυπωσιακό κλπ.
Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο και αρκετά άλλα αθλήματα , υπάρχουν παιχνίδια στα οποία οι κανόνες αλλάζουν σπάνια έως ποτέ. Πάρτε για παράδειγμα το σκάκι και το πόκερ. Έχετε ακούσει ποτέ για αναθεώρηση των κανόνων στο σκάκι ή για  ενημέρωση των οδηγιών  για το πώς παίζεται το πόκερ; Μάλλον όχι. Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για πιο στατικά αθλήματα ή παιχνίδια, όπου οι κανόνες είναι αδύνατο να αμφισβητηθούν. 
Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και οι αλλαγές αποτελούν συχνό φαινόμενο. Από μικρές αλλαγές έως πολύ φιλόδοξες και εντυπωσιακές αλλαγές βρίσκονται στα πλάνα της FIFA και της UEFA το επόμενο διάστημα. Πολλές από αυτές θέλουν αρκετά χρόνια προκειμένου να υλοποιηθούν, ενώ κάποιες άλλες θα τις δούμε πιο σύντομα κυρίως κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του Κατάρ.
Οι αλλαγές που φέρνει το Μουντιάλ στη διοργάνωση και στο ποδόσφαιρο 
Απομένει λίγος χρόνος πριν την τελική φάση του Μουντιάλ στο Κατάρ, η οποία για πρώτη φορά θα γίνει αργά το φθινόπωρο. Αντί για πολύ μεγάλες αλλαγές, όπως συνηθίζει η FIFA, αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι πιο απλά. Η FIFA θα προχωρήσει σε πιο μικρές αλλαγές στου κανόνες του ποδοσφαίρου για ένα πιο απολαυστικό και τηλεοπτικά πιο συναρπαστικό παγκόσμιο Κύπελλο.
Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με το γεγονός πως οι ομάδες δεν θα αποτελούνται πλέον από 26 παίκτες αλλά από 23. Πρόκειται για μία μορφή η οποία είναι παρόμοια με εκείνη που ακολουθήθηκε στο Euro 2020. Παρ’ όλα αυτά, σε κάθε αγωνιστική μπορούν να δηλωθούν 23 παίκτες, πράγμα που σημαίνει πως 3 παίκτες θα μένουν πάντα εκτός αποστολής. Θα μπορούν βέβαια να συμπεριληφθούν στον επόμενο αγώνα.
Η δεύτερη τροποποίηση των κανονισμών έχει να κάνει με τις αλλαγές ποδοσφαιριστών. Επιτρέπεται πλέον επίσημα να γίνονται 5 αντικαταστάσεις παικτών κατά τη διάρκεια του αγώνα σε κάθε ομάδα, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στους προπονητές. Αυτές θα πραγματοποιούνται σε 3 συγκεκριμένες στιγμές στον αγώνα. Σε περίπτωση που κάποιο παιχνίδι πάει στην παράταση, τότε οι προπονητές των δύο ομάδων έχουν στην διάθεση τους άλλη μία αλλαγή ποδοσφαιριστή.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του παγκοσμίου Κυπέλλου θα δούμε γυναίκες διαιτητές να σφυρίζουν πολλούς από τους αγώνες. Παράλληλα, θα υπάρχουν και αρκετές γυναίκες βοηθοί διαιτητή της οποίες θα δούμε στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ και στη συνέχεια στις επόμενες διοργανώσεις.
Η τεχνολογία του ημιαυτόματου οφσάιντ θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στα γήπεδα του Κατάρ. Η τεχνολογία VAR χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018. Τέσσερα χρόνια μετά έχουμε πλέον μία μεγάλη αναβάθμιση. Η νέα τεχνολογία θα βοηθά στον καταλογισμό των οφσάιντ, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής από τα 70 δευτερόλεπτα στα 20. Πρόκειται για μία τεχνολογία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στη γραμμή του τέρματος (Goal line). Ο βοηθός διαιτητή που είναι υπεύθυνος σε κάθε πλευρά για τα οφσάιντ θα δέχεται ειδοποίηση στο ρολόι του όταν το σύστημα ελέγχει την κάθε φάση για οφσάιντ. 
Η τελευταία αλλαγή έχει να κάνει με τον τερματοφύλακα. Οι τερματοφύλακες είναι υποχρεωμένοι να έχουν τουλάχιστον ένα μέρος του ποδιού τους πάνω στη γραμμή του πέναλτι όταν εκτελείται η ποινή. 
Το μεγάλο πείραμα της UEFA στην Ολλανδία
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ολλανδίας συμφώνησε με την UEFA προκειμένου το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας να χρησιμοποιηθεί πειραματικά. Σκοπός είναι να δοκιμαστούν νέοι κανόνες για το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αυτό θα γίνει από τη σεζόν 2023/24. Ανάμεσα στις πιο βασικές αλλαγές κανονισμών είναι:
Κάθε ημίχρονο θα έχει διάρκεια 30 λεπτών αντί για 45. Ωστόσο, μιλάμε αυτή τη φορά για καθαρό χρόνο παιχνιδιού. Κάθε φορά που ο διαιτητής σφυρά για μία παράβαση και μέχρι να συνεχιστεί και πάλι ο αγώνας, ο χρόνος δεν θα μετρά. Θα έχουμε δηλαδή κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει στους αγώνες μπάσκετ.
Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τα πλάγια άουτ. Οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν πάσα με τα πόδια ή ακόμα να κάνουν και σουτ όταν η μπάλα περνάει την πλάγια γραμμή του γηπέδου.
Προκειμένου να αποφευχθεί το χάσιμο χρόνου λόγω των φάουλ, οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν πάσα στον εαυτό τους και να κάνουν απευθείας ντρίμπλα από τη θέση του φάουλ. Αυτό εκτιμάται πως θα προσφέρει καλύτερο ρυθμό στο παιχνίδι.
Επιπλέον, οι παίκτες που δέχονται κίτρινη κάρτα θα είναι υποχρεωμένοι να αφήσουν το γήπεδο για 5 λεπτά και η ομάδα τους θα παίζει για αυτό το χρονικό διάστημα με λιγότερο παίκτη. Είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει στην υδατοσφαίριση
Οι αλλαγές των ποδοσφαιριστών θα είναι απεριόριστες και αυτό είναι ίσως το πιο φιλόδοξο και περίεργο όσον αφορά την αλλαγή των κανόνων. Θα έχουμε πραγματικά αλλαγές τύπου μπάσκετ με τους παίκτες να μπαίνουν και να βγαίνουν κατά βούληση των προπονητών τους. Σίγουρα αν διατηρηθεί ο συγκεκριμένος κανόνας θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.